ABD Başkanı Trump: ABD'nin Irak'tan şimdi çıkması, Irak'ın başına gelebilecek en kötü şeydir

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan askerlerinin şimdi Irak'tan ayrılmasının 'Irak'ın başına gelebilecek en kötü şey' olduğunu savundu.

Genel 8.01.2020 00:02:56 0
ABD Başkanı Trump: ABD
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.01.2020 00:02

WASHINGTON (AA) - Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis'i Beyaz Saray'da kabul eden ABD Başkanı Donald Trump, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi kararını bir kez daha savunan Trump, Süleymani'nin Irak'ta Hizbullah'ın tepe yöneticisi ile seyahat ettiğini ve "kötü planlar" yaptığını iddia etti.

Trump, Süleymani'nin Barack Obama döneminde "terörist" kategorisinde tanımlandığını ve geçmişini iyi bildiklerini belirterek, yaptıkları işten emin olduklarını dile getirdi.

Süleymani'nin ortadan kaldırılmasıyla hem kendilerine hem de birçok ülkeye "büyük bir iyilik" yaptıklarını savunan Trump, "ABD, İran'dan gelebilecek herhangi bir karşı saldırıya cevap vermeye hazırdır ve bu olursa karşılığını vereceğiz." dedi.

Irak'a üstü kapalı gözdağı

Trump, ABD'nin Irak'tan ayrılmaya hazırlandığını belirten söz konusu mektupla ilgili olarak da değerlendirme yaparak, mektubun otantik olup olmadığını bilmediğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump'ın sözlerini tamamlayarak, söz konusu mektubun "imzasız bir taslak metin" olduğunu vurguladı.

Trump, günün birinde Irak'ın ülkedeki Amerikan varlığıyla ilgili kendi kararını vereceğini, ancak şu anda bunun doğru bir zaman olmadığını kaydederek, şunları söyledi:

"Bir noktada biz Irak'tan çıkmak istiyoruz, sonsuza kadar orada kalacak değiliz fakat şu anda doğru zaman değil. Ayrıca bu ülkede ciddi miktarda paralar harcadık, eğer çıkacaksak onları telafi etmek isteriz. Eğer Irak, ABD askerlerini şimdi ülkeden çıkarırsa bu, Irak'ın başına gelebilecek en kötü şey olur."

Trump, Amerikan askerlerinin ülkeden ayrılması sürecinde "kendilerine saygılı davranılmaması durumunda" Irak'a ciddi yaptırımlar uygulayabileceğinin de altını çizdi.

Trump'tan "kültürel alanları vurmayacağız" yorumu

Daha önce İran'a ait bazı kültürel alanları da vurabileceğini dile getiren Trump, bu seferki açıklamasında ise önceki yorumundan geri adım attı.

Trump, "herhangi bir kültürel alan söz konusu olduğunda uluslararası kurallara uyacaklarını" vurguladı.

"Libya konusunda herkesle görüşüyoruz"

Diğer yandan Trump, bir soru üzerine, Libya konusunda ilgili ülke liderleriyle görüştüğünü, bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile kısa süre önce konuştuğunu aktardı.

Trump, "Şu anda birçok ülkenin Libya'da dahli var; Rusya'nın ve diğer ülkelerin. Bu ülkelerle görüşüyoruz. Bizim net bir duruşumuz var. İşe yarayacak bir barış planı üzerinde çalışabilir miyiz diye buna bakıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı Mitsotakis bu bölümde yaptığı açıklamada, "Türkiye ile Libya arasındaki anlaşmanın provokatif olduğunu" savunurken, Trump bu hususta bir yorumda bulunmadı.

Öte yandan Trump, Yunanistan ile F-35'ler konusunda görüşmeler yapacaklarını ve şartların uyuşması halinde uçakların satışının mümkün olabileceğini kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kovancılarspor, Bölgesel Amatör Lig’e yükseldi


Van Spor

12 Bingölspor, seyircisiz maçta rakibini 7-1 mağlup etti


Van Spor

Bulanık Kopspor evinde kazandı


Van Spor

Erzincan 1. Amatör Küme’de yeni sezon heyecanı başladı


Van Spor

Türkiye şampiyonu Erzincan’dan


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Karacabey Belediyespor: 2


Van Spor

Erzurumspor FK - Adana Demirspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 7 - Adana Demirspor: 0


Van Spor

Malatya’da okul sporları tırmanış yarışmaları tamamlandı


Van Spor

Tekmanlı minik eskrimcilerden başarılı sonuçlar


Van Spor

Röveşata golünün kahramanları ödüllendirildi


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’dan toplu imza töreni


Van Spor

Iğdır FK - Ümraniyespor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Ümraniyespor: 1


Van Spor

Elazığ’da ‘Sağlıklı Yaşam’ kültürü gelişiyor


Van Spor

Elazığ’a bilek güreşinde 4 madalya


Van Spor

Kovancılar güreş takımı Elazığ’da 8 altın madalyayla zirveye çıktı


Van Spor

Şenkaya’da salon futbolu coşkusu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ