Ağrı'da oynanan geleneksel çocuk oyunları kitaplaştırıldı

Genel 10.08.2018 10:46:03 0
Ağrı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.08.2018 10:46
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Akif Arslan tarafından Ağrı’da oynanan geleneksel çocuk oyunları kitaplaştırıldı.
Konu ile ilgili gazetecilere açıklama yapan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Akif Arslan, günümüzde gerek internet gerek televizyonun etkisiyle gerekse mahalle kültürünün yok olmaya doğru gitmesiyle birlikte çocuk oyunlarının gittikçe azaldığını hatta yok olmaya doğru gittiğini, bunun sonucunda ise çocukların çok katlı binalarda cep telefonlarının, televizyonların, bilgisayarların başında adeta sanal bir dünya yaşadığını, bu durumun çocukları üreticilikten, paylaşımcılıktan, analiz-sentez becerilerinden yoksun bıraktığını ifade etti.
Ağrı ilinde çocukların dil becerilerinin geliştirilmesinde, üretici, yaratıcı, paylaşımcı, sosyal bireyler yetişmesinde, kültür birlikteliğinde fayda sağlayacağı düşünülen birçok oyunun olduğunu ve bu oyunların derlenerek çocukların, eğitimcilerin ve anne-babaların dikkatlerine sunulmasının yararlı olacağı kanaatine varıldığını dile getiren Doç. Dr. Arslan, bu doğrultuda Ağrı’da yaptığı alan çalışma sonucunda taş ile oynanan 23, top ile oynanan 11, değnek ile oynanan 7, kemer ile oynanan 6, kâğıt ve kalem ile oynanan 6, ip ile oynanan 4, mendil ile oynanan 4, ayakkabı ile oynanan 5, ceviz,fındık,bilye,boncuk ile oynanan 7, kibrit ile oynanan 3, diğer oyun araçlarıyla oynanan 23 oyun ile araç kullanılmadan oynanan 49 oyun olmak üzere toplamda 149 oyun tespit edildiğini ifade etti.
Doç. Dr. Arslan, Ağrı’da çok zengin bir folklor olduğunu, bu foklorik öğelerin hızlı bir şekilde kayıt altına alınarak gelecek nesillere aktarılması gerektiğini, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin bu misyonu hızlıca yüklendiğini, önümüzdeki süreçte Üniversite’deki akademisyenlerin Ağrı kültür hayatı ile ilgili birçok çalışmayı hayata geçireceğini söyledi.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ