Çocuk hastaların 'organ kardeşliği'

Kalp nakli olmayı beklerken beyin ölümü gerçekleşen 9 yaşındaki hasta çocuğun böbrekleri ve karaciğeri, aynı hastanede nakil olmak için beklerken arkadaş olan 3 çocuğa nakledildi.

Genel 12.08.2019 14:36:40 0
Çocuk hastaların
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 12.08.2019 14:36

İZMİR (AA) - İzmir'de kalp nakli olmayı bekleyen 9 yaşındaki çocuk hastanın beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından ailesi tarafından bağışlanan böbrekleri ve karaciğeri, aynı hastanede arkadaş olup nakil olmayı bekleyen 3 çocuğa umut oldu.

Manisa'nın Salihli ilçesinde yaşayan ve bir yıldan bu yana Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde kalp nakli olmayı bekleyen hastanın geçen ay beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından ailesi, çocuklarının böbrekleri, korneaları, karaciğer ve ince bağırsağını bağışlama kararı verdi.

Yapılan testlerde ailenin bağışladığı organlardan böbrekleri, Sağlık Bakanlığının Organ ve Nakil Listesi'nde bulunan ve aynı hastanede tedavi görüp yakın arkadaş olan 17 yaşındaki Gökçenur Şimşek ile 16 yaşındaki Oğuzhan Türk'e, karaciğeri ise 8 yaşındaki Tuğba Doyar'a nakledildi.

Nakil ameliyatlarının ardından tedavileri hastanede bir süre devam eden çocukların dostlukları, hayatlarına yansıdı.

Taburcu olmalarının ardından görüşmeye devam eden "organ kardeşleri", sağlıklarına kavuşmalarının ardından aileleriyle birlikte nakli yapan doktorları ve üniversite rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'ı Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesinde ziyaret ederek teşekkür etti.

"Aile bir evladını kaybetti ama 3 çocukları oldu"

Organ nakli yapılan çocuklardan Gökçenur Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisinin koyulduğunu, hayatını diyalize girerek sürdürdüğünü söyledi.

Beraber böbrek nakli olduğu Oğuzhan Türk ile bir ay önce kontrole gittiği Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tanıştığını belirten Şimşek, "Dostluğumuz Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesinde devam etti. Karaciğer nakli olan Tuğba Doyar ile de burada tanıştım. Organların bize uygun olduğunu bilmiyordum. Ameliyattan çıktıktan sonra durumu öğrendim." dedi.

Şimşek, aynı anda farklı ameliyathanelerde nakil ameliyatına girdiği Oğuzhan'ı ve Tuğba'yı kardeşi gibi gördüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Benim bir tane ablam varken 2 tane daha kardeşim oldu. Özellikle ameliyattan sonraki 3 haftamız benim gibi böbrek nakli olan Oğuzhan ile beraber geçti. Sürekli benim odama geldi. Yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmedi. Taburcu olduktan sonra da görüşmeye devam ettik. Tuğba'nın da sağlık durumu iyi. Telefonla görüşmeye devam ediyoruz. Bize hayat veren aileyle tanışmak isterim. Sonuçta onlar bir evlatlarını kaybettiler ama 3 tane çocukları oldu. Artık bizler de onların evlatlarıyız."

"Biz iki kardeştik, artık bir de ablam oldu"

Oğuzhan Türk ise doğuştan böbrek yetmezliği hastalığını bulunduğunu, 7 yıldan bu yana diyalize girip yaşamını sürdürdüğünü anlattı.

Kadavradan uygun böbreğin bulunduğunu öğrendiğinde çok mutlu olduğunu anlatan Türk, "Yaşıyorsam çocuklarının organlarını bağışlayan aile sırasında. Hastanede tanıştığım Şimşek ile aynı kadavranın organlarının nakledildiğini öğrendiğimde çok şaşırdım. Biz iki kardeştik, artık bir de ablam oldu. Naklin ardından sağlığıma kavuşmuş bir şekilde hastaneye geldiğimde çok mutlu oldum." şeklinde konuştu.

"Mutlaka herkes organlarını bağışlamalı"

Hülya Şimşek de kızının sağlığına kavuştuğuna hala inanamadığını, hastaneye geldiğinde aklına yaşadıkları o kötü günlerin bir kez daha geldiğini aktardı.

Kızının nakil ameliyatına girdiğinde, çocuklarının organlarını bağışlayan ailenin aklına geldiğini ve çok ağladığını anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Ben o aileyle hem kendim hem de çocuğumu tanıştırmak isterim. O aile bir çocuk kaybetti ama bizim üç çoğumuza ve başka 3 hastaya daha can oldu. Mutlaka herkes organlarını bağışlamalı. Benim oğlum yoktu. Ben her zaman 'Allah bana bir oğlan versin' derdim. Oğuzhan'ı çok seviyorum. Artık ailecek biz beraber yaşıyoruz. Tarif edilemeyecek bir mutluluk içindeyiz." ifadelerini kullandı.

Nurten Türk de oğlunun her zaman bir ablası olmasını istediğini, yapılan böbrek naklinin ardından Oğuzhan'ın artık Gökçenur'u bir abla olarak görmeye başladığını, gün içinde bir kaç kez telefonla konuştuklarını aktardı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ