Dr. Öğr. Üyesi Torun:

DR. ÖĞR. ÜYESİ TORUN: “KIBRIS SORUNUNUN JEOPOLİTİK, STRATEJİK VE GÜVENLİK BOYUTLARI DA BULUNUYOR”

Genel 15.03.2020 14:41:32 0
Dr. Öğr. Üyesi Torun:
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.03.2020 14:41

Malatya İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Torun, “Kıbrıs sorunu sadece insani boyutu değil, jeopolitik, stratejik ve güvenlik boyutları da bulunuyor” dedi.

İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Naim Akman Konferans salonunda Uluslararası Gençlik Topluluğu tarafından düzenlenen Ülkeler ve Diplomasi Akademisinde ‘Kıbrıs Sorunu’ konferansı gerçekleştirildi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Torun, Kıbrıs’ın bir sorun olarak var olduğunu ve bunun sorun haline gelme süreci hakkında da, “300 yıl Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altında kalan Kıbrıs, Ruslarla yapılan 93 Harbi sonrası düzenlenen Berlin Konferansında Osmanlı İmparatorluğunun elini güçlendirmek amacıyla Kıbrıs halkına hiç sorulmadan ‘Blazing Antlaşması’ ile Kıbrıs İngiltere’ye bırakılmış. Kıbrıs, mülkiyet ve egemenlik hakkı bakımından Osmanlı İmparatorluğuna ait, fakat kullanım hakkı İngiltere’ye ait olan 1878 Berlin antlaşmasıyla 1914’e kadar İngiltere’nin elinde kullanım hakkı çerçevesinde varlığını sürdürmüştür” dedi.

1950 döneminin Türkiye ve Yunanistan arasındaki ikinci bir dostluk süreci olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Torun, “İkinci Dünya Savaşı döneminin iki temel özelliği var. Soğuk savaş ve self determinasyon. Soğuk savaş Türk -Yunan ilişkilerini olumlu, self determinasyon ise Kıbrıs dolayısıyla olumsuz etkiledi” ifadelerini kullandı.

Dr. Öğr. Üyesi Torun, Kıbrıs sorunun sadece insani boyutunun olmadığını, jeopolitik, stratejik ve güvenlik boyutlarına dikkat çekerek, “Tüm dünyaya Türkiye 1950’de Kıbrıs diye bir sorunun olmadığını Dışişleri Bakanından deklare etti. Dışişleri Bakanı ‘Bizim Kıbrıs diye bir sorunumuz yok’ dedi. Bunu söylerken Kıbrıs’ın uluslararası anlaşmasında Birleşmiş Milletlere götürülmesinden duymuş olduğu rahatsızlığı ve Türkiye’nin mevcut statükodan memnun olduğunu, eğer bu mevcut statükodan memnun olunmuyorsa lütfen adayı eski sahibine iade edin diye açıklamada bulundu. Fakat bu 1950’lere ait bir söylem” ifadelerini kullandı.

1970- 1990 yıllarında gerçekleşen olaylar hakkında da bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Torun, “Sonuç olarak garantörlük antlaşmasına göre Türkiye ile Yunanistan’ın arasında bulunmadığı hiçbir uluslararası siyasi, ekonomik ve askeri örgüte Kıbrıs bir bütün olarak üye olamaz” diye konuştu.

Konferans soru- cevap bölümüyle sona erdi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ