'Barış Pınarı Harekatı ile Suriye'nin toprak bütünlüğü amaçlanıyor'

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Yıldız, 'Türkiye'nin yürüttüğü harekat sonucunda, yerlerinden edilen mağdurlar evine geri dönecek. Barış Pınarı Harekatı ile Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliği de amaçlanıyor.' dedi.

Genel 13.10.2019 18:32:29 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 13.10.2019 18:32

BAĞDAT (AA) - Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Barış Pınarı Harekatı ile Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğinin de amaçlandığını ifade ederek, söz konusu operasyonun Irak kamuoyunu da ilgilendirdiğini söyledi.

Yıldız, Bağdat'ta Büyükelçilik rezidansında, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin başlattığı harekatın, komşusu Irak'ı ve Irak kamuoyunu da ilgilendirdiğini anlatan Yıldız, "Türkiye, ulusal güvenliğe, bölgedeki barış ve istikrara karşı risk oluşturan tüm terör örgütlerine karşı mücadele ediyor. Bu konudaki ısrarımızı Irak kamuoyu da yakından biliyor." dedi.

Yıldız, harekatın hedefinin, "Türkiye'nin sınır güvenliğinin korunması, bölgenin terör örgütlerinden kurtarılması ve yerinden edilen Suriye halkının evlerine geri dönmesinin sağlanması" olduğunu vurguladı.

Barış Pınarı Harekatı'nın sivilleri hedef aldığı yönünde bazı tezviratların olduğuna dikkati çeken Yıldız, şöyle devam etti:

"Operasyonda sadece terör unsurları ve onlara bağlı olanlarla yerler hedef alınıyor. Sivil halkın zarar görmemesi için elimizden gelen çabayı harcıyoruz. Ne siviller ne de müttefiklerimiz hedefimizde bulunuyor. Türkiye'nin, Suriye'de operasyonların yürütüldüğü bölgelerde demografik yapıyı değiştireceği iddiaları da asla gerçeği yansıtmıyor. Tam tersi, bunu terör örgütü (PYD) yaptı. Türkiye'nin yürüttüğü harekat sonucunda, yerlerinden edilen mağdurlar evine geri dönecek. Barış Pınarı Harekatı ile Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliği de amaçlanıyor."

"Eşgüdümle bu sorunun üstesinden gelmemiz lazım"

Suriye'deki DEAŞ'lıların durumunun ne olacağı sorusunu da yanıtlayan Yıldız, şunları ifade etti:

"Irak ve Türkiye, DEAŞ'a karşı göğüs göğüse çarpışan ve mücadele eden iki ülkedir. Irak, DEAŞ'la kahramanca mücadele etti. Türkiye de DEAŞ'a karşı Suriye'de mücadele verdi ve Irak'a bu terör örgütüyle mücadelede destek verdi, bu halen de sürüyor. Bu dönemde de sizlerden (Iraklılardan) bunu bekleme hakkımız olduğunu düşünüyoruz. DEAŞ'lıların serbest şekilde dolaşmasına izin verilmesini (Irak'a yönelmeleri) düşünmek mantıksızdır. Bu coğrafyada farklı ülkelerden gelen DEAŞ'lılar var. Kalıcı çözüm, bunları geldikleri ülkelere geri göndermektir. Bu da sadece Türkiye'nin değil, tüm uluslararası toplumun sorunudur. Gerekli eşgüdümle bu sorunun üstesinden gelmemiz lazım."

PKK'nın Irak'taki varlığı

Yıldız, terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığına da değinerek, "Türkiye'nin, söz konusu terör yapısıyla mücadele konusunda Irak ile yürüttüğü iş birliği ve üst düzey süreç var. Bu sürece iyi niyetle sahip çıktığımız zaman önemli sonuçlara ulaşacağız." diye konuştu.

"PKK ile mücadelede Irak'ı önemli ortak olarak görüyoruz." diyen Yıldız, şunları kaydetti:

"Irak hükümetinin bu konudaki samimiyetine inanıyoruz. Ama sahada da bazı gerçekler var, onları da teslim etmemiz lazım. Bunların başında Sincar'da giderek artan PKK mevcudiyeti geliyor. Sincar'a coğrafi olarak baktığımızda şu anda Suriye'de yürütülen operasyonda PKK'nın üzerindeki etkisinin Sincar'a nasıl yansıdığı iyi değerlendirilmeli. Sincar konusunda iyi çalışmamız gerektiği her iki tarafca iyi anlaşılmalı. Irak güvenlik güçleri, martta PKK unsurlarıyla Sincar'da çatıştı ve şehit verdi. Erbil'de diplomatımızı geçtiğimiz temmuz ayında şehit eden yapı da aynı yapı. Terör örgütü PKK, bu coğrafyada sınırsız hareket etme olanağını bulduğu takdirde sadece Irak ve Türkiye değil, tüm bölge açısından en büyük nifak tohumlarından olacak."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Karacabey Belediyespor: 2


Van Spor

Erzurumspor FK - Adana Demirspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 7 - Adana Demirspor: 0


Van Spor

Malatya’da okul sporları tırmanış yarışmaları tamamlandı


Van Spor

Tekmanlı minik eskrimcilerden başarılı sonuçlar


Van Spor

Röveşata golünün kahramanları ödüllendirildi


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’dan toplu imza töreni


Van Spor

Iğdır FK - Ümraniyespor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Ümraniyespor: 1


Van Spor

Elazığ’da ‘Sağlıklı Yaşam’ kültürü gelişiyor


Van Spor

Elazığ’a bilek güreşinde 4 madalya


Van Spor

Kovancılar güreş takımı Elazığ’da 8 altın madalyayla zirveye çıktı


Van Spor

Şenkaya’da salon futbolu coşkusu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ