Halk müziğinin usta ismi Ali Ekber Çiçek vefat yıl dönümünde anılıyor

Sanat yaşamı boyunca, 'Haydar Haydar', 'Derdim Çoktur Hangisine Yanayım' ve 'Yolumuz Gurbete Düştü' gibi 400'den fazla türküyü derleyen Çiçek, halk müziğini geniş kitlelere ulaştırarak, unutulmazlar arasına girdi.

Genel 25.04.2021 13:43:17 0
Halk müziğinin usta ismi Ali Ekber Çiçek vefat yıl dönümünde anılıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.04.2021 13:43

İSTANBUL(AA) - "Haydar Haydar", "Derdim Çoktur Hangisine Yanayım" ve "Yolumuz Gurbete Düştü" gibi birçok türküyü derleyerek, Türk Halk Müziği'ne kazandıran Ali Ekber Çiçek'in vefatının üzerinden 15 yıl geçti.

Çiçek, Erzincan'ın Ulular Köyü'nde 1935'te dünyaya geldi. Babasını 1939 Erzincan Depremi'nde kaybeden sanatçı, çok küçük yaşlarda rençperlik yapmaya başladı.

Küçük yaşlarda dedesinin bağlamasını çalmayı öğrenen Çiçek, ilkokuldan sonra maddi olanaksızlıklar sonucu eğitim hayatına devam edemedi.

Askerlik vazifesinden sonra TRT'nin açtığı sınavı kazanan Çiçek, 1961'de İstanbul Radyosuna ses ve bağlama sanatçısı olarak girdi.

Usta sanatçı, Muzaffer Sarısözen döneminde TRT Ankara Radyosuna ve Yurttan Sesler Korosu'na girdi.

Sanat yaşamı boyunca 400'den fazla türküyü derleyip Türk Halk Müziği'ne kazandıran Çiçek, halk müziğini geniş kitlelere ulaştırarak unutulmazlar arasına girdi.

"Ben gençlere çok değerli bir miras bıraktım"

Ali Ekber Çiçek, bugün dillerden düşmeyen, pek çok sanatçının repertuvarına almak istediği "Haydar Haydar", "Gönül Gel Seninle Muhabbet Edelim", "Derdim Çoktur Hangisine Yanayım" ve "Yolumuz Gurbete Düştü" gibi çok sayıda türküyü derledi.

Çiçek'in hayatını konu alan "Cahilden Uzak Dur, Kemale Yakın" adlı belgesel 2003'te yapıldı. Çiçek, belgeselde "Türküyle siyaset yapılmaz" diyerek, müziği siyaset aracı haline getirenleri eleştirdi.

Bir röportajında, Türk Halk Müziği'nin bugününü değerlendirirken geçmişte üretilen eserlere saygı gösterilmediğinden yakınan usta sanatçı, şöyle konuşmuştu:

"Türk Halk Müziği tekrar popüler oldu. Ancak ben bu gelişmeyi hazırcılığa bağlıyorum. Şimdi şöhret olmuş kişiler, benim 40-50 yıl önce yazdığım parçalardaki ezgilerin üzerine güfte yapıp söylüyorlar. Bir de bu okuduğum parçalarda leyleği kuşa çevirerek okuyorlar. Ben nasıl çalıp okuyorsam gençlerin de öyle okuması gerekiyor. Parçalarımdaki yorum zaten içinde vardır. Ben gençlere çok değerli bir miras bıraktım."

TRT arşivlerinde 54 kaseti bulunan Çiçek, TRT'den emekli olduktan sonra birçok ülkede konser verdi ve üniversitelerdeki konferanslarla bu toprakların sanatını dünyaya anlatmaya çalıştı.

Çiçek, 71 yaşındayken 26 Nisan 2006'da şeker hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Usta sanatçı, vasiyeti üzerine Edremit'e bağlı Tahtakuşlar'a defnedildi.

"Ali Ekber Çiçek müzisyen olarak yeri kesinlikle doldurulamayacak bir insandı"

Usta sanatçının vefatının ardından TRT İstanbul Radyosu'nda düzenlenen törende konuşan Türk Halk Müziği sanatçısı Musa Eroğlu, Çiçek'in yerinin doldurulamayacağını kaydederek, "Kendisini, sazını ve türkülerini çok beğenerek dinliyordum. Ali Ekber Çiçek, müzisyen olarak yeri kesinlikle doldurulamayacak bir insandı." ifadelerini kullanmıştı.

Sanatçı Sabahat Akkiraz ise usta sanatçının değerinin yaşarken bilinmediğini belirterek, şunları kaydetmişti:

"Ali Ekber Çiçek, kendi kuşağındaki tüm sanatçılarımızın başına geldiği gibi yaşarken değeri bilinmemiş bir kişiydi. Japonya'da bile üniversitede Türk etnik müziği ile ilgili ders vermiş bir ozanımızdı. Derlediği tek bir eser olan 'Haydar Haydar' bile onu ölümsüzleştirmeye yetecek."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ