Azerbaycan'da Türk Ocağı faaliyete başladı

Azerbaycan'da 1918'de kurulan ve Sovyet ordusunun işgalinden sonra kapatılan Türk Ocağı yeniden faaliyete başladı.

Genel 21.09.2019 21:31:30 0
Azerbaycan
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.09.2019 21:31

BAKÜ (AA) - Bakü'de, Şark Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Akif Aşırlı'nın öncülüğünde, milletvekilleri Eflatun Amaşov, Ganire Paşayeva ve Cavanşir Feyziyev, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri İrfan Çiftçi, Azerbaycan-Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) Başkanı Cemal Yangın ve tarihçi Doç. Dr. Firdovsiye Ahmedova tarafından Azerbaycan Türk Ocağı kuruldu.

Uluslararası Basın Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, Azerbaycan Türk Ocağı'nın faaliyete başladığı duyuruldu.

Toplantıya, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Cezmi Bayram, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Balcı, kurucular ve çok sayıda davetli katıldı.

Etkinlikte konuşan Büyükelçi Özoral, Azerbaycan Türk Ocağı'nı hayata geçirenlere teşekkürlerini iletti.

Türkiye'nin gücünün Azerbaycan'ın gücü, Azerbaycan'ın gücünün Türkiye'nin gücü olduğunu belirten Özoral, "28 senedir dünyada çok daha güçlüyüz, çünkü sırtımızı dayayabileceğimiz güçlü bir Azerbaycan var. Azerbaycan'ın bize verdiği gücü her gün çok yakından görüyor ve yaşıyoruz." dedi.

Özoral, Azerbaycan Türk Ocağı'na büyükelçilik olarak sonuna kadar destek vereceklerini de sözlerine ekledi.

Şark Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aşırlı, Azerbaycan tarihinde büyük rol alan Türk Ocağı'nı yeniden kurmaya karar verdiklerini ve Türk Ocakları Genel Merkezi'nin de rızasını alarak tarihi kuruluşu yeniden faaliyete geçirdiklerini anlattı.

Aşırlı, Türk dünyasının gelişmesini, diğer Türk ülkeleriyle ilişkilere ve değerlere sahip çıkmayı amaçladıklarını kaydetti.

Türk Ocakları İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Dr. Bayram, Türk Ocakları'nın kurulduğu 1912'den itibaren sadece Türkiye'nin değil tüm Türk dünyasının derneği olarak faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Bayram, Azerbaycan Türk Ocağı'nın kurulmasını desteklediklerinin altını çizdi.

Milletvekilleri Feyziyev, Paşayeva ve Amaşov, ATİB Başkanı Yangın ve Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri İrfan Çiftçi, konuşmalarında, kuruluşunda bulundukları Azerbaycan Türk Ocağı'nı desteklerini ifade etti.

Azerbaycan'da Türk Ocağı

Azerbaycan'da Türk Ocağı, Kafkas İslam Ordusu Bakü'yü Ermeni ve Bolşevik işgalinden kurtardıktan sonra 1918'de kurulmuştu. Azerbaycan Türk Ocağı, 1912'de İstanbul'da kurulan "Türk Ocağı'nın Bakü Şubesi" diye isimlendirilmiş, ocağın tüzüğü aynen kabul edilmişti.

Osmanlı Türkleri ile Azerbaycan Türklerini birbirine tanıtmayı, Azerbaycanlıların bilim ve eğitim alanında gelişmesine katkı sağlamayı amaçlayan Azerbaycan Türk Ocağı, Sovyet ordusunun Azerbaycan'ı 28 Nisan 1920'de işgal etmesinin ardından kapanmıştı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ