1 tonu bulan kurbanlıklar sahipleri için yola çıktı

Genel 7.08.2018 14:30:51 0
1 tonu bulan kurbanlıklar sahipleri için yola çıktı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 07.08.2018 14:30
Muş’ta Kurban Bayramı için hazırlanan kurbanlıklar TIR’larla batı illerine gönderilmeye başladı.
Muş’ta geçimlerini hayvancılık yaparak sağlayan vatandaşlar 3 yıl besledikleri kurbanlıkları İstanbul, İzmir, Bursa, Adana gibi birçok ile gönderiyor. Kurban Bayramı için TIR’lara yüklenen 1 ton ağırlığındaki kurbanlıklar sahiplerini bulmak için yola çıktı.
19 tane kurbanlık hayvanı İstanbul’a götürmek için TIR’a yüklediğini ifade eden hayvan sahibi Nuri Akdeniz, bu yıl geçen yıla göre hayvan başı bin TL fark olduğunu söyledi.
Bu sene hayvanın az olduğunu ifade eden Akdeniz, “Dişi hayvan yasak olduğu için hayvan sayısı az. Bu sebepten dolayı erkek havyanlar da bin ile bin 500 TL gibi bir fark var. Bir çuval yemin ücreti 75 TL olmuş. Saman pahalı, mazot pahalı, gübre pahalı olduğu için bu fiyatlar hayvana yansıyor. 40 yaşındayım yaklaşık 20 yıldır hayvancılık işi yapıyorum. Son 2-3 senedir havyan maliyetleri çok yükseldi. Kurban pazarında kimse bu fiyatlara yanaşamıyor. Yaklaşık 30-35 saatte İstanbul’a gidiyoruz. Hayvanların besisi zor. Buzağı olarak alıyoruz 3 yaşına kadar hayvanları beslemek zorundayız. Masrafı çok. 3 yıl boyunca beslediğimiz için hesap yaptığımı zaman masrafın çıkması normal. Buradan yaklaşık 1 ton yemimizi alıp TIR’la bitlikte hayvanlara vermek üzere yanımızda götürüyoruz.” dedi.
Kurban Bayramı TIR şoförlerine yaradı
Muş’ta fazla fabrika ve iş sahası olmadığı için Kurban Bayramı’nda sevkiyat yapmalarının kendilerine yaradığını ifade eden TIR şoförü Sağlık Uçkun da, “Kurban Bayramı bize yarıyor. Burada fazla fabrika olmadığı için ve iş sahası pek olmadığı için havyan sevkiyatından faydalanıyoruz” diye konuştu.
Bayram için 24 hayvanını satışa gönderdiğini ifade eden hayvan sahibi İbrahim Ekin ise, “TIR’a 24 hayvan yükledik. En düşük kiloda olan hayvanımız 500 kilogram iken en ağırı ise 750-800 kilo arasında.” ifadelerini kullandı.
Muş İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, Muş’ta yaklaşık 20 bin büyükbaş, 25 bin küçükbaş erkek materyal kurbanlık sevkiyatının yapılacağını ve Muş’a ekonomik katkısının yaklaşık 275 milyon olduğunu söyledi.
İstanbul, Kocaeli, Bursa ve İzmir’e hayvan sevki yaptıklarını ifade eden Aydın, “Yaklaşık olarak Kurban Bayramı dönemi boyunca 20 bin civarında büyükbaş havyan, 25 bin civarında da küçükbaş hayvan olmak üzere erkek materyal kurbanlık olarak gönderiyoruz. Kurbanları göndermeden önce hayvanlarımızı kontrol ediyoruz. Hayvanların aşılarının yapılıp yapılmadığını, sağlıklı olup olmadıklarını, kurbanlığa elverişli olup olmadıklarını kontrol ediyoruz. Kurbanlıkların ilimize katkısı yaklaşık olarak 250 milyon TL büyükbaş hayvanlardan, 25 milyon TL’de küçükbaş hayvanlardan bekleniyor.” şeklinde konuştu.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ