BMGK'deki Batılı ülkelerden Suriye'ye yardımların girdiği sınır kapılarının artırılması çağrısı

BMGK'deki Batılı ülkeler, geçen sene Rusya'nın vetosunun ardından kapanan Suriye'ye 2014 yılından beri insani yardımların yapıldığı sınır kapısının yeniden açılması çağrısında bulundu.

Genel 20.05.2020 03:45:17 0
BMGK
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 20.05.2020 03:45

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) Batılı ülkeler, geçen sene Rusya'nın vetosunun ardından kapanan Suriye'ye 2014 yılından beri insani yardımların yapıldığı sınır kapısının yeniden açılması çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki insani durumu görüştüğü oturumda, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika ve Estonya ülkenin kuzey doğusuna insani yardımların gönderildiği Irak ile olan El-Yarubiyye sınır kapısının yeniden açılması çağrısı yaptı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft, geçen sene Rusya'nın vetosuyla iki sınır kapısının kapanmasının ''BM ve diğer yardım örgütlerinin bu bölgelere erişimini ve yardımlarını kısıtladığını'' söyledi.

Craft, ''El-Yarubiyye sınır kapısının kapanması, Kovid-19 ile mücadele de dahil, gereken tıbbi malzemeleri büyük ölçüde engelledi.'' dedi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Rivière, ''Sınır ötesi yardım mekanizması hem kuzey batıda hem kuzey doğuda hayati derecede önemli ve bu mekanizmanın BM Genel Sekreteri'nin de talep ettiği gibi 12 ay uzatılması gerek.'' ifadesini kullandı.

De Rivière, El-Yarubiyye sınır kapısının kapanmasıyla Suriye'nin kuzey doğusundaki tıbbi malzeme açığının giderek büyüdüğünü söyledi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Jonathan Allen ise insani yardımlar konusunda ''siyasetin bir kenara bırakılması" ve Kovid-19 tehlikesi devam ettiği sürece El-Yarubiyye sınır kapısının yeniden açılması gerektiğini vurguladı.

Rusya, sınır kapılarının sayısının artırılmasına karşı

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia da ''Zamanınızı kapanan sınır kapılarının yeniden açılması için harcamayın.'' diyerek, bu kapıların açılmasına karşı çıktı.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock ise Suriye'ye insani yardımların aksamaması için söz konusu BMGK kararının erkenden yenilenmesi çağrısı yaptı.

Türkiye üzerinden Suriye'ye yardımlar salgına rağmen artarak devam etti

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu da katıldığı BM Güvenlik Konseyi toplantısında Kovid 19 salgınına rağmen Türkiye üzerinden Suriye'nin kuzey batısına insani yardımların artarak devam ettiğini ve üst seviye çıktığını söyledi.

Sinirlioğlu, BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) ve Türk Kızılay'ının Suriye'nin kuzey batısına maske ve suni solunum cihazları ile 10 binden fazla test kiti ve salgınla mücadele için gerekli malzemeler gönderdiğini ancak bu yardımların, ihtiyaçların sadece yüzde birini karşıladığını belirterek, uluslararası topluma özellikle de Dünya Sağlık Örgütü'ne daha fazla yardım yapması çağrısında bulundu.

Sınır ötesi yardımların alternatifi olmadığına işaret eden Sinirlioğlu, ''Salgın döneminde mevcut mekanizmayı güçlendirmeliyiz.'' dedi.

Sinirlioğlu, Tel Abyad sınır kapısının ise El-Yarubiyye sınır kapısının yerine geçebilecek en uygun alternatif olduğunu söyledi.

Büyükelçi Sinirlioğlu ayrıca, ''Resulayn'da elektrik El-Bab' da ise su kaynaklarının terör örgütü PKK/YPG tarafından kesintiye uğratıldığını ve bu durumun Kovid-19 ile mücadele çabalarını engellediğini'' ifade etti.

Suriye'ye 2014 yılından beri sınır ötesi insani yardımların yapılmasına olanak sağlayan BMGK kararı 10 Temmuz'da sona eriyor.

Daha önce ikisi Türkiye'den olmak üzere Suriye'ye yardımların yapıldığı sınır kapılarının sayısı, Rusya'nın vetosunun ardından 4'ten ikiye indirilmişti.

Suriye ve Ürdün arasındaki er-Remse sınır kapısı ve Irak ile olan El-Yarubiyye sınır kapıları yardımların girişine kapatılmıştı.

Her yıl 12 aylığına yenilen BMGK kararı yine Rusya'nın itirazları üzerine 6 aya düşürülmüştü.

Muhabir: Betül Yürük

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ