Ermeniler Ulu Cami’de 285 Türk’ü diri diri yaktı

Ermeniler Kars’ta, 1915 yılında Ulu Cami’ye, ‘anlaşma yapacağız’ diyerek topladıkları Türkleri diri diri yaktı. Yanan Türklerin kan ve yağlarının izleri halen cami duvarlarında duruyor.

Genel 26.04.2021 13:55:46 0
Ermeniler Ulu Cami’de 285 Türk’ü diri diri yaktı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.04.2021 13:55

Ermeniler Kars’ta, 1915 yılında Ulu Cami’ye, ‘anlaşma yapacağız’ diyerek topladıkları Türkleri diri diri yaktı. Yanan Türklerin kan ve yağlarının izleri halen cami duvarlarında duruyor.

Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan ve 17’inci Yüzyılda Osmanlı Padişahı Sultan İbrahim döneminde yaptırılan Ulu Cami, Ermeni mezaliminin canlı izlerini günümüze taşıyor. Cami, 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı’ndan sonra Kars’ın Rus işgalinde kaldığı yıllarda Ermeniler, şehrin ileri gelenlerinden 285 kişiyi, ’anlaşma yapacağız’ vaadiyle kandırıp camiye toplayarak ateşe verdi. Diri diri yakılan insanların duvarlara sıçrayan kan ve yağlarının izi ise halen korunuyor. Yakılan insanların kan ve yağ izlerinin bulunduğu duvarın orijinal 2 taşı çerçeve içinde tutuluyor.

“285 ecdadımız yakılarak şehit edildi”

Ulu Cami Dernek Başkanı, Kars İl Başkanı Yasin Aşkın Yıldırım, “Biliyorsunuz geçenlerde Biden ve içimizdeki taşnakçılar, Türkiye’yi katliamla suçladılar. Kesinlikle asılsız ve yersiz bir suçlama, kanıt istiyorlar. Biz de kanıt hazır, canlı kanıtı da Kars Ulu Cami’dir. Çerçeve içerisine aldığımız o gün yakılan, şehit edilen insanlarımızın yağ izlerinin bulunduğu muhafaza içerisine aldığımız yer mevcuttur. Ulu Cami Kars’ta gerçekten acıların yaşandığı bir cami, 24 Nisan 1915 yılında öğlenden sonra Kars’ın ileri gelen eşrafını toplayarak, ‘toplantı yapacağız’ diyerek bir toplantı tertiplediler ve topladılar. Maalesef 285 ecdadımız yakılarak şehit edildi" diye konuştu.

Ermenilerin katliam yaptığını ifade eden Oruç Yağcıoğlu, “Amerika başkanı yanlış söylüyor. Çünkü asıl katliam yapan, asıl barbar, Ermenilerdir. Bugün şu an bu camide kanları dahi var şehitlerimizin, Ulu Cami’de kanları dahil var. Kim barbar, kim barbar değil göreceksiniz. Biz Osmanlı’dan beri silahsız insana kurşun sıkmadık. Hiç katliam yapmadık. Biz yaşlıya saygı duyduk, çocuğa dokunmadık, kadına dokunmadık. Ermeni çocuklara, kadına yaşlıya kurşun sıktı” şeklinde konuştu.

Öte yandan Ulu Cami duvarlarında bulunan ve Ermeniler tarafından yakılan Türklerin ‘kan ve yağ’ izleri çerçeveye alınarak muhafaza ediliyor. Ulu Cami önünde bulunan kitabede ise Ermeni mezaliminin fotoğrafları yer alıyor.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya’da 2. Kurumlar Arası Voleybol Turnuvası başladı


Van Spor

Başkan Şebin’den, İHA Bölge Müdürü Türkez’e 10. yıl plaketi


Van Spor

Elazığspor, Elazığ’a dönüyor


Van Spor

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde büyük gelişim ve dönüşüm


Van Spor

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ