Afganistan'ı zorlu bir barış süreci bekliyor

Taliban-ABD barış anlaşmasının geleceğini, örgütün ABD güçlerinin güvenliğine yönelecek tehditlere engel olması ve Yeni İslam Hükümeti'nin tayini için gerçekleştirilmesi planlanan Afgan taraflar arasındaki müzakereler tayin edecek.

Genel 2.03.2020 17:07:09 0
Afganistan
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 02.03.2020 17:07

İSTANBUL (AA) - "Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması" adı verilen anlaşma, yaklaşık 2 yıl boyunca ABD ile Taliban arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapan Katar'ın başkenti Doha'daki Sheraton Hotel'de düzenlenen törenle 29 Şubat cumartesi günü imzalandı.

Anlaşmaya, ABD adına Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban adına Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader imza attı.

Anlaşma metnine göre, Taliban, Afganistan'a sığınacak veya yerleşecek kişilere uluslararası göç kanunları ve taahhütlerine uygun olarak davranacak.

Örgüt, kendi üyeleri veya el-Kaide mensuplarının Afganistan topraklarını kullanarak ABD ve müttefiklerinin güvenliklerini tehdit edecek girişimlerde bulunmasına izin vermeyecek.

Taliban, bu yönde şüphe oluşturan kişilere Afganistan'a giriş için vize, pasaport gibi kanuni belgeler de sağlamayacak.

ABD'nin taahhütleri

ABD, askeri ve diplomatik unsurlarını 14 ay içinde Afganistan'dan çekme sözü veriyor. Buna göre, ABD, müttefikleri ve koalisyon güçleri, ilk 5 ayda güçlerini 8 bin 600 kişiye düşürecek. Sonraki 9 ayda geri kalan tüm unsurlarını Afganistan'dan çıkaracak.

Afganlar arası müzakerelerin başlayacağı 10 Mart 2020 gününe kadar 1000 ve sonrasında Haziran ayına kadar toplam 5 bin tutuklu Taliban üyesinin serbest bırakılacağı sözünü veren ABD, Taliban üyelerine yönelik ekonomik yaptırımların 27 Ağustos 2020'ye kadar kaldırılmasını da taahhüt ediyor.

Ancak bu adımlar, Yeni İslam Hükümeti'nin tayini için 10 Mart 2020 günü başlaması planlanan Afgan taraflar arası müzakerelerin gerçekleşmesi ve söz konusu 14 ay içinde ABD askerlerinin herhangi bir saldırıya uğramamaları şartlarına bağlanıyor.

Anlaşmaya göre, ABD'nin yükümlülükleri arasında, bundan böyle Afganistan'ın iç işlerine karışmamak da yer alıyor.

Washington yönetiminin, Afganistan'ın toprak bütünlüğü ve siyasi bağımsızlığına karşı tehdit veya güç kullanmaktan geri duracağı da belirtiliyor.

Aynı zamanda ABD, ülkenin modernizasyonu için tayin edilecek Yeni İslam Hükümeti'yle "iç işlerine karışmadan" ekonomik ilişkiler kurabilecek.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi, ÜNİLİG Türkiye şampiyonluğunu kutladı


Van Spor

Elazığ dartta Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Hakkari’de ‘satranç il birinciliği’ yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ