ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın; 'Teşvikler tek merkezden olmalı'

Genel 27.03.2018 10:32:20 0
ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın;
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 27.03.2018 10:32
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından düzenlenen toplantıda, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile 2. Organize Sanayi Bölgesi (2. OSB) yetkilileri, kurumlarının sağladığı teşvik ve destekler konusunda katılımcıları bilgilendirdiler.
ETSO Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın’ın yanı sıra, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Akal, KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen, 2. OSB Bölge Müdürü Fırat Karakaya, TKDK İl Koordinatörü Dr. Atilla Özlü, KOSGEB İl Müdürü Umut Tan, kamu kurumlarının temsilcileri, iş adamları ve firma temsilcileri katıldı.
Toplantının açış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Saim Özakalın, bölgede sanayinin gelişmesi, üretimin artması, işletmelerin hayatiyetini sürdürmesi için doğru ve objektif teşvik uygulamalarına ihtiyaç olduğunu belirterek, “Hazırlanan teşvik ve hibeler Ankara merkezli olarak değil, bizzat yöredeki yatırımcıların, işadamlarının ve STK temsilcilerinin kısaca bölgedeki aktörlerin kanaatleri dikkate alınarak hazırlanması ve uygulamaya konulması gerekir” dedi.
Özakalın: “Teşvikler özel sektöre güç katmalı”
Teşvik ve hibeler hazırlanırken, bölgenin coğrafi ve ekonomik yapısı, kaynak ve potansiyelleri iyi analiz edilerek ana başlıkların ona göre belirlenmesi ve ısrarla desteklenmesi gerektiğini kaydeden Özakalın, “En önemli unsurlardan birisi de teşviklerin tek bir merkezden sağlanmasıdır. Ayrıca, bürokratik işlemler mümkün olduğunca azaltılmalı, mevcut işletmeler de teşvik ve desteklerden yararlandırılmalıdır. Bu anlamda, kamu kurum ve kuruluşlarına, yerel idarelere, belediyelere, il özel idarelerine bütçe ayrılmamalı, bunlara verilecek kaynak, özel sektöre ve KOBİ’lere aktarılmalıdır. Kısaca teşvikler tam manasıyla özel sektöre güç katacak şekilde kurgulanmalıdır” diye konuştu.
“Gerçek aktörlerin talepleri dikkate alınsın”
Türkiye’de cari açığı kapatmanın yolunun sanayi ve üretimden geçtiğinin tartışılmaz bir gerçek olduğunun altını çizen Özakalın şunları söyledi; “Bu durum, bütün kesimlerin hem fikir olduğu gerçek Teşvik ve destekler söz konusu olduğunda; sahadaki gerçek aktörlerin talepleri, tavsiyeleri, öngörüleri, beklentileri mutlaka dikkate alınmalı. Teşviklerin, sahadaki gerçek aktörlerle yapılacak istişareler neticesinde hayata geçirilmesi, üretimin artması, sanayimizin güçlenmesi ve bölgeler arası kalkınmışlık farkının azaltılması açısından çok önemli İş dünyasının fertleri olarak bizler de, her platformda fikirlerimizi, düşüncelerimizi dile getirerek, daha objektif, somut ve uygulanabilir teşvik ve desteklerin hayata geçirilmesine katkıda bulunmalıyız.”
“2. OSB’de yılsonunda bacalar tütecek”
Konuşmasında ayrıca, 2. OSB ‘deki çalışmalara değinen ETSO Meclis Başkanı ve 2. OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Özakalın, bölgede kesin tahsis yapılan 30 firmadan 20’sinin ruhsat aldığını hatırlatarak, diğer firmaları ruhsat çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Yılsonunda 50 hektarlık 1. Etaptaki işletmelerin üretime geçmesinin planlandığını kaydeden Özakalın, toplam 216 hektarlık alanın 166 hektarlık ikinci etabının ihalesinin de önümüzdeki ay yapılacağını sözlerine ekledi.
Toplantıda daha sonra, 2. OSB Bölge Müdürü Fırat Karakaya’nın moderatölüğünde teşvik bilgilendirme sunumları yapıldı. Karakaya’nın, 2. OSB’deki çalışmaların son durumu hakkındaki sunumunun ardından, KUDAKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ozan Gündüz, TKDK İletişim Uzmanı Samet Dalmış ve KOSGEB Uzmanı Adem Gültürk, kurumlarının iş dünyasına ve girişimcilere sağladığı teşvik ve destekler hakkında bilgi verdi, kendilerine yöneltilen soruları cevaplandırdılar.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ