Dünyanın en uzun ikinci kanyonunda milli park hazırlığı

Dünyanın en uzun ikinci kanyonu olarak bilinen Uşak'taki Ulubey Kanyonu'nun milli park ilan edilmesiyle ilgili teklif hazırlandı.

Genel 4.07.2019 17:49:46 0
Dünyanın en uzun ikinci kanyonunda milli park hazırlığı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.07.2019 17:49

UŞAK (AA) - Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Nevzat Alğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 77 kilometrelik uzunluğuyla ABD'deki Büyük Kanyon'dan sonra dünyanın en uzun ikinci kanyonu olan Ulubey Kanyonu’nun milli park ilan edilmesine ilişkin çalışma başlattıklarını anlattı.

Ulubey ve Karahallı sınırları içinde yer alan kanyon içinde teknik ekibin çalışmaları tamamladığını, hazırlanan etüt raporunun Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne sunulduğunu aktaran Alğan, raporda 2 bin 648 hektarlık alanın milli park ilan edilmesini teklif ettiklerini ifade etti.

Kanyonların turizme kazandırılması için milli park projesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Alğan, "Kanyonun Karahallı ilçesi sınırlarındaki Clandras Köprüsü'nden Ulubey ilçesi Külçen mevkisine kadar olan 25 kilometrelik bölümü milli park olarak değerlendirilecek. Doğal çeşitlilik açısından çok zengin olan bu alan 77 kilometre uzunluğundaki kanyonun en değerli bölümü." dedi.

Tarım alanları dışarıda bırakıldı

Kanyonun zemininde yer alan verimli tarım arazilerinin milli park alanının dışında tutulduğunu, çiftçilerin bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için titiz bir çalışma yapıldığını dile getiren Nevzat Alğan, şöyle devam etti:

"Teknik çalışmaları tamamlayıp 2 bin 648 hektarlık alanın milli park ilan edilmeye uygun olduğu yönünde raporu Genel Müdürlüğümüze sunduk. Hazırlanan raporda 7 köyün sınırları içinde milli park alanı belirlendi. Kanyonun milli park ilan edilmesiyle cazibesinin artacağını planlıyoruz. Ulubey Kanyonu, yer yer 140-170 metre yüksekliğe ulaşıyor. Seyir zevki yüksek, dik yamaçların yer aldığı kanyon içerisinde değişik aktiviteler yapılabilir. Tüm bunlar yaparken çiftçileri korumak için tarım alanlarını projenin dışında tuttuk.”

Ulubey Kanyonu

Büyük Menderes grabeninin çökmesiyle yaklaşık 500 yılda oluştuğu varsayılan ve zemininden Banaz Çayı ile Dokuzsele Deresi'nin geçtiği Ulubey Kanyonu, yer yer 140-170 metre yüksekliğe ulaşıyor.

Genişliği 100-500 metre arasında değişen kanyonun, rüzgar ve suyun aşındırmasıyla oluşan kayaçları, huni biçimli karstik tepeleri ve teras şekilli duvar yapısı, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Karstik oluşumların halen sürdüğü kanyon, tektonik evrim ve nehir aşındırması arasındaki ilişkileri gözlemlemek isteyenler için laboratuvar ortamını andırıyor.

Kanyona doğa yürüyüşü yapmak için gelen ziyaretçiler, derin vadiler boyunca uzanan uçurumlarda fotoğraf çekme imkanı buluyor.

Muhabir: Soner Kılınç

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ