Engelliler haftasında duyarlılık çağrısı

Engelliler haftasında duyarlılık çağrısı

Genel 10.05.2025 12:20:10 0
Engelliler haftasında duyarlılık çağrısı
Tarih: 10.05.2025 12:20 Güncelleme: 10.05.2025 12:20
Engelliler Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, son dönemde engelli bireylerin yaşam koşullarının zorlaştığına, haklara erişimde ciddi zorluklar yaşandığına ve bazı kazanımların geriye gittiğine dikkat çekti.
Başkan Efe, engelli sayısındaki artışın önlenebilir nedenlerden kaynaklandığını belirterek, "Trafik ve iş kazaları, depremler, yetersiz sağlık hizmetleri gibi nedenlerle engelli sayısı her geçen gün artıyor. Bu, toplum olarak üzerinde ciddi şekilde düşünmemiz gereken bir konudur" dedi.
Engelli bireylerin artan ihtiyaçlarına yönelik somut ve sürdürülebilir çözümlerin hayati önem taşıdığını vurgulayan Efe, özellikle sağlık raporları süreçlerinde uluslararası standartlara uyum sağlanması ve kazanılmış hakların korunması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, rapor süreçlerinin hastaya özgü muayene sonuçları dikkate alınarak yürütülmesinin hak kayıplarının önüne geçeceğini dile getirdi.
İstihdam kotalarının kamu ve özel sektörde etkin bir biçimde uygulanması ve denetlenmesi gerektiğini belirten Efe, 2022 sayılı yasa kapsamındaki yardımların aile gelirine bağlı kısıtlamalar nedeniyle yetersiz kaldığını, bu kriterlerin yeniden gözden geçirilmesinin sosyal adalet açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişiminde yaşanan sıkıntılara da değinen Efe, özellikle protez, ortez ve tekerlekli sandalye gibi tıbbi cihazlara ulaşımın zorlaştığını ve kur-enflasyon etkilerinin engelliler üzerindeki yükünü hafifletecek destek mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini belirtti.
Ulaşımda erişilebilirlik sorunlarına da dikkat çeken Efe, "Kaldırımlar, yollar, toplu taşıma araçları hala erişilebilir değil. Toplu taşıma araçlarının dönüşüm sürecindeki yasal gecikmeler, engelli bireylerin hareket özgürlüğünü kısıtlıyor" diyerek bu konuda hızlı adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.
Engelli bireylerin sürücü belgesi ve araç alımında karşılaştığı güçlükler ile emeklilik haklarındaki belirsizliklerin giderilmesini isteyen Efe, kazanılmış hakların korunmasının bir zorunluluk olduğunu vurguladı.
Suistimalin engellenmesine yönelik yapılan düzenlemelerde genellemeci değil, adil ve hakkaniyetli yaklaşımlar benimsenmesi gerektiğini ifade eden Efe, "Siyasetin tüm aktörlerinden beklentimiz, bizi göz ardı etmemeleridir. Birleşmiş Milletler’in ‘insana yaraşır yaşam’ ilkesi doğrultusunda, eşit ve erişilebilir bir toplum için somut adımların atılmasını istiyoruz" dedi.
Başkan Efe, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: "Engelli bireyler olarak, eşit haklara sahip, engellerden arındırılmış bir yaşamı talep ediyoruz. İnsan onuruna yakışır bir yaşam, tüm engellilerin en temel hakkıdır."
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ