Batı Karadeniz'de fındık üreticileri hasada hazırlanıyor

Türkiye'nin fındık üretiminin yüzde 27'sinin gerçekleştirildiği Batı Karadeniz'de geçen yıla oranla rekoltede düşüş beklentisine karşın üretici ümidini koruyor.

Genel 1.07.2020 12:41:02 0
Batı Karadeniz
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.07.2020 12:41

DÜZCE (AA) - Türkiye'nin fındık üretiminin yüzde 27'sinin gerçekleştirildiği Batı Karadeniz'de geçen yıla oranla rekoltede düşüş beklentisine karşın üretici ümidini koruyor.

Kalitesiyle yurt dışından talep gören Batı Karadeniz fındığının rekoltesinde, bu yıl yaşanan hava koşulları nedeniyle geçen yıla oranla yüzde 35 düşüş tahmin ediliyor.

Bahçelerinde hasat hazırlıklarına başlayan üreticiler, Amerikan beyaz kelebeği ve külleme hastalığına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, AA muhabirine, geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alım yapılmasının fiyat politikası açısından çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirterek, bahçelerin artık hasat dönemine hazırlandığını söyledi.

Belli grupların rekolte tahmini yaptığını, Tarım ve Orman Bakanlığı ile ziraat odalarının katıldığı komisyonun çalışmalarına devam ettiğini anlatan Başaran, şöyle konuştu:

"Türkiye genelinde rekolte çalışmaları devam ediyor. Farz edelim ki açıklanan rekolte doğru olsun. Daha önceden spekülasyon yapma adına açıklanan tahminler olsun. Bu durumda dünya genelinde 150 bin ton gibi bir açık çıkıyor. Üreticilerimizin fındık fazla, elimizde fındık kalacak, fiyat düşecek gibi bir endişeye kapılmaması lazım çünkü rakam ortada. Asıl sıkıntı şu; her dönem oluşan elde arz fazlası dediğimiz piyasaya belli dönemlerde girecek fındık fazlalığını dengeleyebilirsek bir sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Bizim tahminlerimiz bu sene rekoltenin yüzde 35 daha az olacağı yönünde."

"Üreticimizin kaygı duymasına gerek yok"

Başaran, üreticinin bir kaygıya düşmemesi gerektiğini vurgulayarak, TMO'nun geçen sene uyguladığı politikayı bu sene de uygulaması ve üreticinin yanında olduğunu göstermesi gerektiğini ifade etti.

TMO'nun fındık almasa bile varlığını göstermesinin üreticiye olumlu yansıdığını vurgulayan Başaran, "Toprak Mahsulleri Ofisi geçen seneki gibi sezon başlamadan fındık alacağını açıklarsa olumlu olacak üretici de rahatlayacak. Bu sene fiyatları aşağıya çekecek bir rekolte söz konusu değil." değerlendirmesinde bulundu.

"Temennimiz güzel bir sezon geçirmek"

Fındık üreticisi Rıdvan Kuş da hasada yaklaşık 1 ay kadar bir zaman kaldığını ve bahçelerde hazırlıkların son aşamaya geldiğini söyledi.

Mahsulün tahminlerine göre geçen yıla oranla yüzde 30 daha az olduğunu anlatan Kuş, şunları kaydetti:

"Ürün geçen yıla oranla az görülse de güzel bir sezon bekliyoruz. Şu anda dalda görünen üründen memnunuz. Temennimiz güzel bir sezon geçirmek. Toprak Mahsulleri Ofisinin üreticiye bir an önce sahip çıkmasını temenni ediyorum. Fındıkta fiyatların aşağı yukarı oynamasını değil, dengeli bir şekilde gitmesini istiyoruz. Bu fındığımız geçen sezona göre az görünüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi geçen sezon fiyatları nasıl açıkladı ise bu sezon da öyle açıklarsa fiyat anlamında bir sorun yaşamayız. Üretici mağdur olmasın. Tüccarın fiyat belirlemesinden ziyade devletin el atması bizi mutlu ediyor."


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ