Etiyopya, Sudan'ı sınırdaki hareketliliği acilen durdurmaya çağırdı

Etiyopya, komşusu Sudan'a sınırdaki tartışmalı bölgelerdeki asker hareketliliğine acilen son verme çağrısında bulundu.

Genel 23.12.2020 18:36:52 0
Etiyopya, Sudan
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.12.2020 18:36

İSTANBUL (AA) - Addis Ababa merkezli FANA televizyonunun haberine göre, Hartum'da sınır sorunun çözümüne ilişkin toplantıda konuşan Etiyopya Dışişleri Bakanı Demeke Mekonnen, Sudan'dan sınırdaki hareketliliği "acilen" durdurmasını istedi.

Sudan'ın izlediği politikanın iki ülke arasında imzalanan anlaşmalara aykırı olduğunu ileri süren Mekonnen, "Etiyopya, sınır bölgelerindeki son gelişmelerden endişeli." ifadesini kullandı.

Mekonnen, Etiyopyalı çiftçilerin tarım arazilerinin ve kamplarının yağmalandığını, çok sayıda sivilin ise hayatını kaybettiğini belirtti.

Sudan askerleri pusuya düşürdüğünü açıklamıştı

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dina Mufti, dün, iki ülkenin Sudan ile çatışmalara yol açan sınır anlaşmazlıklarını barışçıl şekilde çözmek için anlaşmaya vardığını duyurmuştu.

Etiyopya'nın Sudan sınırındaki isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesine (TPLF) karşı başlattığı operasyonun ardından yeniden alevlenen sınır sorunu, iki ülke arasındaki tansiyonun da yükselmesine neden oldu.

Son olarak Sudan, geçen hafta Etiyopyalı milislerin Sudan topraklarına girerek askerlerini pusuya düşürdüğünü açıklamıştı.

Statüsü tartışmalı "Faşka bölgesi"

Etiyopyalı silahlı çeteler ve milis gruplar, 25 yıl önce Faşka bölgesindeki Sudanlı çiftçileri silah zoruyla bölgeden çıkarmıştı.

Hartum yönetimi, Etiyopya ordusunu çetelere destek vermekle suçlarken, Etiyopya da bu iddiaları reddediyor.

Sudan ordusunun, 30 Mart'ta Etiyopya sınırındaki Kadarif eyaletinde statüsü tartışmalı Faşka bölgesine 25 yıl sonra yeniden asker konuşlandırması, Etiyopya tarafını rahatsız etmiş ancak daha sonra taraflar, mayısta sınırların çizilmesi konusunda teknik komite kurulması için anlaşmıştı.

Sınır hattında, özellikle yağmur mevsiminde her iki taraftan çiftçiler arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle ölü ve yaralıların olduğu şiddet olayları yaşanıyor.

Sudan hükümeti, Etiyopya vatandaşlarını kendi topraklarında tarım yapmakla suçluyor. Bölgeye sızan Etiyopyalı milislerin de Sudanlı çiftçilerin mahsullerini yağmaladığı, tarlalara zarar verdiği belirtiliyor.

Sudan ordusu, Kadarif eyaletinin Faşka bölgesinde Etiyopyalı milislerce gasbedilmiş toprakların geri alınması için cumartesi bölgeye büyük askeri sevkiyat yapıldığını açıklamıştı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ