İnme en ölümcül üçüncü hastalık

BEYİNDER Başkanı Prof. Dr. Uludüz, 'İnme, nöroloji anlamında en ürktüğümüz hastalık. Neden? Çünkü dünyada yılda 17 milyon kişi inme geçiriyor ve bunlardan 6 milyonu hayatını kaybediyor.' dedi.

Genel 28.10.2019 10:58:37 0
İnme en ölümcül üçüncü hastalık
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.10.2019 10:58

DİYARBAKIR (AA) - Beyin Damar Hastalıkları Hasta Derneği (BEYİNDER) Başkanı Prof. Dr. Derya Uludüz, "İnme, nöroloji anlamında en ürktüğümüz hastalık. Neden? Çünkü tüm dünyada yılda 17 milyon kişi inme geçiriyor ve 6 milyon kişi inmeden hayatını kaybediyor." dedi.

Prof. Dr. Uludüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inmenin dünyada ve Türkiye'de ölümlerde üçüncü sırada yer alan hastalık olduğunu söyledi.

Türkiye'de inme sıklığının hızla arttığına dikkati çeken Uludüz, inmenin daha çok özellikle 55 yaş üzerindeki tansiyon ve şeker hastaları ile kilolu ve sigara içen kişilerde görüldüğünü anlattı.

Uludüz, bireyin, kendini inmeye karşı koruması gerektiğini belirterek, "Biz BEYİNDER olarak bu farkındalığı halkımıza anlatmak zorundayız ki inmeden kurtulabilelim." ifadelerini kullandı.

İlk 8 saat çok önemli

İnme durumunda hastaya zamanında müdahalenin hayat kurtardığının vurgulayan Uludüz, şöyle konuştu:

"Bir tarafınızda güçsüzlük, konuşamama, görememe veya baş dönmesi gibi şikayetleriniz varsa, inme geçiriyor olabilirsiniz. En kısa sürede 112'yi aramak çok çok önemli. Neden? İlk 8 saatte hastaneye vardığınızda, inmeden tamamen kurtulabilmek mümkün çünkü damar açıcı tedavilerle, damarın içine girerek inmeye sebep olan o pıhtı parçacıklarını artık çıkarabiliyoruz. Demek ki bu durumu hissettiğiniz anda lütfen kolonya dökmeye, tansiyon ölçmeye ya da su dökerek hastanızı uyandırmaya, ne oldu diye vakit geçireceğinize bir an önce 112'yi arayınız."

"60 yaş üstünde her geçen yılda risk iki kat artıyor"

Prof. Dr. Derya Uludüz sağlıklı beslenmenin önemine işaret ederek, şunları aktardı:

"Sigara ve alkol kullanımı büyük risk. Alkolün her türlüsü, sigaranın bir tanesi bile zararlı. Günde bir tane içmek de zararlı. Bir tanesi de bir paketi de aynı zararda aslında. Erişkinlerde tansiyonu dengede tutmamız gerekiyor. Eğer tansiyon 14 ve üstüyse bilin ki inme için risk taşıyorsunuz. Şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, bunların neredeyse tümü beslenmeyle karşımıza çıkıyor. Demek ki en önemlisi sağlıklı beslenmeliyiz. Özellikle inmeyi 55 yaş üstünde çok sık görüyoruz. 60 yaş üstünde her geçen yılda risk iki kat artıyor."

"Sağlık Bakanlığı önemli çalışmalar yapıyor"

Vatandaşların inme konusunda yeterince bilince sahip olmadığına dikkati çeken Uludüz, "Sağlık Bakanlığı vatandaşın bilinçlenmesi için çok önemli çalışmalar yapıyor. İnme, nöroloji anlamında en ürktüğümüz hastalık. Neden? Çünkü dünyada yılda 17 milyon kişi inme geçiriyor ve bunlardan 6 milyonu hayatını kaybediyor. Türkiye'ye baktığımızda 2014 yılında yılda 30 bin civarında inme hastamız varken 2016'da bu 40 bine ulaştı." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

Yüksekova Spor, Trabzonspor maçına Kars’ta hazırlanıyor


Van Spor

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

Elazığspor maçında Batman Petrolspor’a seyirci yasağı


Van Spor

Mehmet Kırık, sporda başarının adı oldu


Van Spor

Iğdır FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK 4 - Hatayspor: 2


Van Spor

Çakmur; "Yeni stat projesi hız kesmeden sürüyor"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ