Ertaş; “Binbir Hatim Erzurum’da ve Bosna-Hersek’te devam ediyor”

Ertaş; “Binbir Hatim Erzurum’da ve Bosna-Hersek’te devam ediyor”

Kültür Sanat 14.12.2023 09:50:54 0
Ertaş; “Binbir Hatim Erzurum’da ve Bosna-Hersek’te devam ediyor”
Tarih: 14.12.2023 09:50 Güncelleme: 14.12.2023 09:50
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş Erzurum’un 500 yıllık geleneği “Binbir Hatim”in şehrin din kültürü, bir “ilmü’l cemâl” olduğunu ifade ederek Osmanlı devletinin Doğu ve Batı hududundaki iki şehirde, Erzurum’da ve Bosna-Hersek’te asırlardır devam ettiğini belirtti.
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş Binbir Hatim’in ulusal ve uluslararası “Kuran Şöleni” olmasını arzuladıklarını söyleyerek konuya dair, yetkililerin ve şehir kamuoyunun değerlendirmesi için bazı önerilerde bulundu. Başkan Ertaş şunları söyledi:
“Erzurum Mekke ve Medine’den sonra İslâmiyet’in en güzel yaşandığı illerden biridir. Erzurum’un kendine özgü ikliminde Ramazan ile Binbir Hatim ayı manevi bir şenlik havasında geçer. Binbir Hatim genellikle Aralık’ın ortasında başlar, Ocak ayının ortasında tamamlanır. Yani yılın en uzun gecesini, ardından gündönümünü, evvel-i şeb-i yelda ile ahir-i şeb-i yeldayı kapsayan günlerde okunur. Binbir hatmin hikmetlerinden biri de okunduğu bu vakittir. Erzurumlu bu şekilde yeni yıla Kuran’la girmiş olur. Hudut şehirleri Erzurum ve Bosna-Hersek Kuran ile zırhlanır böylelikle.”

“Hem Türkiye’ye hem de dünyaya anlatmalıyız”
Erzurum Anadolu’da kendine özgü bu ayrıcalığı artık bir bayram, bir şenlik havasında yaşaması gerektiğini vurgulayan Ertaş, “Erzurumlu Binbir Hatim geleneğini hem Türkiye’ye hem dünyaya daha iyi tanıtmalıdır. Binbir Hatim’ler şehrin henüz fark edilmeyen marka değeridir. Bu anlamlı gelenek, ulusal ve uluslararası inanç ve kültür turizmine kazandırılmalı, Erzurum bu ay içerisinde Türkiye’den ve dünyadan gelen insanlarla dolup taşmalıdır. İşte bu amaçla daha önce ŞEHİRDER’in önerdiği teklifleri yeniden gündeme getirmek istiyor, Binbir Hatim’lerle ilgili aşağıda sıraladığımız düşüncelerimizi valiliğin, büyükşehir belediyesinin, il müftülüğünün ve kamuoyunun dikkatlerine sunmak istiyoruz.” dedi.

İşte Binbir Hatimle ile ilgili öneriler
Binbir Hatim’lerle ilgili düşüncelerinin başında şehrin her tarafından görülebilecek noktaya, meselâ Küçük Kiremitlik Tepesi’ne dış mimarisi 1001 sayısını hatırlatacak çizgilerden oluşan büyük bir cami yapılabileceğini vurgulayan Ertaş, “ Binbir Hatim’in okunduğu ay içerisinde ulusal ve uluslararası Kuran-ı Kerim’i güzel okuma yarışması düzenlenebilir. Dünyanın dört bir yanından, Türkî cumhuriyetlerden, Balkan ülkelerinden hafızlar davet edilerek Kuran ziyafeti verilebilir. Her yıl bu ay içerisinde “Kuran ve Ahlâk”, “Kuran ve Adalet”, “Kuran ve Medeniyet” gibi bir konu üzerinde sempozyum çalışmaları yapılıp, çalışmalar daha sonra kitaplaştırılabilir. Erzurum’un kazalardan, belâlardan muhafazası için başlatıldığı rivayet edilen Binbir Hatimler’in anlamına uygun olarak Erzurum’un yaşadığı tarihi sıkıntılar ve bu sıkıntılar nasıl kurtulduğuna dair sunumlar, konferanslar yapılabilir. Binbir Hatim’in başlangıcı Pir Ali Baba türbesinde kurulacak çadırlarda et, pilav, ayran ikramıyla dualarla ve gelenlere Kuran-ı Kerim hediye edilerek yapılabilir. Binbir Hatim’in okunacağı bir ay boyunca Müftülük Konferans salonunda, bazı camilerde uzman hocalar öncülüğünde Kuran Tefsiri okumaları yapılabilir. Erzurum’da kız ve erkek Kuran kurslarında hafızlık yapan çocuk ve gençlerin icazet töreni Binbir Hatim programının kapanış töreni olarak gerçekleştirilebilir. Bir ay boyunca bilhassa hat, tezhip, ebru gibi Türk-İslam el sanatları kursları ve sergileri açılabilir. Binbir Hatim’in okunacağı bir ay boyunca şehrin caddelerinde direkler arasına asılacak Kuran-ı Kerim’den ayetler ve hatlar ile şehir süslenebilir. İlk ve ortaöğretim ile üniversite öğrencileri arasında Kuran bilgisi ve meali yarışmaları düzenlenebilir. Erzurum ile Bosna-Hersek hatimle şehrin zırhlanması ortak geleneğiyle “kardeş şehir” ilan edilebilir.”
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ