Filyasyon ekiplerinin koronavirüsle mücadelesi sürüyor

Kovid-19 salgınında yayılımı önlemek için virüsü taşıyanlarla temaslı kişileri belirlemekte görevlendirilen filyasyon ekipleri, gece gündüz çalışmaya devam ediyor.

Genel 19.01.2021 12:48:11 0
Filyasyon ekiplerinin koronavirüsle mücadelesi sürüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.01.2021 12:48

SAMSUN (AA) - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında yayılımı önlemek için virüsü taşıyanlarla temaslı kişileri belirlemekte görevlendirilen filyasyon ekiplerinin sahadaki çalışmaları, hasta sayısının azalmasına ve aşılama çalışmalarına geçilmesine rağmen devam ediyor.

Ülke genelinde olduğu gibi Samsun'da da filyasyon ekipleri, gece gündüz, sıcak soğuk demeden yeri geldiğinde ailelerinden uzak kalarak salgınla mücadeleyi sürdürüyor. Kentte, 350 filyasyon ekibi görev yapıyor.

Görevli bulundukları bölgelerde önce koordinasyon merkezine gelen ekipler, koruyucu kıyafetlerini giydikten sonra yanlarına aldıkları ilaç ve ekipmanla hastalığın bulaş riskini azaltmak amacıyla vaka tespit edilen evlere ziyarette bulunuyor.

Kent merkezinin yanı sıra köyleri ekipler, ülkedeki diğer sağlıkçılar gibi salgınla mücadelede ön saflarda yer alıyor.

Filyasyon ekibinde görevli hemşire İlknur Erdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 aydır ekipte bulunduğunu söyledi.

Sürecin başında korkuları ve kaygıları bulunduğunu aktaran Erdal, "Daha sonra korkularımızı yendik. İnsanlara yardımcı olmak bizleri mutlu ediyor. Onların numunelerini alıyoruz, ilaçlarını götürüyoruz, gerektiğinde onlara psikolojik destek veriyoruz." dedi.

"İnsanlar virüse yakalandıklarını ilk bizden duyuyorlar"

Annesiyle aynı evde oturduğunu, bu süreçte odalarını bile ayırdığını anlatan Erdal, şunları dile getirdi:

"Ayrı ev tutmayı bile düşündük. Yeğenlerim var onlara uzun zamandır sarılamadım. İnsanlar virüse yakalandıklarını ilk bizden duyuyorlar. Çok korkuyorlar hatta düşüp bayılanlar oldu. Adrese gidene kadar telefonda o kişiyi sakinleştirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlara buradan sesleniyorum, bizler görevimizin başındayız sizler de sağlıkçıların işini kolaylaştırın ve kurallara uyalım. Yoğun olduğumuz dönemlerde gece gündüz demeden geç saatlere kadar görev yaptık."

"10 aydır çocuklarıma sarılamıyorum"

Ebe Arife Yamanoğlu ise sürecin başından itibaren filyasyon ekibinde görev yaptığını, zorluklar yaşadıklarını anlatarak, "Bazen vatandaşlar bizlere tepki gösterdi. 'Niye geldiniz, insanlara bizleri rezil ettiniz' diyenler oldu. 'Ama biz görevimizin bilincindeyiz." diye konuştu.

"10 aydır çocuklarıma sarılamıyorum." diyen Yamanoğlu, aynı ortamda bulunup çocuklarına sarılamamanın zor olduğunu söyledi.

Yamanoğlu, "Çocuklar da bir dönem koronavirüse yakalandılar. Bizim için de zor oldu. Annem, babam virüse yakalandı." ifadesini kullandı.

"Hastalığın bulaşması kolay, hastalıktan kurtulmak zor"

Salgının bitmediğini, rehavete kapılmamak gerektiğini vurgulayan Yamanoğlu, şunları kaydetti:

"Annem virüsü atlattı ama 2 ay geçmesine rağmen daha toparlayamadı. Hastalığın bulaşması kolay ama hastalıktan kurtulmak gerçekten çok zor. Onun için rehavete kapılmadan kurallara uyulması gerekiyor. Ev ziyaretlerine artık ara versinler. Pandemiye göre yaşamamız gerekiyor. Çarşıda, pazarda kurallara uyuluyor ama evde 'Nasılsa bize bulaşmaz' düşüncesiyle fazla dikkat edilmiyor ve onun için de bulaş daha fazla oluyor."

Muhabir: Mustafa Çavuş
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ