Bosna Hersek'te Kovid-19 salgını gölgesinde yarın sandığa gidilecek

Bosna Hersek'te 15 Kasım Pazar günü yapılacak yerel seçimde 3 milyon 283 bin 380 kayıtlı seçmen oy kullanabilecek, 22 büyükşehir belediye başkanı ve 120 belediye başkanı seçilecek.

Genel 14.11.2020 12:11:04 0
Bosna Hersek
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 14.11.2020 12:11

SARAYBOSNA (AA) - Balkan ülkesi Bosna Hersek'te yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının devam ettiği bir dönemde yerel idarecileri seçmek için sandığa gidilecek.

Mostar dışındaki tüm şehirlerde 15 Kasım Pazar günü yapılacak seçimde, 3 milyon 283 bin 380 kayıtlı seçmen oy kullanabilecek. 12 yıldır yerel seçimlerin yapılamadığı Mostar'daki seçim ise 20 Aralık'ta yapılacak.

Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) ve Sırp Cumhuriyeti (RS) olmak üzere iki entiteden ve Brçko Bölgesi'nden oluşan Bosna Hersek'teki seçmenler, dört yıl boyunca görev yapacak 22 büyükşehir belediye başkanı ve 120 belediye başkanını belirleyecek.

Merkez Seçim Kurulundan (CIK) yapılan açıklamada, kayıtlı seçmenlerin 07.00-19.00 saatlerinde oylarını kullanabileceği belirtildi.

Belediye meclis üyelerinin de belirleneceği seçime, CIK verilerine göre, 129 siyasi parti, 262 bağımsız aday, 72 ittifak, 9 bağımsızlar listesi ve 71 azınlık temsilciliği adayı katılacak.

425'i belediye başkanlıkları için olmak üzere toplam 30 bin 809 adayın yarışacağını seçimde, oy kullanma sürecinde ve sonrasında salgın tedbirlerine dikkat edilmesi gerekecek.

Mostar'da 12 yıl sonra seçim olacak

Öte yandan, şehrin statüsü ile ilgili sorun nedeniyle 12 yıldır yerel seçimlerin yapılmadığı Mostar'da da bu yıl sandığa gidilecek.

Mostar'daki seçimin diğer şehirlerden farklı olarak 20 Aralık'ta yapılacağı açıklanırken, şehirdeki tarihi seçimde 22 siyasi parti, 4 bağımsız aday, 4 ittifak ve 1 bağımsız listenin yarışacağı bildirildi.

Bosna'daki savaşın ardından 6 belediyeye bölünen Mostar, bu şekilde yönetiliyordu. Şehirdeki bölünmüşlüğü sonlandırmak üzere dönemin Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Paddy Ashdown tarafından 2004'te hazırlanan Mostar Statüsü ile şehir tek belediye haline getirildi. Yeni statüye göre, icranın başı belediye başkanı, yasama organı ise şehir konseyi oldu. Ancak söz konusu düzenlemenin Hırvatların karşı çıkması nedeniyle hala onaylanamaması, şehirdeki birçok konunun "kilitlenmesine" neden oldu. Mostar'da, statüyle ilgili bu sorun yüzünden 2008'den beri yerel seçim yapılamıyordu.

Bu yılın haziran ayında varılan anlaşma sonucu, yeni statüye göre Mostar şehri 6 seçim bölgesine ayrılırken, seçimlere bu bölgelerden 6 liste ve bir ortak listeyle gidilecek.

Srebrenitsa'da Boşnak partiler tek aday çıkardı

Bosna'daki savaşta 8 binden fazla Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa, bu seçimde de yine kamuoyunun odağında olacak.

Boşnak partiler, Alija Tabakovic ismi üzerinde uzlaşarak tek aday çıkarırken, bu şekilde 4 yıl önce Sırp adayın kazandığı belediyeyi yeniden geri almayı amaçlıyor.

Seçim öncesinde çeşitli usulsüzlük iddiaları gündeme gelirken, Srebrenitsa'da hiç yaşamamış Sırbistan'dan çok sayıda Sırp seçmenin oy kullanmak için kaydını buraya aldırdığı öne sürüldü.

Boşnak temsilciler, seçimde usulsüzlük yapılmaması için CIK tarafından daha fazla gözlemci atanmasını talep ederken, Srebrenitsa'ya belediye başkanı olacak kişinin burada yaşanan soykırımı inkar etmeyecek biri olması isteniyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ