Erzurum’da Taş Eserler Müzesi kuruluyor

Erzurum’da Taş Eserler Müzesi kuruluyor

Kültür Sanat 14.06.2023 09:47:19 0
Erzurum’da Taş Eserler Müzesi kuruluyor
Tarih: 14.06.2023 09:47 Güncelleme: 14.06.2023 09:47
Anadolu’da birçok medeniyete ev sahipliği yapan Erzurum’da Taş Eserler Müzesi kuruluyor. Müzede onlarca medeniyete ait kıymetli yüzlerce taş eser sergilenecek.
Aziziye Belediyesi, Doğu Anadolu’nun en büyük kenti olan Erzurum’da önemli bir eksiği giderecek projeye imza atıyor. Daha önce Erzurum Müzesi olarak kullanılan alanda yaklaşık 500 taş eserin sergileneceği bir müze kuruluyor. 2016 yılında ortaya çıkan müze fikri hayata geçirilerek, eserler alanda toplanmaya başlandı. Eserlerin kimisi evlerin temellerinden çıkarken, kimisinin duvarların bir parçası olduğu, kimisinin bir köy evinin bahçesinde, kimisinin de kaderine terk edilmiş olarak bulunduğu öğrenildi.
M.Ö. 4900 yıllarında kurulduğu tahmin edilen ve Urartular, Kimmerler, İskitler, Medler, Persler, Parftlar, Romalılar, Sasaniler, Araplar, Selçuklular, Bizanslılar, Moğollar, İlhanlılar, Safeviler ve Osmanlılar gibi daha birçok uygarlığın izlerini taşıyan Erzurum’da dağınık olan taş eserler böylece hem korunmuş olacak hem de araştırmacılara inceleme fırsatı vermiş olacak.

“Yıllardan beridir eserler toplanıyor”
Erzurum’a bir taş eserler müzesi yapma fikrinin kendilerini heyecanlandırdığını söyleyen Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, “Daha önce ilçemiz sınırları içinde bulunan yerleşim alanlarında tespit ettiğimiz ve depolarımızda muhafaza ettiğimiz taş eserleri değerlendirme noktasında bir proje çalışması yaptık. Daha sonra Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz ile gerekli görüşmeleri yaparak, eskiden müze olarak kullanılan alanda Taş Eserler Müzesi fikrini hayat geçirmiş olduk. Erzurum’un kadim geçmişinden zamanımıza kadar gelen taş eserleri burada hem geleceğe taşımış olacağız hem de önemli bir arşiv çalışması yapmış olacağız” dedi.

“Başka eserlerim kazanılmasına vesile olacak”
Çalışmaların yaklaşık 1-2 ay içinde bitirilmesini hedeflediklerini söyleyen Başkan Orhan, “Çevre düzenlemesi ve eserlerin yerlerine konulması işlemlerinin en kısa sürede bitirilmesini hedefliyoruz. Sadece Erzurum için değil, tüm dünya için kıymetli bir müze olacak. Ziyaretçileri bilgilendirme noktasında da hazırlık yapıyoruz. Müzede birçok inanca ve medeniyete ait eserler var. Bin yılları aşan eserler var. Bunların tespiti ve incelenmesi için de gerekli girişimleri yapıyoruz. Bazıları kendi dönemlerine ait müstesna eserler. Umuyoruz ki bu müze ile birlikte kenarda köşede kalmış başka eserler de bu vesile ile gün ışığına çıkacak. Çünkü artık benzeri eserlerin sergilendiği bir müzenin olduğunu insanlar bilecek. Burasının araştırma ve akademik çalışmalar için de adeta bir laboratuvar görevi göreceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

Yüksekova Spor, Trabzonspor maçına Kars’ta hazırlanıyor


Van Spor

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ