Bina ruhsatlarıyla ilgili önemli düzenleme

1 Ocak 2019 tarihinden sonra resmi ve özel binalarda yapılacak deprem güçlendirmelerinde, ilgili idarelere yapılacak olan ruhsat başvurularında ilk ruhsat alma tarihindeki yönetmelik hükümleri geçerli olacak.

Genel 17.07.2019 16:36:52 0
Bina ruhsatlarıyla ilgili önemli düzenleme
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 17.07.2019 16:36

ANKARA (AA) - 1 Ocak 2019 tarihinden sonra resmi ve özel binalarda yapılacak deprem güçlendirmelerinde, ilgili idarelere yapılacak olan ruhsat başvurularında ilk ruhsat alma tarihindeki yönetmelik hükümleri geçerli olacak.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, geçen yıl Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) hazırlanan "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği"nin Resmi Gazete'de yayımlandığı hatırlatıldı.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle "Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYBHY)" yürürlükten kaldırıldığı belirtilen açıklamada, ara dönemde hangi yönetmelik hükümlerinin geçerli olacağının, uygulayıcılar ve yetkili idareler arasında tereddüte neden olduğu bildirildi.

Bugün yayımlanan tebliğle uygulayıcılar ve yetkili idareler arasında tereddütün giderildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Oluşan bu tereddütleri gidermek için İçişleri Bakanlığı AFAD uygulama tebliği hazırladı. 'Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği' kapsamında Yapılacak Binalarla İlgili Uygulama Esaslarını içeren Tebliğ bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan tebliğe göre, 1 Ocak 2019 tarihinden sonra yeniden yapılacak, değiştirilecek, büyütülecek resmi ve özel tüm binaların ve bina türü yapıların tamamının veya bölümlerinin deprem etkisi altında tasarımı ve yapımıyla mevcut binaların deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi işlemleri hakkında ilgili idarelere yapılacak olan ruhsat başvuruları, yine bu tarihten sonra, bina kullanım sınıfı değiştirilecek veya esaslı tadilata tabi olacak binalar için ilgili idarelere yapılacak olan başvurularda ilk ruhsat alma tarihindeki yönetmelik hükümleri geçerli olacak.

Ayrıca ruhsat tarihinden itibaren 2 yıl içinde inşasına başlanmayan veya 5 yıllık ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve 1 Ocak 2019 tarihinden önce ruhsat yenilemesi yapılmayan binalar için ilgili idarelere yapılacak olan ruhsat başvuruları, 1 Ocak 2019'dan sonra eksik katlı yapılarda kat ilavesi için ilgili idarelere yapılacak başvurularda, ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve yine ruhsat süresi içerisinde ilgili idarelere yapılacak olan esaslı tadilat (kat ilaveleri hariç) başvurularında ilk ruhsat alma tarihindeki yönetmelik hükümleri geçerli olacak."

Uygulamayla ekonomik kayıpların önüne geçileceği aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Uygulama, tebliğle yaklaşık bin 400'ü bulan belediyelerde, ara dönemde hangi yönetmeliğin kullanılacağından kaynaklı oluşan farklı uygulamaların önüne geçilerek bir bütünlük sağlanacak. Ruhsat süresi devam eden inşaatlarla ilgili yapılacak tadilat taleplerinde (kat ilavesi hariç), yüklenici ve ruhsat merci arasında düşülen ihtilaflardan doğan imalat gecikmelerinin önüne geçilerek ekonomik kayıplar engellenecek."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

Malatya’ya uluslararası gurur


Van Spor

Kazım Yurdalan Türkiye finallerinde


Van Spor

Türkiye su topu şampiyonası heyecanı elazığ’da başladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ