Avanos'ta çanakları pişiren ustalar 900 derecelik ısıda oruç tutuyor

Çanak ustası Muharrem Akkuş, 'Ürünlerin türüne göre değişiyor ve bazen 8 bazen 10 saat boyunca ortalama 900 derece ısıda pişiriyoruz. Ateşin karşısında saatlerce durmak ramazan ayında zorluyor.' dedi.

Genel 24.04.2021 13:10:19 0
Avanos
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 24.04.2021 13:10

NEVŞEHİR(AA) - Nevşehir'in el sanatlarıyla ünlü ilçesi Avanos'ta, toprağı sanata dönüştüren çanak ustaları, ürünleri tüketiciye ulaştırmadan önce 900 derece ısıda pişirerek dayanıklılığını artırırken, mesleklerini ramazan ayında ateşin başında sürdürüyor.

İlçede 7 bin yıllık geçmişi olan çanakçılık mesleğini devam ettiren ustalar, tezgahta el emeği göz nuru ile yaptıkları çanak ürünlerini iki hafta boyunca kurumaya bırakıyor. Daha sonra geleneksel yöntemlerle yapılan taş fırında pişirilen ürünler, kullanıma hazır hale getiriliyor.

Çanak ustası 40 yaşındaki Muharrem Akkuş, AA muhabirine, 25 yıl önce çanak atölyelerinde başladığı işinde her yıl en zorlu süreci ramazan ayında yaşadıklarını belirtti.

Taleplere göre çeşitli çanak malzemeleri ortaya çıkarmak için çalıştıklarını anlatan Akkuş, tüketiciye ulaşmadan önceki son aşamada ürünlerin pişirildiğini ifade etti.

Fırının üst bölmesindeki odaya çanakları yerleştirdikten sonra odun ve talaş kullanarak elde ettikleri 900 derece ısıda 8 ila 10 saat pişirme işlemine devam ettiklerini aktaran Akkuş, şunları söyledi:

"Çanakları imalatı bitince kurumaya bırakıyoruz. Ardından ateşin yandığı fırının üstündeki odaya çanakları dolduruyoruz. Sonra da fırını ateşleyip çanak ürünleri pişiriyoruz. Dört saat odun atarak ısıtıyoruz sonraki dört saat boyunca da talaş atarak ısıyı yükseltiyoruz. Ürünlerin türüne göre değişiyor ve bazen 8 bazen 10 saat boyunca ortalama 900 derece ısıda pişiriyoruz. Pişme esnasında sürekli başında durup ateşi takip etmem gerekiyor. Maşa ile karıştırıp ateşin azaldığı tarafa odun atarak tüm alana aynı derecede ısı yaymasını sağlamam gerekiyor. Takip etmezsek pişme sonrası ürünlerde çok fire çıkıyor. Bu ateşin karşısında saatlerce durmak ramazan ayında zorluyor. Fırından dışarı 300-400 derecelik ısı vuruyor. Ateşin karşısında dayanmaya çalışıyoruz."

Çanak ustası babasına fırınlama işleminde yardım eden 16 yaşındaki Deniz Akkuş da çanakları pişirme işleminin ardından ertesi gün raflara aldıklarını ancak yüksek ısıda pişen ürünlerin sıcaklığını korumasından dolayı işlerinin meşakkatli olduğunu dile getirdi.

Oruç tutmakta zorluk çekmesine karşın dayanmaya gayret ettiğini söyleyen Deniz Akkuş, "Ürünler piştikten sonra çanakları toplarken fırının içi hala sıcak oluyor. Ürünler de sıcak olduğu için ellerimiz bazen su topluyor. Bu süreçte çalışırken, 'İftar vakti gelse de kana kana su içsem' diye dua ediyorum." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ