Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Gıda israfı kabul edilebilecek bir şey değil

Oktay, 'Yüce dinimiz İslam, bizi toplumsal sorumluluğa itmektedir. Gıda da dahil hiçbir nimetin israf edilmemesi gerekir.' dedi.

Genel 27.11.2019 15:29:38 0
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Gıda israfı kabul edilebilecek bir şey değil
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 27.11.2019 15:29

İSTANBUL (AA) - İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 35. İSEDAK Toplantısı'nda bakanlar çalışma oturumunun başkanlığını yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yoksulluğun azaltılması ve refahın artırılmasının, İİT bölgesinde ve dünya sathında barışa ve istikrara hizmet edecek temel konular olduğunu dile getirdi.

Oktay, çevresel ekonomik problemlerin yaşandığı dünyada sürdürülebilirliğin, kalkınmanın temel kılavuzlarından biri olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Sürdürülebilirlik tartışmalarının yapıldığı alanlarda, sürdürülebilir gıda sistemleri, iklim değişikliği, gıda israfı gibi konular ön plana çıkmaktadır. Sürdürülebilir gıda sistemleri çok geniş bir konu olup çok farklı faktörleri içerisinde bulundurmaktadır. Gıda işleme, dağıtım, ürünlerin tüketimi ve bertaraf edilmesi gibi konular bünyesinde bulunmaktadır. Ancak gıda sistemleri, tecrit edilmiş alanlar değildir. Gıda sistemleri diğer sistemlerle de ilişki içerisindedir, ticaret sistemleri, sağlık sistemleri, enerji sistemleri, sosyal güvenlik sistemleri, gıda sistemlerinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Gıda sistemlerinin performansı ve bunların yarattığı etkiler, farklı sistemlerin birbirleri arasındaki etkileşim göz önünde bulundurulmalıdır. Sürdürülebilirliği bir boyut olarak sürece kattığımızda gıda sistemleri, gıda güvenliğini ve aynı zamanda ekonomik, sosyal ve çevresel kaynakları gelecek nesillere gıda sağlayacak şekilde düzenlemeyi gerektirir. Bundan dolayı gıda sistemleri ve gıda güvenliği birbirinden ayrılmaz konulardır."

İİT'nin gıda yetersizliği çeken ülkeleri gündemine aldığını belirten Oktay, Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 2016 için yaptığı sınıflandırmaya göre 28 üye ülkenin, dünyadaki en düşük gıda kaynaklarına sahip 54 ülke arasında yer aldığını aktardı.

"Sürdürülebilir gıda sistemleri masaya yatırılacak"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, iklim değişikliğinin gıda krizine negatif yönde etki ettiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Ani iklim değişikliklerinin yüksek açlık düzeylerine ve daha ciddi gıda krizlerine yol açtığı bilinmektedir. FAO'ya göre 2,5 milyon küçük ölçekli çiftçi, balıkçı dünyanın her yerinde iklim değişikliğinden kaynaklanan şoklara maruz kalmaktadır. Dolayısıyla hem gelirleri hem de tüketimleri negatif etkilenmektedir. İİT üye ülkelerinin çevresel faktörlerle inovatif yaklaşımlarla başa çıkma yöntemleri bulunmaktadır. Yüce dinimiz İslam, bizi toplumsal sorumluluğa itmektedir. Gıda israfı yapmak asla bizim için kabul edilebilecek bir şey değildir. Bununla beraber gıda da dahil hiçbir nimetin israf edilmemesi gerekir."

Bugünkü toplantıda sürdürülebilir gıda sistemlerinin masaya yatırılacağını bildiren Oktay, hazırlanan politika tavsiyelerinin değerlendirileceğini sözlerine ekledi.

Fuat Oktay'ın konuşmasının ardından bakanlar çalışma oturumu basına kapalı devam etti.

Muhabir: Andaç Hongur

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ