İş vaadiyle Libya'ya paralı asker olarak götürülen Sudanlı gençler BAE'den özür bekliyor

BAE merkezli bir şirketin güvenlik görevlisi olarak çalışacakları vaadiyle kandırıp, Libya'da iç savaşta çatıştırmak üzere askeri kamplara götürdüğü Sudanlı gençler, Abu Dabi yönetiminden özür ve haklarının verilmesini bekliyor

Genel 14.07.2020 21:50:24 0
İş vaadiyle Libya
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 14.07.2020 21:50

HARTUM (AA) - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli bir şirketin güvenlik görevlisi olarak çalışacakları vaadiyle kandırıp, Libya'da iç savaşta çatıştırmak üzere askeri kamplara götürdüğü ve baskılar üzerine ülkelerine dönen Sudanlı gençler, Abu Dabi yönetiminden özür ve haklarının verilmesini bekliyor.

Başkent Hartum'daki Abu Dabi Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlerce genç, "Sudan aşağılanamaz, parayla satılamaz. Sudanlı gençleri uluslararası çatışmalara itmeye hayır." yazılı pankartlar taşıdı.

Protestocular, Sudanlı gençleri güvenlik görevlisi olarak çalışacakları vaadiyle kandırıp, askeri kamplara götüren BAE’li Black Shield şirketini protesto etti ve haklarının tazmin edilmesini istedi.

Protestoculardan Ebul Meali Hamza Taha, "Sudanlılar paralı asker değildir. BAE'den özür dilemesini bekliyoruz. Güvenlik görevlisi olarak sözleşme imzaladık ancak BAE'li şirket bu anlaşmayı ihlal etti. Haklarımızın tam olarak verilmesini talep ediyoruz." diye konuştu.

"Konuyu BM'ye taşıyacağız"

Ahmed Babekr adlı gösterici de BAE'li yetkililerin taleplerine cevap vermemesi durumunda sorunu Birleşmiş Milletler ve insan hakları kuruluşlarına taşıyacaklarını söyledi.

BAE'de askeri eğitim için bulundukları sürede herhangi bir para almadıklarını belirten Necmeddin Adem ise "Sadece eğitim kamplarında yemek veriliyordu."ifadelerini kullandı.

Abdulilah Muhammed Osman da haklarını ararken destek olmadığı gerekçesiyle Sudan hükümetini eleştirdi.

Osman, "Sudan hükümetine 26 Şubat 2020'de konuyla ilgili taleplerimizi, yasal konularda destek beklediğimizi ilettik ancak şu ana kadar bir yanıt alamadık." diye konuştu.

İş vaadiyle kandırılıp askeri kamplara götürülmüşlerdi

Hartum yönetimi, sosyal medyadaki yoğun tepkiler ve kurbanların ailelerinin Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve BAE Elçiliği önünde ısrarlı oturma eylemleri sonrası ocak ayında olayı gündemine almış, kandırılarak, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter saflarında savaştırılmak üzere götürülen 300'e yakın Sudanlı genç ülkelerine dönmüştü.

Sudan güvenlik güçleri, 26 Haziran'da, Hafter için paralı asker olarak savaşmak üzere bu ülkeye geçmeye çalışan 8'i çocuk 122 kişiyi yakaladığını duyurmuştu.

Hafter saflarında Rus paralı askerler, Sudan’dan getirilen "Cancavid" milisleri ve Çadlı silahlı isyancılar gibi çok sayıda yabancı savaşçının bulunduğu belgelenmişti.

Siyasi istikrarsızlık, ekonomik sıkıntılar ve işsizlikle boğuşan Sudanlı gençlerin, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bazı güvenlik şirketleri tarafından, güvenlik görevlisi olarak işe alınacakları vaadiyle Libya'da bir askeri eğitim kampına götürülerek 3 ay boyunca yoğun askeri eğitim verildikten sonra Hafter saflarında savaştırıldığı ortaya çıkmıştı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçında Görev Yapacak Hakem Belli Oldu


Van Spor

Muş’ta yetenek taraması devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi, 29 Ekim’e özel ödüllü futsal turnuvası düzenliyor


Van Spor

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Spor Oyunları’nda şampiyon oldu


Van Spor

Elazığspor’dan sakat futbolcular hakkında açıklama


Van Spor

24Erzincanspor’da ekonomik kriz


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘sportmenliğe aykırı hareket’ sevki


Van Spor

TFF, Bundesliga Yıldızı Mert Kömür'ü Milli Takım İçin İstihbarat Çalışmasına Aldı


Van Spor

FIFA’dan Yeni Malatyaspor’a puan silme cezası


Van Spor

Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar, mali nedenlerle Kadınlar 2. Ligi’nden çekilme kararı aldı


Van Spor

Muşspor Başkanı Cengiz’den hakem yönetimine sert tepki


Van Spor

Vali Aydoğdu, sporcuları makamında ağırladı


Van Spor

Elazığspor - Karaman FK maçı biletleri satışta


Van Spor

Arıcak’ta dama turnuvası başladı


Van Spor

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ