Devlet Tiyatroları sahnelerini yoğun koronavirüs önlemleri ile sezona hazırladı

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, 'Sahnelerimizde ateş ölçer, maske, dezenfektan, hepsi bulunuyor. Koltuklarımızı bir boşluk bırakacak şekilde düzenledik. Maskesiz ve ateş ölçmeden hiçbir seyircimizi sahnemize almayacağız.'

Genel 20.08.2020 15:14:56 0
Devlet Tiyatroları sahnelerini yoğun koronavirüs önlemleri ile sezona hazırladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 20.08.2020 15:14

ANKARA(AA) - Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, AA muhabirine, 8 Eylül'de Stüdyo Sahne'de prömiyer yapacak "Sonsuzluk Kitabevi" isimli oyunun provasında, yeni sezona ilişkin açıklamada bulundu.

Yaz sezonunda Devlet Tiyatrolarının, Kamyon Tiyatrosu ve Açık Hava Tiyatrosu düzenlediğini, Güneydoğu'da çok sayıda çocuğu tiyatroyla buluşturduğunu belirten Kurt, yaz aylarında seyircileri sanattan mahrum bırakmadıklarını kaydetti.

"Devlet Tiyatrosunun bulunduğu bütün bölgelerdeki sahnelerimizi açacağız"

Kurt, "Pandemi döneminde hiç boş durmadık. Yeni 17 oyun prömiyer yapacak. Bu önemli bir şey. Gerekli önemlemlerimizi alarak, sanatçılarımızla bir çalışma gerçekleştirdik. O yüzden bazı sahnelerimizi, dar, küçük, havasız olan sahnelerimizi, önümüzdeki ilerleyen zamanlarda açacağız. Ama şimdi Türkiye genelinde Devlet Tiyatrosunun bulunduğu bütün bölgelerdeki sahnelerimizi açacağız." ifadelerini kullandı.

Geçen yıldan seyircisini tüketmemiş, repertuvarda olan oyunları da eylül, ekim aylarından itibaren seyirci ile buluşturacaklarını belirten Kurt, normalleşme adımları ile diğer sahnelerin de açılacağını söyledi.

Oyunların ilerleyen zamanlarda turne yapacağını dile getiren Kurt, şunları kaydetti:

"Hazırlıklarımızı yaptık. Bilet satışlarımız sürüyor. Seyircilerimizin yaz döneminde olduğu gibi eylül, ekim döneminde de tiyatrolarımıza ilgi göstereceğini düşünüyorum. Devletimizin açıkladığı her türlü önlemi aldık. Sahnelerimizde ateş ölçer, maske, dezenfektan hepsi bulunuyor. Koltuklarımızı bir boşluk bırakacak şekilde düzenledik. Maskesiz ve ateş ölçmeden hiçbir seyircimizi sahnemize almayacağız. Kantinlerimizde, lavabolarımızda ve fuaye alanlarımızda sosyal mesafeyi gözetecek işaretlerimizi hazırladık. Sanatçılarımızın ve seyircilerimizin sağlığı açısından her türlü önlemleri aldık. İyi bir sezon olacağını düşünüyorum. Hiç kimseye hiçbir şey olmadan, bu süreci sağlıklı atlatacağımızı ümit ediyorum."

Aşık Veysel tiyatro sahnesinde

Sahnelerde her gün temizlik ve dezenfekte işlemlerinin yapıldığını belirten Kurt, sahnelerin havalandırmalarının da düzenli bir şekilde temizlendiğini ve kontrol edildiğini söyledi.

Ankara'da ilk etapta Cüneyt Gökçer, Stüdyo Sahne, Akün Sahnesi ve Küçük Tiyatro'nun açılacağını belirten Kurt, Cüneyt Gökçer'de Leyla ile Mecnun oyunuyla sezonu başlatacaklarını kaydetti.

Kurt, yerli yazarların oyunlarına önem verdiklerini, bu sebeple "Aşık Veysel" isimli oyunu, ilk kez tiyatro sahnesinde, 1 Eylül'de seyirci ile buluşturucaklarını ifade etti.

Yerli bir oyun olan Sabahattin Kudret Aksal'ın Sonsuzluk Kitabevi eserinin de 8 Eylül'de prömiyer yapacağını dile getiren Kurt, Akün Sahnesi'nde ise geçen sezon da ilgiliyle izlenen "Açık Denizde" ve "Siyahlı Kadın" isimli oyunları seyirci ile buluşturacaklarını aktardı.

Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgelerimizde yeni oyunlarımız seyirciyle buluşacak. İlk etapta 17 oyun prömiyer yapacak. Bazıları; Bursa'da Tarla Kuşuydu Jüliet, Antalya Devlet Tiyatrosunda Yastık Adam, Trabzon Devlet Tiyatrosunda Aşk Bir Şey Değildir gibi pek çok oyunumuz var seyirciyle buluşucak olan. İzmir Devlet Tiyatrosunda yeni oyunlarımız var. Hatta Eylül ayında Yıldızların Altında isimli, açık havada Türk müzikalinden oyunlarımız var. Seyircimizin çok beğeneceği bir çalışma sürüyor. Pek çok oyunumuz var. Van'da, Diyarbakır'da yeni oyunlarımız çok. Gişeden de bilet satışlarımız sürüyor. Sosyal mesafe ve koruyucu camlarımız var gişelerde, bilet satışı yapıyoruz. Sahnelerde yüzde elli kapasite ile oynuyoruz. Herhangi bir sağlık problemi yoksa eşler yan yana oturabilir."

50 yılın ardından Sonsuzluk Kitabevi sahnede

Genel Müdür Kurt, 50 yıl kadar önce sahnelenmiş Sonsuzluk Kitabevi'ni yeniden sahneye koymak için hazırlıkları sürdürdüklerini belirterek, şunları söyledi:

"8 Eylül'de prömiyer yapacak. Ölümsüz eserler yazmış yazarların eserlerini de bütün tanıdıklarına, eşine, dostuna ve insanlara göndermek isteyen, ölümsüz eserlerle ölümsüz olmayı amaçlayan bir kişinin hikayesi. Uzun zamandır çalışıyoruz. Dinamik ve yeni bir oyun."

Müzisyen Can Atilla'nın, oyunun müziklerini, eski sanat teknik müdürü, baş dekoratör Hakan Dündar'ın dekorları, Funda Karasaç'ın kostümleri, Devlet Opera ve Balesinin baş koreografı Volkan Ersoy'un oyunun danslarını üstlendiğini kaydeden Kurt, genç oyuncu kadrosuyla prömiyer için çalıştıklarını ifade etti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ