AB Liderler Zirvesi başladı

Avrupa Birliği ülkelerinin liderleri, yeni tip koronavirüs salgını, Orta Doğu'daki durum, Rusya, AB-İngiltere ilişkileri gibi diğer gündem maddelerinin önüne geçen Belarus konusunu da ele almak üzere Brüksel'de bir araya geldi.

Genel 24.05.2021 22:09:59 0
AB Liderler Zirvesi başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 24.05.2021 22:09

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, Orta Doğu'daki durum, Rusya, AB-İngiltere ilişkileri gibi diğer gündem maddelerinin önüne geçen Belarus konusunu da ele almak üzere Brüksel'de bir araya geldi.

Aralık ayındaki zirveden sonra birkaç kez video konferans toplantısı yapan liderler, aylar sonra ilk kez Brüksel'de yüz yüze toplandı. Toplantı bu akşam yapılacak oturumun ardından yarın sabah da devam edecek.

Daha önce gündem maddeleri başta Rusya ile ilişkiler olmak üzere Kovid-19 salgını tedbirleri ve seyahatler, iklim değişikliği, Brexit sonrası İngiltere ile yapılan anlaşmaların uygulanması olarak belirlenmişti. Ayrıca İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrası gerilimin yükseldiği Orta Doğu'daki durum da masadaki dosyalar arasına eklenmişti.

Ancak dün Belarus'ta Atina-Vilnius seferini yapan Ryanair uçağının bomba ihbarı gerekçesiyle Minsk'e indirilmesi ve uçaktaki muhalif bir Belaruslu gazetecinin gözaltına alınmasıyla Belarus da öne çıkan bir madde olarak liderlerin gündeminde yer buldu. Liderler, toplantının bu akşamki bölümüne Belarus ile başladı.

AB kaynaklarının verdiği bilgiye göre, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Belarus ve Rusya konulu görüşmelerin gizliliği nedeniyle bu oturumların elektronik cihazlar olmadan yapılmasını istedi.

"Yaptırımlar üzerinde çalışıyoruz"

Toplantı öncesi açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "Dün yaşanan olay uluslararası bir skandaldır. Yaptırımlar üzerinde çalışıyoruz. AB Konseyi toplantısında bu konu masada olacak. Sivillerin hayatı tehlikeye atılmıştır. Bu, uluslararası güvenliğe ve sivil havacılığa tehdittir." dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise uçağın indirilmesini "korsanlık" olarak niteledi ve çok ciddi sonuçları olacağını söyledi. Von der Leyen, Belaruslu bazı kişilere yaptırım uygulanacağını belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de toplantıya gelirken, Belarus’un eşi görülmemiş bir eylemde bulunduğunu, gözaltına alınan gazetecinin derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Belarus'un uçağı indirme gerekçesi olan bomba ihbarının "inandırıcı olmadığını" vurgulayan Merkel, Belarus'a yaptırımların genişletilmesini konuşacaklarını aktardı.

Uçağın varış noktası olan Litvanya'nın Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ise uçağın Belarus'a indirilmesi için "bir Avrupa topluluğuna karşı devlet terörü" benzetmesi yaptı. Nauseda, "Artık söylem ve sözlü ifadelerin zamanı geçmiştir. Bu tehlikeli rejimin tutumunu değiştirmek için kesin eylemlere ihtiyacımız bulunmaktadır." dedi.

Belavia'ya AB ülkelerinde engel

AB'nin Belarus'ta ağustostaki cumhurbaşkanı seçimi sonrası başlayan gösterilere Belarus makamlarının müdahalesi nedeniyle bu ülkeye uyguladığı yaptırımlara yenilerini ekleme ihtimali bulunuyor.

İlk olarak Belarus'un milli hava yolu şirketi Belavia'nın AB ülkelerine uçuşlarının yasaklanması, AB hava sahasının bu şirkete kapatılması, AB'nin hava yolu şirketlerinin Belarus hava sahasını kullanmamaları için çağrıda bulunulması gibi adımların atılabileceği ifade ediliyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ