ETÜ’de gelecek pandemilere hazır mıyız? konferansı gerçekleştirildi

ETÜ’de gelecek pandemilere hazır mıyız? konferansı gerçekleştirildi

Genel 3.05.2025 11:19:09 0
ETÜ’de gelecek pandemilere hazır mıyız? konferansı gerçekleştirildi
Tarih: 03.05.2025 11:19 Güncelleme: 03.05.2025 11:19
ETÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ile Genaktüel Kulübü’nün iş birliği ile Türkiye çapında 500’e yakın öğrenci ve akademisyenin katılımıyla ikincisi düzenlenen Ulusal Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi kapsamında "Gelecek Pandemilere Hazır Mıyız" başlıklı konferans gerçekleştirildi.
ETÜ Fen Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programa ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Programda konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, moleküler biyoloji ve genetiğin geleceğin bilimi olduğunu vurgulayarak: "Nasıl ki Türkiye’nin jeopolitik ve demografik gücü gelecekte dünya için belirleyici olacaksa, moleküler biyoloji de bilim dünyasında aynı şekilde merkezde yer alacak. Günümüzde farmakoloji alanında çıkan yayınların yarısından fazlası moleküler biyolojiyle ilişkili hale geldi. Bu oran önümüzdeki yıllarda %70-80’e ulaşacak" dedi. Türkiye’de moleküler biyolojik ürünlerin maddi değerinin hızla arttığını belirten Rektör Hacımüftüoğlu, biyoteknolojik üretimin gelecekte çok daha büyük bir paya sahip olacağını söyledi. Öğrenci ve akademisyenlerin yoğun ilgiyle takip ettiği programa dair övgü dolu ifadelerde bulunan Rektör Hacımüftüoğlu, böylesine kaliteli ve zengin içerikli bir kongrenin Erzurum’da organize edilmesinde emeği geçen tüm öğrencilere ve akademisyenlere teşekkür etti.
Rektör Hacımüftüoğlu’nun ardından TURKOVAC aşısının geliştirilmesinde öncü rol oynayan Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ise "Gelecek Pandemilere Hazır Mıyız" başlıklı sunumuyla kürsüye çıkarak geçmiş pandemilerden çıkarılan dersler, gelecekte yaşanması muhtemel küresel sağlık krizleri ve Türkiye’nin bu süreçlere hazırlığı hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasında tarihten örneklerle geçmiş pandemilere değinen Özdarendeli; veba, çiçek, kolera, grip ve HIV gibi pandemilerin insanlık üzerinde bıraktığı izleri anlattı. Özellikle zoonotik hastalıkların (hayvandan insana bulaşan) artışına dikkat çekerek, doğaya ve ekosisteme müdahalenin yeni salgınlara zemin hazırladığını söyledi.
Soru cevap bölümüyle devam eden program, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ve Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun, Özdarendeli’ye plaket takdim etmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

Yüksekova Spor, Trabzonspor maçına Kars’ta hazırlanıyor


Van Spor

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

Elazığspor maçında Batman Petrolspor’a seyirci yasağı


Van Spor

Mehmet Kırık, sporda başarının adı oldu


Van Spor

Iğdır FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK 4 - Hatayspor: 2


Van Spor

Çakmur; "Yeni stat projesi hız kesmeden sürüyor"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ