İspanya'da anketler siyasi belirsizliğin devam edeceğini gösteriyor

Son 4 yılda 4. kez sandık başına gidecek İspanya'da anketlere göre, 10 Kasım'da yapılacak erken genel seçimler sonrasında da hükümet kurulması zor gözüküyor.

Genel 28.10.2019 18:16:43 0
İspanya
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.10.2019 18:16

MADRİD (AA) - İspanya'da 10 Kasım'da yapılacak erken genel seçimler öncesinde yayımlanan anket sonuçları, son 4 yılda 4. kez sandık başına giden ülkedeki siyasi belirsizliğin devam edeceğine işaret ediyor.

"Sigma Dos" adlı araştırma şirketinin yayımladığı 25 Ekim'de yapılan anketin sonucuna göre, 10 Kasım'da yapılacak genel seçimleri 28 Nisan'da olduğu gibi yine Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) kazanması öngörülüyor.

Ankette, 350 sandalyeli İspanyol meclisinde PSOE'nin 120 milletvekili çıkartacağı tahmini yapılıyor.

Ancak sosyalistlerin iktidara gelebilmesi için, son seçim sonucunda olduğu gibi, bir kez daha aşırı sol görüşlü Unidas Podemos ve ayrılıkçı siyasi partilerin desteğine ihtiyacı olacağı görülüyor.

Anket sonuçlarına göre, ülkede merkez sağın lideri olan Halk Partisi (PP) ve ikinci kez genel seçime katılacak aşırı sağ görüşlü Vox partisinin oylarını artırması dikkati çekiyor.

Mevcut durumda, milletvekili sayısını PP'nin 66'dan 97'ye, Vox'un ise 24'ten 41'e çıkarması bekleniyor.

Sağ partilerin oylarının yükselmesinde öncelikli nedenin Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler olduğu vurgulanıyor.

İspanya'da 10 Kasım'da yapılacak seçimlerde en fazla oy kaybına uğrayacak partinin ise liberal görüşlü Vatandaşlar (C's) olacağı belirtiliyor.

Ülkede, 6 ay önce yapılan son seçimlerin ardından PSOE'nin hükümet kurmasını engelleyen ve görüşme teklifini bile kabul etmeyen C's'nin 57 olan milletvekili sayısının 16'ya kadar düşebileceği kaydediliyor.

Seçimde, Katalonya sorunu belirleyici olacak

Diğer yandan, 1 Ekim 2017'de yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumundan dolayı tutuklu 9 Katalan siyasetçinin 9 ila 13 yıl hapis cezası almasıyla bir kez daha alevlenen Katalonya sorununun, 10 Kasım'daki genel seçimlerde de belirleyici olması bekleniyor.

İspanya Başbakanı ve PSOE lideri Pedro Sanchez, partisinin Madrid'de düzenlediği mitingde açıkladığı seçim kampanyasında, Katalonya sorununa dikkati çekti.

Sanchez, ülkedeki mevcut siyasi duruma göre, hükümet kurabilecek tek partinin PSOE olacağını belirtti.

Şimdiye kadar bir azınlık hükümeti kurulmasını engelleyen PP, C's ve Unidas Podemos'a "11 Kasım'da siyasi bloku kaldırın" çağrısı yapan Sanchez, "İspanya'nın ileriye gitmesi ve önündeki tehditlere (Katalonya sorunu ve Brexit) karşı kendini savunması için olabilecek tüm siyasi güçler birleşmeli." ifadelerini kullandı.

Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimleri, "birlikte yaşama sorunu" olarak tanımlayan Sanchez, bu krizin aşılması için "güçlü bir hükümetin" şart olduğunu söyledi.

Sanchez'in seçim kampanyasını 8 Kasım'da Barselona'da yapacağı mitingle sonlandıracağı ve burada "birlikte yaşam" mesajı vereceği belirtildi.

Uzun zamandır siyasi belirsizliğin görüldüğü İspanya'da, 2015'ten bu yana 4'üncü kez genel seçime gidilerek, 10 Kasım'da İspanyollar bir kez daha sandığa çağrılacak.

Muhabir: Şenhan Bolelli


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ