Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 371 bin Suriyeli güvenli şekilde geri döndü

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Şu ana kadar 371 bin Suriyeli, Suriye'nin kuzeydoğusunda teröristlerden temizlediğimiz bölgeye güvenli şekilde geri döndü' dedi.

Genel 16.12.2019 22:44:03 0
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 371 bin Suriyeli güvenli şekilde geri döndü
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.12.2019 22:44

CENEVRE (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mülteci krizinde en kalıcı çözümün Suriyelilerin güvenli ve gönüllü geri dönüşü olduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, İsviçre'nin Cenevre kentinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla 17-18 Aralık'ta gerçekleştirilecek, 1. Küresel Mülteci Forumu kapsamında düzenlenen "Suriyeli Mülteci Krizi" başlıklı panelde konuştu.

Türkiye'nin dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Türkiye'de yarım milyondan fazla Suriyeli çocuğun dünyaya geldiğini belirtti.

Çavuşoğlu, Suriye krizini Türkiye'nin çıkarmadığını, dolayısıyla bunun sonuçlarının Türkiye'ye yüklenemeyeceğini vurgulayarak, Türkiye ve Avrupa Birliğinin (AB) mültecilere desteğinin önemli olduğunu dile getirdi.

Suriyeli mültecilerin üçüncü ülkelere yeniden yerleştirilmesinin önemine değinen Çavuşoğlu, bazı AB üyesi ülkelerin Suriyelilerin yeniden yerleştirilmesine hevesliyken, bazılarının ise tek bir Suriyeli kabul etmek istemediğine dikkati çekti.

"Suriye'de siyasi bir çözüm için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz." diyen Çavuşoğlu, ülkede tek çözümün "askeri değil siyasi olduğuna" inandıklarının altını çizdi.

"371 bin Suriyeli güvenli şekilde geri döndü"

Çavuşoğlu, Suriye Anayasa Komitesi'nin oluşturulmasında Türkiye'nin büyük rol oynadığını belirterek, "Maalesef ikinci tur görüşmeleri iyi geçmedi fakat bir sonraki turun verimli geçmesi için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz." dedi.

Suriye'deki terör örgütleri DEAŞ ve YPG/PKK'yı bölgeden temizlemek için üç önemli operasyon yaptıklarını anımsatan Çavuşoğlu, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde yeni göç dalgalarının önüne geçmek için çalışmalarına devam ettiklerini aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, "Suriyelilerin güvenli ve gönüllü geri dönüşlerinin, Suriye mülteci krizinin en kalıcı çözümü olduğuna inanıyoruz. Gönüllü ve güvenli geri dönüşleri kolaylaştırmak, cesaret vermek, gerekli fiziki ve güvenlik şartları için birlikte çalışmalıyız. Şu ana kadar 371 bin Suriyeli, Suriye'nin kuzeydoğusunda teröristlerden temizlediğimiz bölgeye güvenli şekilde geri döndü." diye konuştu.

Yüzbinlerce Suriyelinin terörden temizlenen bölgeye geri dönmesinin, Türkiye'nin Suriye'de Fırat'ın doğusunda oluşturulmasını istediği barış koridoru için "başarılı bir örnek" teşkil ettiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, bu konuda AB'nin özellikle sorumlu olduğuna inandıklarını kaydetti.

Türkiye'nin Lübnan, Ürdün ve Irak ile Suriyeli mültecilere yönelik uluslararası konferans düzenleyeceğini ifade eden Çavuşoğlu, konferansa AB ile BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin de katılacağı, bu konuda görüşmelere devam edecekleri bilgisini paylaştı.

"Yüzde 70'i geri döndü"

Çavuşoğlu, Batılı müttefiklerinin mültecileri ülkelerine kabul ederken ortaya koyduğu "seçici" politikaları nedeniyle varlıklı ve eğitimli Suriyelilerden birçoğunun Batı ülkelerine gittiğini anlattı.

Suriye'deki insani krizin siyasileştirilmemesi gerektiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Biz güvenli ve gönüllü dönüşe inanıyoruz. Birleşmiş Milletlerin paylaştığı verilere göre, ülke içerisinde yerinden edilmiş Suriyelilerin yüzde 70'i, Barış Pınarı Harekatı bölgesine geri döndü. Neden? Çünkü kendilerini güvende hissediyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Suriyelilerin endişe ve korkularını iyi anladıklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Türkiye, geri dönüş için güvenli bir ülkedir." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Suriyeli mülteci krizinin çözümünde daha adil yük ve sorumluluk paylaşımı gerektiğinin altını çizerek, bu konuda uluslararası toplumla yakın iş birliğini sürdüreceklerini vurguladı.

Panelde, Avrupa Birliğinin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelyi, Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, UNICEF Bölge Direktörü ve Avrupa Mülteci ve Göçmen Krizi Özel Koordinatörü Afshan Khan da konuşma yaptı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Rüzgarı Esti


Van Spor

Erzurumlu Akademisyen Doç. Dr. İrfan Kurudirek Avrupa Herkes İçin Spor Birliği Başkanı Seçildi


Van Spor

Hakkarili sporculardan büyük başarı


Van Spor

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

Yüksekova’da "Kayaklı Koşu Barış ve Kardeşlik 1. Etap yarışması" heyecanı


Van Spor

Yeşilyurtspor sahasında Bingöl’ü ağırlıyor


Van Spor

Badminton’da Erzincan rüzgârı: 3 şampiyonluk, 1 ikincilik


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe, Kadıköy'de Aston Villa'ya Geçildi! UEFA Avrupa Ligi'nde Kritik Maçı Kaybetti


Van Spor

Anderson Talisca'ya Brezilya'dan İki Büyük Talip! Corinthians ve Gremio, Yıldızlı Futbolcu İçin Harekete Geçti


Van Spor

Youssef En-Nesyri, Juventus'a Transfer Oldu! İtalyan Devinden Fenerbahçe'ye 5 Milyon Euro Teklif


Van Spor

Elazığ Atatürk Stadyumu karla kaplandı


Van Spor

BEÜ’den Kick Boks Türkiye şampiyonluğu


Van Spor

BEÜ’de kros takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Uçan Türklerden önemli başarı


Van Spor

Iğdır FK, İbrahim Üzülmez ile yollarını ayırdı


Van Spor

Yusuf Demirtaş boccede Türkiye ikincisi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ