Anadolu Medeniyetleri Müzesi geçen yıl 371 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı

195 bin tarihi eseriyle Anadolu tarihine ışık tutan ve dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 2019 yılında 371 bin 126 ziyaretçiye kapılarını açtı.

Genel 12.02.2020 16:48:58 0
Anadolu Medeniyetleri Müzesi geçen yıl 371 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 12.02.2020 16:48

ANKARA (AA) - Anadolu'da ilk çağlardan, milattan önce 600 yılına uzanan tarih serüvenin izlerini 195 bin tarihi eser ile bugüne taşıyan ve dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, geçen yıl 371 bin 126 ziyaretçiyi ağırladı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle kurulan başkentin en büyüğü Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 2019'da da ziyaretçilerin uğrak mekanı oldu.

Fatih Sultan Mehmet dönemi eserlerinden Mahmut Paşa Bedesteni ile Kurşunlu Han olarak bilinen ve bugün müze olan yapılar, 1881 yılındaki yangından sonra kullanılamadı.

İki tarihi yapı, Atatürk'ün isteğiyle Anadolu'dan toplanan eserleri sergilemek amacıyla uzun yıllar süren yenileme çalışmaları sonucunda müzeye dönüştürüldü.

Bedestenin orta bölümünde yer alan kubbeli mekanın büyük bir kısmının onarımının 1940'da bitirilmesiyle eserler müzeye yerleştirilmeye başlandı ve 1943'de onarım devam ederken, orta bölüm ziyarete açıldı.

11 bölümde Anadolu tarihi

Müze 1968'de son şeklini alarak, bugün idari bina olarak kullanılan Kurşunlu Han'da araştırmacı odaları, kütüphane, konferans salonu, laboratuvar ve iş atölyeleri bulunurken, Mahmut Paşa Bedesteni teşhir salonu olarak kullanılıyor.

Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Anadolu arkeolojisi, mekanın 11 ayrı bölümünde Paleolitik Çağ'dan başlayarak kronolojik sırayla sergileniyor.

Tarihi yapıları, köklü geçmişi ile bugünlere gelen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 19 Nisan 1997'de İsviçre'nin Lozan kentinde 21 ülkeden 68 müze arasında birinci seçilerek "Yılın Müzesi" unvanı elde etti.

Altın Elbiseli Adamı yaklaşık 50 bin ziyaretçi gördü

Müzede 12 Eylül-12 Ekim 2019 tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRKSOY, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçiliği ve Kazakistan Milli Müzesi iş birliğinde İskit (Saka) kültürüne ait ve Türk halklarının tarihine ışık tutan "Altın Elbiseli Adam" sergisi de tarih meraklılarıyla buluştu. Sergiyi 50 bin kişi ziyaret etti.

Öte yandan, 5-9 Kasım 2019 tarihleri arasında Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde ziyarete açılan "Bir Zamanlar Selçuklu Sergisi" beğeni kazandı.

Yarı kapasiteyle ziyaretçi sayısını yükseltti

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 2 yıldan bu yana idari depoları, eğitim atölyeleri ve teşhir salonlarının restorasyon çalışmalarının devam etmesi ve depoların "Akıllı Depo Sistemlerine" dönüştürülmesi nedeniyle yüzde 50 kapasiteyle hizmet veriyor.

Buna rağmen müzeye gelen ziyaretçi sayısı 2018 yılında 298 bin 424 ziyaretçi olurken geçen yıl bu sayı 371 bin 126'ya yükseldi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ