ETÜ’nün hidroelektrik santrallerine yönelik geliştirdiği proje TÜBİTAK’tan destek aldı

ETÜ’nün hidroelektrik santrallerine yönelik geliştirdiği proje TÜBİTAK’tan destek aldı

Bilim ve Teknoloji 19.11.2025 13:27:21 0
ETÜ’nün hidroelektrik santrallerine yönelik geliştirdiği proje TÜBİTAK’tan destek aldı
Tarih: 19.11.2025 13:27 Güncelleme: 19.11.2025 13:27
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Yılmaz’ın yürütücülüğünü yaptığı; Dr. Öğr. Üyesi Kadir Diler Alemdar, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Cansaran Ertaş ve Doç. Dr. Şaziye Özge Atik’in araştırmacı olarak görev aldığı "Hidrolojik Model ve CBS Tabanlı Çok Kriterli Karar Verme Yaklaşımı ile Nehir Tipi Hidroelektrik Santraller (NHS) İçin Uygun Yer Seçimi ve İklim Değişikliği Altında Potansiyel Enerji Tahmini" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Geliştirilen projeye ilişkin detayları aktaran Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Yılmaz, artan enerji talebi ile sürdürülebilir enerji kaynaklarına duyulan ihtiyacın giderek daha fazla önem kazandığına dikkat çekerek: "Potansiyel nehir tipi hidroelektrik santrali konumlarının belirlenmesi ve bu santrallerin iklim değişikliği altında üretim kapasitelerinin tahmin edilmesi günümüzde kritik bir araştırma alanı hâline geldi. Proje kapsamında çok kriterli bir karar verme yaklaşımı benimseyerek, Türkiye’nin su potansiyeli bakımından en zengin havzaları arasında yer alan Çoruh ve Fırat havzalarının alt havzalarında nehir tipi hidroelektrik santrali kurulumu için en uygun alanların tespit edilmesini hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Projede hidrolojik özellikler, topoğrafya, arazi kullanımı, ekolojik kısıtlar ve mühendislik gereksinimleri gibi çeşitli faktörlerin bütüncül bir değerlendirme sistemine entegre edileceğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz: "Geliştirilen proje ile belirlenen uygun alanlarda kurulacak nehir tipi hidroelektrik santrallerin, iklim değişikliğinin gelecekte oluşturabileceği hidrolojik değişimler sonucunda potansiyel üretim kapasitelerinin öngörülmesinin; sürdürülebilir çevre yönetimine, yenilenebilir enerji planlamasına ve su kaynaklarının verimli kullanımına önemli katkılar sağlanacaktır. Ayrıca enerji arz güvenliğinin güçlendirilmesine ve düşük karbonlu bir enerji geleceğinin desteklenmesine yönelik stratejik bir rol oynayacaktır" diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

24Erzincanspor ailesi iftar sofrasında buluştu


Van Spor

Elazığspor üst üste 2. kez kazandı


Van Spor

Elazığ Valisi Hatipoğlu, iftarda gençlerle buluştu


Van Spor

İstanbul Doğa Sporları Kulübü’nden Süphan Dağı’na kış tırmanışı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ