Hak-İş ve Türk-İş kamu işçisinin zam görüşmelerini birlikte yürütecek

Hak-İş Genel Başkanı Arslan, kamu işçisinin 2021-2022 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü konusunda Türk-İş ile ortak hareket ettiklerini söyledi.

Genel 30.03.2021 10:34:26 0
Hak-İş ve Türk-İş kamu işçisinin zam görüşmelerini birlikte yürütecek
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.03.2021 10:34

ANKARA (AA) - Mahmut Arslan, basın mensuplarıyla sohbet toplantısında, kamu işçisinin zam görüşmeleri, ücretsiz izin ve kısmi çalışma uygulamaları, kadına yönelik şiddete dair açıklamalarda bulundu.

Kamudaki yaklaşık 650 bin işçinin mali ve sosyal haklarını belirleyecek Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü ile ilgili hazırlıklara başladıklarını belirten Arslan, şu bilgileri verdi:

"Bu iş için konfederasyonumuz bünyesinde bir komisyon kurduk. Üyemiz sendikalarla değerlendirme toplantısı yaptık, önümüzdeki hafta tekrar bir toplantı yapacağız. Türk-İş'ten süreci birlikte yürütmek yönünde teklif aldık. Bu kapsamda iki konfederasyonun heyetleri, talepleri oluşturmak için üç kez bir araya geldi. İnşallah bu birlikteliğimizi başarılı bir toplu iş sözleşmesiyle taçlandırmak istiyoruz."

"Ücretsiz izin uygulaması kontrolden çıktı"

Arslan, Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerinin sürdüğünü, bu süreçten en fazla çalışanların zarar gördüğünü söyledi.

İstihdamı korumak için uygulanan ücretsiz izin uygulamasının geniş bir kesimi kapsadığına dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

"Kısa çalışma ödeneğini hak edemeyenler için planlanan bir şeyin, genele şamil edilmesi haksız bir uygulama. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamadığı için 2 milyon 470 bin kişinin ücretsiz izine çıkarılması mantığa aykırı. Sistemin bütününe baktığınız zaman da bu olacak iş değil. Bunun, kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlar için uygulanacağına metinde yer verilmeliydi. Sonraki süreçte bu iş kontrolden çıktı, işveren işine gelmeyen personeli ücretsiz izine çıkardı. Kısa çalışma ödeneğinde belirli şartlar var. Bu nedenle işverenler açısından ücretsiz izin daha pratik bir tercih oldu. Oysa biz buna, kısa çalışma ödeneğinden yararlanmayanlar mağdur olmasın niyetiyle destek vermiştik."

"Kısmi çalışmanın cazip kılınması lazım"

Kısmi çalışma modellerinin uygulanmasına belirli şartlarla sıcak baktıklarını vurgulayan Arslan, "Yarım gün çalışan işçiler yarım ücret alabilir ama yarım gün çalışmışsa bile, sosyal güvenlik, emeklilik ve kıdem tazminatı hakları ile işe iade ve işsizlik ödeneği gibi imkanlardan mahrum olmamalı. Kısmi çalışma yöntemleriyle çalışanların bu haklarının elinden alınacağı bir modele bizim sıcak bakmamız mümkün değil." dedi.

Arslan, kısmi çalışan işçilerin sosyal güvenlik primlerinin tam yatırılması için primin yarısının işveren, yarısının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılandığı bir modelin uygulanabileceğini belirterek, "İlk defa işe girenlerin emekli olabilmek için 7200 gün prim ödemesi lazım. Kısmi çalışmayla emekli olmak mümkün değil. Çalışanlar için bu modelin cazip kılınması lazım. Kısmi çalışmaları teşvik edebilmek için temel bir kısım haklarının korunması lazım." diye konuştu.

"Türkiye ILO'nun 190 sayılı sözleşmesini imzalamalı"

Kadına yönelik şiddetin toplumun en büyük sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Arslan, Hak-İş'e bağlı Öz Sağlık-İş Sendikasına üye Necla Demirbaş'ın Aydın'da ayrı yaşadığı dini nikahlı eşi tarafından öldürülmesiyle acı yaşadıklarını söyledi.

Hak-İş'in 200 bin kadın üyesiyle çalışan kadınların örgütü olduğunu belirten Arslan, "Kadınlar hem iş yerinde hem de evde çalışıyor. Kadınları korumak için birçok ulusal ve uluslararası düzenleme söz konusu. Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 190 sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet Ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi de bunlardan biri. 2019 yılında onaylanan bu sözleşme, Haziran 2021'de yürürlüğe girecek. Türkiye'ye yakışan, bu sözleşmeyi bir an evvel imzalaması." ifadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’dan sakat futbolcular hakkında açıklama


Van Spor

24Erzincanspor’da ekonomik kriz


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘sportmenliğe aykırı hareket’ sevki


Van Spor

TFF, Bundesliga Yıldızı Mert Kömür'ü Milli Takım İçin İstihbarat Çalışmasına Aldı


Van Spor

FIFA’dan Yeni Malatyaspor’a puan silme cezası


Van Spor

Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar, mali nedenlerle Kadınlar 2. Ligi’nden çekilme kararı aldı


Van Spor

Muşspor Başkanı Cengiz’den hakem yönetimine sert tepki


Van Spor

Vali Aydoğdu, sporcuları makamında ağırladı


Van Spor

Elazığspor - Karaman FK maçı biletleri satışta


Van Spor

Arıcak’ta dama turnuvası başladı


Van Spor

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ