Acil çağrılar tek numarada toplanınca gereksiz meşguliyet azaldı

Tek numara uygulamasının hayata geçirildiği pilot illerden Bolu'da 112 Acil Çağrı Merkezi kuruldu. Uygulamayla gereksiz meşguliyet azaldı.

Genel 4.07.2019 17:51:10 0
Acil çağrılar tek numarada toplanınca gereksiz meşguliyet azaldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.07.2019 17:51

BOLU (AA) - Bolu'da acil çağrı hatlarının tek numarada birleştirilmesinin ardından 112 Acil Çağrı Merkezi'ndeki görevliler, gereksiz aramaları süzerek önemli bir görev yapan 112 Acil Sağlık, 110 İtfaiye, 155 Polis İmdat ve 156 Jandarma hatlarının meşgul edilmesini engelliyor.

İçişleri Bakanlığının 112 Acil Çağrı Merkezi Yönetmeliği çerçevesinde tüm acil numaraların "112" çatısı altında birleştirilmesinin ardından tek numara (112) uygulamasının hayata geçirildiği pilot illerden Bolu'da 112 Acil Çağrı Merkezi kuruldu.

Çıkınlar Mahallesi'ndeki merkezde bir araya getirilen sağlık, itfaiye, polis ve jandarma birimleri, 112 hattı üzerinden kendilerine yönlendirilen çağrıları cevaplayarak halka daha sağlıklı ve verimli hizmet vermeye çalışıyor.

Bu merkezde, 155, 112, 110 ve 156 hatlarına yapılan aramalar, "çağrı karşılayıcı" tarafından karşılanarak sorun, şikayet ve vaka bilgisi alındıktan sonra ilgili birim ya da birimlere yönlendiriliyor. Bu sayede bir trafik kazası yapan bir kişi , ayrı ayrı hem sağlık hem de polis ekibini aramak zorunda kalmıyor ve vakalara müdahale süreleri kısalarak birimler arasında koordinasyon da sağlanmış oluyor.

Ayrıca merkezdeki "çağrı karşılayıcı", 112 Acil Çağrı Hattı'na düşen çağrılara cevap verip gereksiz aramaları süzüyor ve önemli bir görev yapan 112 Acil Sağlık, 110 İtfaiye, 155 Polis İmdat ve 156 Jandarma hatlarının meşgul edilmesini engelliyor.

112 Acil Çağrı Merkezi'nin faaliyete geçtiği günden itibaren aradan geçen bir yıllık süre içinde, 112'ye yapılan aramaların yüzde 74'ü asılsız ve gereksiz olduğu belirlendi ve sağlık, polis, jandarma ve itfaiye hatlarına aktarılmadı.

Bolu Acil Çağrı Merkezi Müdürü Mustafa Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığının 112 Acil Çağrı Merkezleri Yönetmeliği gereğince kurulan merkezde Bolu Valiliği bünyesinde çalışan çağrı alıcılar ile emniyet, jandarma, itfaiye ve 112 sağlık ekiplerinin çağrı yönlendiricilerinin bulunduğunu kaydetti.

İlerleyen günlerde, 122 AFAD ile 177 Orman Yangın birimlerinin de kendi bünyelerinde faaliyet göstermeye başlayacağını ifade eden Şahin, müdürlüğün kuruluş amacının acil çağrıların tek merkezden alınıp, karşılanıp seri bir şekilde sevk ve koordinasyonu sağlamak olduğunu bildirdi.

Şahin, Bolu Acil Çağrı Merkezi’nde ilk olarak 110 İtfaiye'nin çağrılarının karşılanmaya başladığını da belirterek şöyle devam etti:

"Burada, 12 Haziran 2018 tarihinde ilk 110 İtfaiye faaliyet göstermeye başladı. Bir yıllık süre içinde 94 bin 871 çağrımız var. Bunların 70 bin 333 tanesi herhangi bir olayla ve vakayla ilişkilendirilmeyen asılsız çağrılar. Bunlar nedir? Adres sormadır, SIM kartıyla telefon denemedir, telefon numarası sorma şeklinde değişik çağrılardır. Haliyle bunda burada yüzde 74 bir asılsız çağrı oluşuyor. Çağrı alıcı arkadaşlarımız çağrıları süzdükten sonra asılsız çağrılar buradan eleniyor. Eskisi gibi emniyet, 112, itfaiye ve jandarmaya da asılsız çağrı yönlendirilmemiş oluyor."

"Gereksiz aramalar çağrı karşılayıcıya düşüyor"

Eskiden 112, 155 ya da diğer acil çağrı numaralarını arayanların "Falan kişinin, kurumun numarası ne biliyor musunuz?" diye sorduğunu ya da acil olmayan birçok konu hakkında bilgi almak istediğini aktaran Şahin, “112 Acil Çağrı Merkezi’nde gereksiz aramalar çağrı karşılayıcıya düşüyor. Bu şekilde bu aramalar diğer birimlere gitmiyor. Böyle olunca da onlara gelen çağrıların sayısı düşüyor, onlar da kendi görevlerine konsantre olmaya başlıyorlar." ifadesini kullandı.

Bu merkezde görev yapan her bir personelin çok önemli ve hayati iş yaptığını vurgulayan Şahin, özellikle asılsız çağrılarla ilgili yönetmelikteki hüküm gereğince 250 lira para cezası verildiğine, aynı kişinin bu gereksiz ve asılsız çağrıyı devam ettirmesi halinde ikinci defada bu para cezasının 2 katı şeklinde uygulandığına işaret etti.

Şahin, asılsız çağrılar nedeniyle yığılma olduğu zaman veya hatlar meşgul olduğu zaman belki gerçek bir mağdurun sıkıntıya sokulabileceğini kaydetti.

Muhabir: Zafer Göder

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ