Doç. Dr. Erciş, ‘Engellilerin Güncel Sorunları’nı anlattı

Güneş Vakfı Tarafından Geleneksel Olarak Düzenlenen Cuma Günü Konferanslarının Bu Haftaki Konuğu Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Rekreasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sertaç Erciş Oldu. Doç. Dr. Erciş, “engelli

Genel 16.11.2019 12:49:49 0
Doç. Dr. Erciş, ‘Engellilerin Güncel Sorunları’nı  anlattı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.11.2019 12:49

Güneş Vakfı tarafından geleneksel olarak düzenlenen Cuma Günü Konferanslarının bu haftaki konuğu Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Rekreasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sertaç Erciş oldu. Doç. Dr. Erciş, “Engellilerin Güncel Sorunları” ile ilgili sunum yaptı.

İlk olarak engelli kavramının açıklamasını yapan Erciş "Türk Milleti olarak sıcak kanlı ve yüreği sızlayan bir milletiz. Bu da engellilere karşı acıma duygusunu doğuruyor. Ancak Avrupa bu tür olayları sıradan karşılıyor. Diğer önemli bir hususta bizlerin engellilik durumunun aileden kaynaklandığını sanmamızdır. Bu da ailenin kendini bir ömür suçlu hissetmesine neden oluyor. Ancak çoğu zaman tıbbi olarak açıklanamayan engellilik durumları oluyor. Bu yüzden bize düşen takdiri ilahi demek ve üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmektir.” dedi.

Engelli olan birey kendisine genelde çevresi tarafından acındığını hissettiğini dile getiren Doç. Dr. Erciş, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bu da kendini toplumdan soyutlamasına ve psikolojisinin bozulmasına neden oluyor. Sonuç olarak bu durum bireyin daha kötü olmasına yol açıyor. Burada asıl önemli olan bizler bu olumsuzluklara karşılık neler yapmalıyız. İlk önce bizler engelli olan vatandaşlarımıza acımamalıyız, onları kendimizle aynı seviyede görmeliyiz. Onlarla sohbet etmeliyiz, dertleşmeliyiz evet dertleşmeliyiz ki onlarda bizimle dertleşebilsin, konuşabilsin. Böylece onları hayata daha sıkı bağlamış oluruz. Tabi ki en önemli görev devlet yönetimimize, belediyelerimize düşüyor. Çünkü devlet, kurumlarında ve toplu yaşam alanlarında engelli olan bireylerin işlerini halledebilmeleri için onlara uygun makinalar ve yaşam alanları yapmalıdır. Örneğin bankamatikler engelli bireylerin işlerini halledebileceği şekilde tasarlanmalıdır. Yürüme ve görme engelli bireylerimiz için ayrı bir yol sistemi yapılmalı ve bu yollar üzerine araçlar kesinlikle park edilmemelidir. Onlara karşı daha duyarlı olmalıyız. Bu konu ile ilgili Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi olarak bir çok proje yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Ayrıca öğrencilerimize her dönem duyarlılığı anlatıyoruz. Son olarak şunu da belirtmeliyim ki bu konuda duyarlılığını göstererek bu gün burada bana engelli vatandaşlarımızın sorunlarını anlatma fırsatı veren Güneş Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ve yönetimine çok teşekkür ederim."

Sunumunun ardından soruları yanıtlayan Doç. Dr. Sertaç Erciş’e toplumumuzun önemli bir konusu olan Engelliler ile ilgili bilgiler aktardığı için Güneş Vakfı Yönetiminde bulunan Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu Guneş Vakfı adına katilim belgesi ve Türk zeka oyunu olan Mangala takdim etti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ