Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Zengezur koridoru Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir bağlantı sağlayacak

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Zengezur koridorunun önemli bir kısmının Ermenistan arazisinde inşa edilmesi gerektiğini belirterek, 'Böylelikle yeni koridor açılacak ve Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bağ daha da güçlenecektir.' dedi.

Genel 30.05.2021 15:06:42 0
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Zengezur koridoru Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir bağlantı sağlayacak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.05.2021 15:06

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nu kabul etti.

Aliyev, kabulde yaptığı konuşmada, ulaşım sektörünün her zaman gündemlerinin ön sıralarında yer aldığını, İkinci Karabağ Savaşı'ndan sonra öneminin daha da arttığını söyledi.

Daha önceki yıllarda Türkiye ile hayata geçirdikleri projelerle birlikte yeni projelerin de şimdiden masada olduğunu belirten Aliyev, "Çok güçlü bir iş birliği geçmişimiz var. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun ortak yapımı elbette ayrı bir önem taşıyor. Bildiğiniz gibi burası Doğu-Batı koridorunun önemli bir parçası. Son yıllarda, bu koridordan geçen kargo hacmi arttı." ifadelerini kullandı.

Aliyev, savaş sonrasında artık yeni koridor üzerinde çalıştıklarına dikkati çekerek, "Bu Zengezur koridorudur. Uluslararası düzeyde de adı zaten Zengezur koridoru olarak belirlenmiştir. Bu, Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir bağlantı sağlayacaktır." dedi.

Savaştan sonraki ilk dönemlerde Ermenistan'ın Zengezur koridoruna itiraz ettiğini fakat son dönemlerde bu koridorun kaçınılmazlığı ile ilgili konuları doğru bir şekilde analiz ettiklerini belirten Aliyev, konunun Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan başbakan yardımcıları başkanlığındaki üçlü çalışma grubunda müzakere edildiğini ve güzel sonuçlar alındığını ifade etti.

Aliyev, kurtarılan topraklarda Horadiz'den Ermenistan sınırına kadar demir yolu inşaatına çoktan başladıklarını, bu hattın en geç 2,5 yıl içinde faaliyete geçeceğini bildirdi.

Nahçıvan demir yolunun büyük kısmının çalışır durumda olduğunu, eksik kısımlarının yapımı için tüm talimatların verildiğini dile getiren Aliyev, "Zengezur koridorunun önemli bir kısmı Ermenistan arazisinde inşa edilmelidir. Böylelikle yeni koridor açılacak ve Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bağ daha da güçlenecektir." ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu da Aliyev'e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını iletti, Azerbaycan'ın başarılarını kendi başarıları olarak gördüklerini söyledi.

İşgalden kurtarılan bölgelerdeki projeleri mevkidaşıyla müzakere ettiğini belirten Karaismailoğlu, "İnşallah tüm projelerimizi tek tek hayata geçireceğiz. Yarın inşaat alanlarına gideceğiz ve iş adamlarımızın yaptığı işleri kontrol edeceğiz, onlara işin hızlandırılması ve doğru yapılması için talimat vereceğiz. İnşallah bu birliktelik sonsuza kadar sürer." diye konuştu.

Karaismailoğlu, demir yolu konusunda da çalıştıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımıza da bilgi verdik. Özellikle Nahçıvan-Kars arası, Kars-Aralık-Dilucu arası projelerimizi tamamladık. İnşallah bunları bir program şeklinde hazırlayacağız ve birlikte bu demir yolunu, Nahçıvan topraklarından geçen yeni bir koridoru inşa edeceğiz. Arkadaşlarımızla toplantılar yapacağız. Kardeşlerimizin işi bizim işimiz. Hepimiz el ele vererek güzel işlere imza atacağız."

Karaismailoğlu'ndan Aliyev'e hediye kılıç

Karaismailoğlu, Aliyev'e Karabağ zaferini sembolize eden, üzerinde Fetih suresinden ayetlerin yazılı olduğu kılıç hediye etti.

Hediye için teşekkür eden Aliyev, kılıcın "barış kılıcı" olduğunu söyledi, Karaismailoğlu da "Bunu görünce barış da olur." yanıtını verdi.

Bakan Karaismailoğlu ayrıca Bakü temasları kapsamında Haydar Aliyev Merkezini ve Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan ordusunun Ermenistan ordusundan ele geçirdiği silah ve zırhlı araçların bir kısmının sergilendiği "Savaş Ganimetleri Müzesi"ni ziyaret etti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor’a ‘sportmenliğe aykırı hareket’ sevki


Van Spor

TFF, Bundesliga Yıldızı Mert Kömür'ü Milli Takım İçin İstihbarat Çalışmasına Aldı


Van Spor

FIFA’dan Yeni Malatyaspor’a puan silme cezası


Van Spor

Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar, mali nedenlerle Kadınlar 2. Ligi’nden çekilme kararı aldı


Van Spor

Muşspor Başkanı Cengiz’den hakem yönetimine sert tepki


Van Spor

Vali Aydoğdu, sporcuları makamında ağırladı


Van Spor

Elazığspor - Karaman FK maçı biletleri satışta


Van Spor

Arıcak’ta dama turnuvası başladı


Van Spor

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ