Cumhuriyet’in 97. yılı anısına Keban Barajı’na 970 bin adet balık yavrusu bırakıldı

ELAZIĞ’DA CUMHURİYETİN KURULUŞUNUN 97. YILI ANISINA KEBAN BARAJINA 970 BİN ADET SAZAN BALIK YAVRUSU BIRAKILDI

Genel 28.10.2020 17:55:06 0
Cumhuriyet’in 97. yılı anısına Keban Barajı’na 970 bin adet balık yavrusu bırakıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.10.2020 17:55

Elazığ’da Cumhuriyet’in kuruluşunun 97. yılı anısına Keban Barajı’na 970 bin adet sazan balığı yavrusu bırakıldı.

Tüm yurtta Cumhuriyet’in kuruluş yıl dönümü çeşitlik etkinliklerle kutlanıyor. Bu etkinlikler kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet’in kuruluşunun 97’nci yılı anısına Elazığ’da Keban Barajı’na 970 bin adet balık yavrusu bırakılması’ töreni düzenlendi. Vali Erkaya Yırık ve DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar’ın da katıldığı törende 97 bin sazan yavrusu baraja bırakıldı. Düzenlenen farkındalık etkinliğinde mevcut balık tür çeşitliliğinin korunarak sürdürülebilir kılınması, bölgenin ekonomik ge bayramı dolayısıyla düzenlenen farkındalık programla mevcut balık tür çeşitliliğinin korunarak sürdürülebilir kılınması, bölgenin ekonomik gelişmişliğine ve halkın gölden faydalanmasına katkı sağlanması amaçlandığı bildirildi.

Keban Barajı’nın alabalık üretiminde Türkiye’de birinci sırada olduğunu belirten Vali Erkaya Yırık, “Cumhuriyetimizin 97’ncı kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında DSİ’mizin Keban Barajı’na 970 bin sazan yavru balık bırakma faaliyetinde hep beraberiz. Bu vesile ile cumhuriyetimizin 97’nci yılını tebrik ediyorum. Elazığ topraklarıyla, üretimiyle birçok üretim faaliyetinde ülkemizde önemli sıralarda. Alabalık üretiminde de şuanda Türkiye’de birinci durumdadır. Geçtiğimiz aylarda Sivrice’de Hazar Gölü’ne yavru balık bırakma işlemi yapmıştık. Bugün de Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümü münasebetiyle Keban Barajı’na yavru balıkları bırakma faaliyeti gerçekleştiriliyor. Eğer bakarsanız bağ olur, ekerseniz biçersiniz. Bu kapsamda bu faaliyet inşallah bundan sonraki süreçte burada balıkçılıkla hayatını idame ettiren vatandaşlarımıza önemli katkılar sağlayacak. 1975 yılında faaliyete başlayan ve Atatürk Barajı’ndan sonra ikinci en büyük hidroelektrik santrali olarak inşallah elektrik üretiminde göstermiş olduğu bu önemli etkiyi balık üretimi ile meşgul olan vatandaşlarımızın üretimlerine bereket getirecek” dedi.

“2020 yılı içinde toplamda 2 milyon 600 bin adet yavru balık bırakılmış olacaktır”

Balık yavrusu bırakılan Keban Barajı hakkında istatistiksel veriler paylaşan DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar ise bugüne kadar Elazığ ilindeki depolama tesislerine toplamda 62 milyon adet balık yavrusu bırakıldığını anımsatarak, “Cumhuriyetimizin 97. yılı anısına Keban Barajı’na DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından Keban Balık Üretim İstasyonu’nda üretilen 970 bin adet balık yavrusu bırakıyoruz. Cumhuriyetimizin ilk en büyük hidroelektrik enerji barajı olan Keban Barajı Gölüne 2020 yılı içinde toplamda 2 milyon 600 bin adet yavru balığı bırakılmış olacaktır. Baraj, yapıldığı yıllarda ülkemizin en büyük barajı olup, bugün itibariyle hizmete alınan tesisler içerisinde Atatürk Barajından sonra ikinci büyük barajıdır. Temelden 210 metre yüksekliğinde, yaklaşık 17 milyon metre küp gövde dolgu hacmine ve 31 milyar metre küp rezervuar hacmine haiz olup, yılda 6 milyar Kilovatsaat enerji üretim potansiyeli olan Cumhuriyetimizin en önemli projelerinden biridir. DSİ 9. Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 1976 yılında faaliyete başlayan DSİ 9. Bölge Müdürlüğüne ait Keban Barajı Su Ürünleri tesislerimizde, 2020 yılına kadar, 118 milyon 680 bin adet kültür sazanı, 21 milyon 556 bin adet gökkuşağı alabalığı, 2 milyon 151 bin adet ot sazanı, 60 bin adet gümüşü sazanı, 39 bin 458 adet yayın balığı olmak üzere toplamda 142 milyon 486 bin 458 Adet yavru balık üretilmiştir” diye konuştu.

Dündar, ayrıca üretimi gerçekleştirilen balık türlerinin Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan toplam 66 baraj gölünün, 38 DSİ göletinin ve 87 adet diğer göletler ile doğal gölün balıklandırılmasında kullanıldığını belirtti.

Törene, Vali Erkaya Yırık ve DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar’ın yanı sıra, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, Keban İlçesi Kaymakam Vekili Eyyüp Batuhan Ciğerci, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri ile personeller katıldı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Olimpiyatlarda Elazığ’ın gururları


Van Spor

Hakkari’de Yıldız Kızlar Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Ağrı 1970 Spor Kulübü, eksik kadroyla Silifke deplasmanında


Van Spor

Olimpiyat fatihi çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ