Havacılık sektöründe Kovid-19 için nisan umudu

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Şener, Kovid-19'un havacılık sektörüne etkisine ilişkin, 'Mart geçince her şeyin düzeleceğine inanıyoruz. Mart ayını atlatırsak turizm sezonunda sorun olmayacağına inanıyorum.' dedi.

Genel 5.03.2020 12:00:25 0
Havacılık sektöründe Kovid-19 için nisan umudu
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 05.03.2020 12:00

ANKARA(AA) - TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, AA muhabirine, havacılık sektöründeki gelişmeler ve şirket faaliyetlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Washington Dulles Havalimanı'nda yolcu salonu işletme ihalesini ABD'nin en büyük bankalarından birisi olan Capital One ile kazandıklarını ifade eden Şener, bu ülkede işlettikleri yolcu salonu sayısını artırmak istediklerini söyledi. Şener, ABD'de doğrudan havalimanı özelleştirmesinin çok az yapıldığını ancak hizmet işletmelerinde açık bulunduğunu bildirdi.

Şirket olarak 7 ülkede 14 havalimanı işlettiklerini, 30 ülkede 86 havalimanında ise servis hizmetlerinde yer aldıklarını aktaran Şener, böylece toplamda 100 havalimanında görev yaptıkları bilgisini verdi.

Şener, bu havalimanlarında servis şirketlerini işlettiklerini, "duty free", yer hizmetleri, yolcu salonu, yiyecek içecek ve bilgi işlem alanlarında hizmet verdiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Şirket olarak bu alana odaklandık. Salt havalimanı işletmeciliği işinde deniz bitmeye yakın. Avrupa pazarı zaten doygun. Biz gelişmekte olan pazarlarda oluyorduk ama artık böyle tek büyük havalimanı ihalesi çok nadir çıkıyor. Onun için biz de başkalarının işlettiği havalimanlarına servis şirketlerimizle giriyoruz. Bundan sonra servis şirketlerinde büyüyeceğiz, satın almalar yapacağız. Almatı Havalimanı'nı alıyoruz, anlaşmaları son aşamada. Şu anda Asya ve Afrika'ya çok önem veriyoruz. Afrika'da 1 milyar insan yaşıyor ama yılda sadece 350 milyon yolcu var, bu sayının artması lazım."

"Yazın etkisi olmayacak"

Kovid-19 nedeniyle yolcu sayılarında yaşanan düşüşlere dikkati çeken Şener, "Bizim konuyla ilgili Dünya Havalimanları Birliğinden edindiğimiz bilgi, mart ayını atlamamız gerektiği yönünde. Marttan sonra virüsün bulaşıcılığının yavaş yavaş kaybolacağı söyleniyor. Virüsün ısıya dayanıklı olmadığı ve havaların ısınmasıyla birlikte kontrol altına alınabileceğini söylüyorlar. Mart geçince her şeyin düzeleceğine inanıyoruz. Mart ayını atlatırsak turizm sezonunda sorun olmayacağına inanıyorum. Zaten şu anda düşük sezon olduğu için fazla sorun yaşanmadı. Yazın inşallah yolcularımıza bir etkisi olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Şener, hizmet verirken Sağlık Bakanlığının kuralları gereği tüm önlemleri aldıklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Medine Havalimanı'nı işletiyoruz ve burada umre girişleri durduruldu. Bu önemli bir hadise, en kısa zamanda açılmasını umuyoruz. Şirket olarak 20 yıldır bu işi yapıyoruz, 'sars'ı da gördük, 'kuş gribi'ni de. Bunlar hakikaten yolcu sayısında düşüş yapıyor ancak geri dönüşü de çok hızlı oluyor. Son hadiselerden sonra dış hatlar yavaşlıyor ama iç hatlarda sorun olmuyor. Toplantılar, kongreler iptal ediliyor, otomatikman yolcu sayısı düşüyor."

"Ortaklarımız Türkiye'ye güveniyor"

Şener, ülke ekonomisindeki gelişmelere ilişkin de şunları kaydetti:

"Ülke ekonomisine matematik olarak baktığınızda bir sorun görünmüyor. Sınırımızda çatışmalar var, Kovid-19 gibi hadiselerden olumsuz etkilenmeler beklense de ben bunların çok kısa sürmesini bekliyorum. Negatifi görüp tedbir almalıyız ama pozitif olmaya mecburuz. Türkiye çok büyük bir ülke. Ben 40 yıldır iş yapıyorum, inişler var, çıkışlar var, bir sorun olacağını düşünmüyorum. Yabancı yatırımcının en çok beklediği şey güven ortamı ve bizim ortaklarımız halen Türkiye'ye güveniyorlar. Yabancılar ülkeden çıkmıyor, doğrudan yatırımcılarda sorun yok, bizim ortaklarımız da buradalar ve çok memnunlar. Bir yandan da doğrudan yabancı yatırımcının gelmesi için ne geliyorsa yapmamız lazım."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ