Bosna Hersek'te Kovid-19 aşısının hala tedarik edilmemesi halkı endişelendiriyor

Balkan ülkesi Bosna Hersek'in yeni tip koronavirüse karşı hala aşı tedarik etmemesi, halkın yetkililere tepki göstermesine ve durumdan endişe duymasına neden oluyor.

Genel 27.01.2021 16:49:39 0
Bosna Hersek
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 27.01.2021 16:49

SARAYBOSNA (AA) - Gerek karmaşık siyasi yapısı gerekse ülkedeki bitmek bilmeyen siyasi krizler nedeniyle aşı siparişinde oldukça geciken Bosna Hersek, henüz aşının ulaşmadığı nadir Avrupa ülkelerinden biri oldu.

Ülkedeki iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) Sağlık Bakanlığı, aşı tedarik etme noktasında Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) ile anlaşma sağlandığını açıklarken, bu aşıların ne zaman ülkeye ulaşacağı konusunda bilgi vermedi.

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zoran Tegeltija da COVAX kapsamında alınacak 1 milyon 232 bin doz aşının ülkedeki entiteler arasında dağıtılacağını ifade ederek, "Şubat başı gibi aşıların gelmesini bekliyoruz. Para yatırıldı ancak aşıların ne zaman ulaşacağı bilgisi paylaşılmadı." dedi.

Diğer entite Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) ise Rusya'nın geliştirdiği "Sputnik V" aşısından şubat ayında tedarik edileceği açıklanırken, aşı görüşmelerinin sürdüğü ifade edildi.

Saraybosnalılar endişeli ve tepkili

Salgının başından beri Kovid-19 bulaşanların sayısının 120 bine ulaştığı yaklaşık 3,5 milyon nüfuslu Bosna Hersek'te insanlar, aşılamanın hala başlamamasından endişe ve güvensizlik duyuyor.

Başkent Saraybosna'da yaşayan Sulejman Skenderagic, aşının gelmesinden önce insanların sürü bağışıklığı kazanacağını savunarak, "Bize ilk aşı gelene kadar muhtemelen nüfusun hepsine virüs bulaşacaktır." dedi.

Risk grubunda yer alan Fikra Dikic de yaşı gereği aşı olmak istediğini ancak henüz aşı gelmediğinden yaptıramadığını belirterek, yetkililerin açıklamalarına da inanmadığını söyledi.

Nermina Kurtovic ise yaşanan gecikmeye şaşırmadığını dile getirerek, "Biz her zaman her şeye geç kalırız." ifadesini kullandı.

Bir başka Saraybosna sakini Predrag Radak ise dünyada herkes aşı temini için çaba sarf ederken Bosna Hersek'te sadece sözde toplantılar yapıldığını ifade ederek, "Zamanında anlaşma yapılsaydı şimdi sağlık çalışanlarımız aşılanmış olur ve sıra bize gelirdi." diye konuştu.

Bosna Hersek'te yaşanan aşı çıkmazının ülke için sıradan bir gündem olduğunu belirten İsmar Zeco da "Yönetimlerin sorumsuzluğunu bizler ödüyoruz. Bölge ülkeleri Sırbistan, Hırvatistan ve Arnavutluk'ta insanlar aşılanıyor. Biz hala bekliyoruz." dedi.

Saraybosnalı doktor Pitic: "Dünya dayanışmada sınıfta kaldı"

Saraybosnalı doktor Aida Pitic ise zengin ülkelerin ihtiyaçlarından fazla aşı temin ettiklerine dikkati çekerek, "Küçük ülkeler de böylece aşı döngüsünden çıkartıldı. Dolayısıyla beklemek zorundayız." dedi.

Ülkelerinin salgın döneminde dayanışmada sınıfta kaldığını vurgulayan Pitic, "Salgında herkesin birbirine karşı anlayışlı olması gerektiğini düşünüyorum ama herkes, 'bana dokunmayan yılan bin yaşasın' diye düşünüyor." ifadelerini kullandı.

Bu arada, bölgedeki AB üyesi ülkeler Hırvatistan ve Slovenya'nın yanı sıra Sırbistan da Aralık 2020'de aşılama çalışmalarına başladı. Pfizer/BioNTech aşısının yanı sıra Rusya ve Çin'den de aşı tedarik eden Sırbistan'da bugüne kadar 320 bin kişi aşılandı.

Bosna Hersek'in yanı sıra bölge ülkeleri Kosova, Karadağ ve Kuzey Makedonya'da da henüz aşılama çalışmalarına başlanmadı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Olimpiyat fatihi çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ