Hayvandan insana bulaşan virüs kaynaklı ölümler

- Medipol Mega Üniversite Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Bahadır Ceylan: - 'Başta Çin ve Afrika olmak üzere farklı coğrafyalarda yaşayan egzotik hayvanlarla temasın arttığı ve bu hayvanların canlı hayva

Genel 3.03.2020 10:12:02 0
Hayvandan insana bulaşan virüs kaynaklı ölümler
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.03.2020 10:12

İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Bahadır Ceylan, başta Çin ve Afrika olmak üzere farklı coğrafyalarda yaşayan egzotik hayvanlarla temasın arttığı, bu hayvanların canlı hayvan pazarlarında satıldığı ve besin olarak tüketildiğinin görüldüğünü belirterek, "Hayvanlarla temasın artması bu hastalıkların sıklığının artmasında bir etkendir. Doğa insan saldırısına virüslerle karşılık veriyor." ifadelerini kullandı.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Ceylan, son dönemde hayvandan insana bulaşan virüs kaynaklı ölümlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ceylan, "SARS salgınının Misk kedileri veya yarasa ile temasla başladığı, MERS'in develerin vücut çıkartıları ile temasla ve çiğ deve sütü içilmesi ile bulaştığı, koronavirüsün Çin'de canlı hayvan pazarındaki hayvanlardan ilk olarak bulaştığı ispat edildi. Aynı zamanda Ebola virüsünün yaralardan ve ölü veya hasta hayvanların yenmesi veya elle teması ile bulaştığı kanıtlandı. Günümüzde başta Çin ve Afrika olmak üzere farklı coğrafyalarda yaşayan egzotik hayvanlarla temasın arttığı ve bu hayvanların canlı hayvan pazarlarında satıldığı ve besin olarak tüketildiği görülüyor. Hayvanlarla temasın artması bu hastalıkların sıklığının artmasında bir etkendir. Doğa insan saldırısına virüslerle karşılık veriyor." ifadelerini kullandı.

- Küresel ısınma ve nesli tükenen hayvanlar etkili

Prof. Dr. Bahadır Ceylan, küresel ısınmayla Kırım-Kongo-Hemorajik Ateşi'nin (KKHA) yayılmasında rol oynayan kenelerin dünyada geniş alanlarda yaşamaya başladığını aktararak, şunları kaydetti:

"Keneler sıcak ve kurak alanları sever. Bu nedenle de bu hastalık kenelerin dünya yüzeyinde geniş bir alana yayılması ile paralel olarak daha geniş alanlara yayıldı. Kırım-Kongo-Hemorajik Ateşi, Batı Nil Ensefaliti ve Lyme gibi sivrisinek ve kenelerle bulaşan hastalıkların yayılmasında bir etken de yayılımda rol oynayan bu canlıların doğal hedefleri olan vahşi hayvanların yaşadığı doğal ortamların yok edilmesi olabilir. Vahşi hayvan popülasyonunun azalması, kene ve sivrisineklerin insanlara yönelmesi ve hastalık bulaştırması ile sonuçlanıyor."

- Hastalıkların sıklığı da, formları da değişiyor

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Ceylan, teknolojinin ilerlemesi ile hastalıklara tanı koymanın kolaylaşarak daha güvenilir hale geldiğini vurgulayarak, bu hastalıkların 30-40 yıl önce de belki yeryüzünde salgınlar yaptığını ancak teknolojik olanakların tanı konulmasını engellediğini belirtti. Ceylan, "Belki de teknolojinin ilerlemesi ile biz bu hastalıkların tanısını koymaya başladık ve bu nedenle hastalık sıklıkları arttı sanıyoruz." değerlendirmesi yaptı.

Dünya nüfusun giderek arttığına işaret eden Ceylan, "Özellikle Çin gibi ülkelerde insanların çok sıkışık alanlarda yoğun olarak yaşadıkları görülüyor. Bu da başlayan bir virüs salgınının kalabalık toplumlarda kişiden kişiye hızla yayılması ile sonuçlanıyor. Günümüzde Ebola, MERS, SARS, koronavirüs ve Kırım-Kongo Hemorajik Ateşi gibi enfeksiyonların ya sıklıklarının giderek arttığı ya da yeni formlarının ortaya çıktıkları görülüyor." ifadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’dan sakat futbolcular hakkında açıklama


Van Spor

24Erzincanspor’da ekonomik kriz


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘sportmenliğe aykırı hareket’ sevki


Van Spor

TFF, Bundesliga Yıldızı Mert Kömür'ü Milli Takım İçin İstihbarat Çalışmasına Aldı


Van Spor

FIFA’dan Yeni Malatyaspor’a puan silme cezası


Van Spor

Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar, mali nedenlerle Kadınlar 2. Ligi’nden çekilme kararı aldı


Van Spor

Muşspor Başkanı Cengiz’den hakem yönetimine sert tepki


Van Spor

Vali Aydoğdu, sporcuları makamında ağırladı


Van Spor

Elazığspor - Karaman FK maçı biletleri satışta


Van Spor

Arıcak’ta dama turnuvası başladı


Van Spor

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ