Hayatını ırk ayrımcılığıyla mücadeleye adayan lider: Nelson Mandela

Dünyada ırk ayrımcılığına karşı mücadelenin sembol ismi, Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın ölümünün üzerinden 6 yıl geçti.

Genel 5.12.2019 13:46:40 0
Hayatını ırk ayrımcılığıyla mücadeleye adayan lider: Nelson Mandela
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 05.12.2019 13:46

CAPE TOWN (AA) - Irk ayrımcılığına karşı verdiği mücadeleden dolayı Apartheid hükümeti tarafından ömür boyu hapse mahkum edilen Mandela, 27 yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakıldı.

Mandela, 1994 yılında Güney Afrika'da yapılan ilk demokratik seçimde ülkenin ilk siyahi devlet başkanı olarak tarihe geçti.

Her kesimden Güney Afrikalının desteğini alan Mandela, seçimden sonra Hristiyan, Müslüman, Yahudi ve Hinduların dualarıyla görevine başladı.

Mandela, seçildikten sonra yaptığı açıklamada "ülkede artık barışın egemen olacağını" vurguladı.

Zafer kazandıktan sonra ülkedeki beyazları da kucaklayan Mandela, tüm dünyada liderliğine hayranlık duyulan bir insan oldu.

Efsanevi lider, solunum rahatsızlığı nedeniyle 5 Aralık 2013’te, 95 yaşında hayatını kaybetti.

"Mandela ülkemizdeki uç noktaları bir araya getirdi"

Inyathelo Enstitüsü Başkanı Nazeema Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mandela'nın intikam duygusuna kapılmadan, ülkede kalıcı istikrarı ve barışı sağladığını vurguladı.

Muhammed, "Güney Afrika'da on yıllarca beyazın üstünlük zulmü, beyaz olmayanın ezilmesi, toplumda doğal olarak sivri uçlar meydana getirdi. Mandela ülkemizin geçtiği zorlu yıllardan sonra çok sayıda uç noktayı bir araya getirerek toplumsal uzlaşıyı ve barışı sağladı. Kendisinin de hapiste yıllarını geçirmesine rağmen bu liderliği yapabilmesi onu dünyada demokrasi ve sosyal adalet ikonu konumuna getirdi." diye konuştu.

Çözülmeyi bekleyen onlarca toplumsal sorunun, Mandela'nın felsefesiyle aşılabileceğine dikkati çeken Muhammed, "Bizler de kurum olarak bu misyonla toplumsal sorunlara çözümler getirmeye çalışıyoruz." dedi.

Hapisten barış ile çıktı

62 yaşındaki Charles Elffers da Mandela'nın herkesi kucaklamasının ülkeye istikrar ve itibar kazandırdığını söyledi.

Elffers, "Mandela hapisten nefreti ile çıkmadı, barışla çıktı ve herkese el uzattı. Bizler onun siyah beyaz herkesin huzur içinde yaşayabileceği bir ülkeyi hayal ettiğine şahit olduk. Onunla tekrar uluslararası arenaya çıktık ve çok güzel bir başlangıç yapıldı." ifadelerini kullandı.

Bugün Mandela'nın hayal ettiği Güney Afrika için alınması gereken çok yol olduğunu vurgulayan Elffers, "Bugünkü hükümetimiz onun felsefesine olabildiğince bağlı kalarak sorunlarımızı çözmeye ve ülkeyi ileri taşımaya çalışıyor fakat önlerinde çok boyutlu, kompleks bir denklem var. Bugünün gençleri, onun mirasına sahip çıkmaya devam ederlerse ülkeyi daha ileriye taşıyacaklarına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ