Hocalı'da hayatını kaybedenler Kars'ta anıldı

Genel 26.02.2018 12:54:44 0
Hocalı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.02.2018 12:54
Hocalı Katliamı’nda hayatını kaybedenler vefatlarının 26. yıldönümünde Kars’ta anıldı.
Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, Ermenilerin Hocalı’daki katliamını karşısında Dünya’nın sustuğunu belirtti.
Başkonsolos Güliyev, Dünya’daki adaletsizliklerin devam ettiğini ve Hollanda Parlamentosu’nun sözde Ermeni soykırımını kabul etmesinin bunun en büyük göstergesi olduğunu söyledi.
Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu’nca Hocalı Katliamı’nın 26. yıldönümü dolayısıyla Başkonsolosluk Binası’da anma programı düzenlendi. Saygı Duruşu ve iki ülkenin Milli Marşları’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Kars Haydar Aliyev Lisesi Tarih Öğretmeni Nermin Şahin, yaptı. Şahin, Hocalı katliamını anlattı. Programda hazırlanan Hocalı katliamı belgeseli katılımcılara gösterildi.
Hocalı katliamının 26. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guluyev, “Bu hadise Hocalı’da başlamadı. Bu hadise Karabağ’da başlamadı, bu hadise 1988’de başlamadı, bu hadisenin temelinde Ermeni milletinin kendisine toprak edinmek, kendi devletlerini kurmak hevesi durur. Uluslar arası hukuksuzluktur, cinayettir, ama Dünya susur. Bu susan dünyadan ben bir şey beklemiyorum ama adalet beklemediğimiz sırada adaletsizlikler devam etmeye başlıyor. Geçtiğimiz günlerde de Hollanda Parlamentosu sözde soykırımı kabul etti. Hangi soykırımdan başlayayım ki, bizim Nahçıvan’dan başlayarak Batu’ma kadar toplu mezarlarımız vardı. Yüzlerce orada kuyular, tandırlar var. Türk olmasından katledildiler. Hocalı’da da aynı şey yapıldı. Sadece Türk olmasından dolayı, Ermenistan Cumhurbaşkanı diyor ki, ‘Azerbaycanlılar öyle biliyor ki biz sivil halka, çoluğa, çocuğa dokunmayız. Onlara ders olsun, biz onları öldürdük ki, bizden korksunlar.’ Bu bunların milli hasiyetsizliği, ahlaksızlığıdır. Başka bir şey değil” dedi.
Guliyev, “Her şeyi biliyorsunuz ama bugün bunları hatırlamamızın tek bir sebebi var. Biz Türk duygusallığını, Türk misafir severliğimize kapılarak gittiğimiz zaman onlar yine gelip ocağımızın başında oturuyorlar. Gemiye binip, gemisinden evimizi elimizden alıyorlar ve yeni soykırımlar bize yaşatıyorlar. Gençler de bilsinler ki, ermeni milli şuuru, Türk milletini katletmek içindir. Dün milletvekilimiz dedi ki istisnalar vardı ama istisna biz onlarla iç içe yaşadık, hiç görmedik. Zayıf oldukları zaman kulumuz, kölemizdirler. Az biraz bizden güçlü oldukları zaman kanun kesilirler, ağa değil, büyük değil, kanımıza susamışlar. Geçlerimize sesleniyorum buradan, bu günlerimizi unutmayın. Bilin ki, her zaman ellerinde, ceplerinde, önlerinde, arkalarında gizli silahı var ki, sırtımızı döndüğümüz an vuracaklar” diye konuştu.
Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu’nda düzenlenen programa, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mükremin Özkan Arslan, Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Jandarma Komutanı Albay Osman Kılıç, öğretim görevlileri ve vatandaşlar katıldı.
Hocalı Katliamı;
Hocalı Kasabası’nda Ermeni güçleri, 1992 yılının 25 Şubat’ı, 26 Şubat’ta bağlayan gecede bölgedeki 366. Alayın da desteği ile önce giriş ve çıkışını kapattı. Ardından Hocalı kasabasında, 83 çocuk, 106 kadın ve 70’den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sakin öldürülmüş, toplam 487 kişi ağır yaralanmıştır. Bin 275 kişi ise rehin alındı ve 150 kişi ise kayboldu. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde ise cesetlerin birçoğunun yakıldı, gözlerinin oyuldu, başları kesilerek öldürüldü.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ