Arama kurtarma gönüllülerini enkazdan çıkardıkları 'canlar' motive ediyor

İzmir'de depremde kahramanlıklarıyla öne çıkan arama kurtarma çalışanları, enkazdan aldıkları İdil'ler, Elif'ler ve Ayda'larla moral buluyor.

Genel 4.11.2020 13:35:43 0
Arama kurtarma gönüllülerini enkazdan çıkardıkları
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.11.2020 13:35

İZMİR(AA) - Depremde yıkılan binalarda Türkiye'nin dört bir yanından İzmir'e gelen ekipler, enkaz altında kalanları kurtarmak için büyük çaba gösterdi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve farklı belediyelerin itfaiye ekiplerinin yanında çeşitli sivil toplum örgütlerinin organizasyonuyla çok sayıda gönüllü, ekiplere destek verdi.

Yaşadıkları zorlukları, ulaşılabilecek canları kurtarma umuduyla aşmaya çalışan gönüllü ekipler, yorgunluğa aldırış etmeden yoğun mesai harcadı.

Bir cana daha ulaşma umuduyla çalışıyorlar

AKUT Uluslararası Operasyonları Sorumlusu Burak Galip Akkurt, AA muhabirine, 25 yıldır afet yerlerinde hayat kurtarmaya çalıştığını söyledi.

Dağcılık eğitimi aldığını ve bu alanda çok sayıda kurtarma faaliyetlerine katıldığını anlatan Akkurt, yurt içi ve dışında çok sayıda deprem bölgesinde arama kurtarmada gönüllü görev aldığını dile getirdi.

Akkurt, Türkiye'de afet yerlerinde çok sayıda hayatın enkazdan kurtarılmasına katkı sağladığını belirterek, şöyle konuştu:

"1999'daki Gölcük, Düzce, Bingöl ve Van depremlerinde teşkilat olarak çok sayıda hayat kurtardık. İzmir'de de İdil, Elif, Ayda... Son kişiyi, 'Hep canlı çıkaracağız' umuduyla ve motivasyonuyla çalışıyoruz. Arama kurtarma ekipleri aynı zihniyetle, tek amaç için beraber çalışır, İHH, AFAD, JAK, diğerleri... Yaptığımız işin sadece bir tarafında biz varız, bu kollektif bir iştir, sivil savunmadır. Üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. Bu afette görev almak sadece iş yükü ve yorgunluğu getirmez. Aynı zamanda duygusal yorgunluk da getirir. Babayız, anneyiz kardeşiz, oğuluz. Üzerinde yürüdüğümüz bu enkaz, hepimizin hayatının bir parçasını temsil ediyor. Motive eden en önemli şey, bir canlının kurtarılması. Hepimiz tek bir amaç için çalışıyoruz, bir can kurtarmak. Bunun etkileri hepimizde var. Mümkün olduğunca işi profesyonelce yapmaya çalışıyoruz. Duygularımızı işin içine katmadan elimizden geldiğince, öğretilenlerle edindiğimiz tecrübelerle mümkün olduğunca iyi hizmet vermeye çalışıyoruz."

AKUT'un Bayraklı ilçesi deprem bölgesinde 300'e yakın personelle görev yaptığını anlatan Akkurt, 6'şar saatlik vardiya sistemiyle ekipleri dinlendirerek sahaya sürdüklerini sözlerine ekledi.

"Son ana kadar canlı çıkarma umuduyla hareket ediyoruz"

1999'daki İstanbul depreminde arkadaşlarını kaybetmesiyle arama kurtarma gönüllüsü olan Ali Güçlü Uzunalioğlu da eğitimlerin ardından Türkiye'deki çok sayıda afet bölgesinde görev aldığını anlattı.

Uzunalioğlu, son Elazığ depreminin yanı sıra Nepal'deki afette de enkaz altında can aradığını belirterek, "Aynı zamanda dağda mahsur kalanlara gidiyoruz. Sel, dağ ve deprem hepsine katılıyoruz. Enkaz bölgesinde bizi zorlayan, fazla sayıda insanın çalışmaları izlemeye gelmesi. İyi niyetle geliyorlar, belki çoğunun yakını var fakat bu işe engel olabiliyor. Enkazda hassas dinlemeyle canlıyı tespit edip, ulaşmak için strateji yürütüyoruz. İzmir'de kamu, vatandaş ve sivil toplum kuruluşları kurtarma faaliyetlerine destek oluyor. Devlet bu konuda gerekeni fazlasıyla yapıyor. Son ana kadar canlı çıkarma umuduyla hareket ediyoruz." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

24Erzincanspor’da ekonomik kriz


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘sportmenliğe aykırı hareket’ sevki


Van Spor

TFF, Bundesliga Yıldızı Mert Kömür'ü Milli Takım İçin İstihbarat Çalışmasına Aldı


Van Spor

FIFA’dan Yeni Malatyaspor’a puan silme cezası


Van Spor

Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar, mali nedenlerle Kadınlar 2. Ligi’nden çekilme kararı aldı


Van Spor

Muşspor Başkanı Cengiz’den hakem yönetimine sert tepki


Van Spor

Vali Aydoğdu, sporcuları makamında ağırladı


Van Spor

Elazığspor - Karaman FK maçı biletleri satışta


Van Spor

Arıcak’ta dama turnuvası başladı


Van Spor

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ