Gazze'de ablukaya rağmen hayalindeki köpek eğitim okulunu açtı

Gazzeli Vail Muhenna, İsrail ablukasının bölge ekonomisi üzerindeki felç etkisine rağmen hayalini kurduğu köpek eğitim okulu fikrini gerçeğe dönüştürdü.

Genel 3.12.2019 12:35:19 0
Gazze
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.12.2019 12:35

GAZZE (AA) - İsrail tarafından uzun yıllardır uygulanan ablukanın Gazze Şeridi'nde yol açtığı zorlu ekonomik ve toplumsal gerçekleri büyük bir gayretle aşan Filistinli Vail el-Muhenna, bölgede bir köpek eğitim okulu kurma fikrini hayata geçirdi.

Küçük yaşlarda babasının arabasını koruması için eğittiği köpekle başlayan hikayesi 40'lı yaşlarında Beyt Lahiye'de "K-9" isimli bir köpek eğitim okulu açmasına evrilen Muhenna, yaşadığı süreci AA muhabirine değerlendirdi.

Muhenna, halihazırda farklı yaş ve cinsten yaklaşık 20 köpeğin yer aldığı okulun daha fazla kapasitesinin bulunduğunu söyledi.

Konuyla ilgili sosyal paylaşım sitelerinden edindiği bilgiler ve zamanla edindiği tecrübelerin ışığında yaklaşık 7 senedir köpek eğitimi alanında çalıştığını belirten Muhenna, "Köpeklerle hikayem, küçükken babamın arabasını koruması için bir köpeği eğitmekle başladı." dedi.

Muhenna, bu girişiminin, bu alanla ilgileneler başta olmak üzere bölge sakinlerinin dikkatini çektiğini aktardı. Buna karşın Gazze'deki resmi kurumların genel olarak evcil hayvanların bakımı için bir alan tahsis edemediğini vurgulayan Muhenna, Gazze Şeridi'nin bu tür konular için kapasitesinin kısıtlı olduğunu dile getirdi.

Alışılmadık bir fikir ve gerçeğe dönüşmesi

Muhenna, bölgede uygulanan abluka nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki zorlu ekonomik ve toplumsal gerçeklere işaret ederek, "Gazze'nin ekonomik açıdan zor şartlar altında olduğu göz önüne alındığında bölgede bir köpek eğitim okulu kurulması fikri benim için büyük bir riskti." diye konuştu.

Gazze'de köpek eğitim okulu açılmasının alışılmadık bir fikir olduğunu kaydeden Muhenna, "Bu alandaki tutkum, tüm riskleri göze alabilecek kadar güçlüydü." ifadesini kullandı.

Muhenna, bu çalışmaların kendisi için bir gelir kaynağı sağlamasının yanı sıra evcil olmayan köpeklerin kaynak olacağı riskleri azaltmayı ve onları evcilleştirmeyi hedeflediğini söyledi.

Köpeklerin eğitim süreci

Filistinli Muhenna, köpeklerin eğitim sürecinin çeşitli faktörlere bağlı olduğunu aktardı.

Köpeklerin eğitiminde ilk aşamadaki antrenmanların bazen bir saatten daha uzun sürebileceğine dikkati çeken Muhenna, eğitmenin, antrenman sırasında köpekle iletişim kurduğunu, onunla oyunlar oynayıp sevdiğini belirtti.

Muhenna, köpeklere, genel ve yakın koruma, uyuşturucu ve silah aramanın yanı sıra çeşitli faaliyetler ve münasebetlerde yardımcı olmak üzere eğitimler verilebileceğini anlattı.

"Eğitim sürecinde üst düzey bir dikkat ve yüksek maharet gerekir. Çünkü basit bir hatanın bile sonucu tehlikeli olabilir." diyen Muhenna, köpeklerin zeka, itaat ve vefa gibi ayırt edici özelliklerinin eğitimi kolaylaştırdığını kaydetti.

Köpeklerin hedeflenen eğitimi tamamlanma sürecinin cinsine göre 3 ile 4 ay arasında değiştiğini belirten Muhenna, "Bazı durumlarda köpeğin eğitimi vakit alabilir. Eğitmenin karşısındaki hayvanla kuracağı arkadaşlık eğitimin ilk temelini oluşturur. Hayvanın etkileneceği herhangi bir üzüntü ya da depresyon hali sürecin akışını etkiler." diye konuştu.

Muhenna ayrıca köpek eğitimiyle ilgili gelişmeleri sosyal medya aracılığıyla yakinen takip ettiğini, hatta sosyal paylaşım sitesi Youtube hesabından eğitim videolarını düzenli şekilde yayınladığını söyledi.

İsrail ablukasının felç etkisi

Muhenna, İsrail'in 2006 yılından bu yana Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukanın, yaptığı işi birkaç açıdan olumsuz şekilde etkilediğine dikkati çekti.

"Abluka nedeniyle bölgeye girişlerde köpeğin yanı sıra eğitimde kullanılan ekipmanlar bile kısıtlanıyor. Bu nedenle Gazze'deki köpek türleri kısıtlı" ifadesini kullanan Muhenna, bölgede Alman çoban ve Belçika Malinois cinsi köpeklerin olduğunu aktardı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Olimpiyatlarda Elazığ’ın gururları


Van Spor

Hakkari’de Yıldız Kızlar Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Ağrı 1970 Spor Kulübü, eksik kadroyla Silifke deplasmanında


Van Spor

Olimpiyat fatihi çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ