Çin 3 ülkenin Hong Kong’la olan suçluların iadesi anlaşmasını askıya aldı

Çin, Kanada, Avustralya ve İngiltere'nin Hong Kong Özel İdari Bölgesi'yle Suçluların İadesi Anlaşması'nı askıya aldı.

Genel 28.07.2020 21:56:33 0
Çin 3 ülkenin Hong Kong’la olan suçluların iadesi anlaşmasını askıya aldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.07.2020 21:56

ANKARA (AA) - Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yayın organlarından Global Times gazetesinin haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınmin, başkent Pekin’deki basın toplantısında yaptığı açıklamada, Kanada, Avustralya ve İngiltere'nin Çin'in iç işlerine müdahalesine yanıt olarak bu ülkelerle Hong Kong arasındaki suçluların iadesi ve adli yardımlaşma anlaşmalarının askıya alındığını açıkladı.

Vang, Kanada, Avustralya ve İngiltere’nin adli iş birliğini siyasallaştırdığını ve ulusal güvenlik alanında çifte standart sergilediklerini söyledi.

Kanada, Avustralya ve İngiltere, Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde Ulusal Güvenlik Yasası'nı devreye soktuğu gerekçesiyle, tek taraflı olarak Hong Kong ile imzalanan Suçluların İadesi Anlaşması'nı durdurduklarını açıklamıştı.

Öte yandan Yeni Zelanda da bugün Hong Kong ile söz konusu iade anlaşmasını askıya aldığını duyurmuş ve bu mevzuatın uygulanmasından derin endişe duyduğunu bildirmişti.

Pekin yönetimi, konuyla ilgili genel olarak ülkelerin tavrının Hong Kong’a dış müdahale olduğunu savunuyor.

Hong Kong’da yürürlüğe giren yeni güvenlik kanunu

Çin'in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran'da oy birliğiyle kabul edilen yasa, Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından da imzalanmıştı.

Devleti yıkmaya teşebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemleri yasaklayan ilgili yasa, Çin hükümetinin onayı sonrasında Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Yasa, içeriği itibarıyla asıl olarak Haziran 2019'da suçluların Çin'e iadesini öngören yasa tasarısına karşı başlatılan ve yıl sonuna kadar yoğun kitle protestolarıyla sürdürülen hükümet karşıtı protesto hareketini hedef alıyor.

Yasa ile Çin medyası tarafından Hong Kong’un "vatan hainleri" olarak yansıtılan muhalif gazeteciler, iş adamları ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargılanmalarının önü açılırken bu kapsamda yasaklanan suçları işleyenlere 3 yıldan müebbete kadar hapis cezası verileceği belirtiliyor.

Muhabir: Sümeyye Dilara Çelik,Muhammet Nazım Taşcı

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ