Enfeksiyon sonrası geçmeyen öksürük şikayetlerinde artış

Enfeksiyon sonrası geçmeyen öksürük şikayetlerinde artış

Van Haberleri 20.02.2024 14:41:00 0
Enfeksiyon sonrası geçmeyen öksürük şikayetlerinde artış
Tarih: 20.02.2024 14:41 Güncelleme: 20.02.2024 16:53

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Siahmet Atlı, enfeksiyon sonrası geçmeyen öksürük konusunda uyarıda bulundu.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da da kış ayları itibariyle viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandı. Enfeksiyon sonrası kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen ve haftalarca süren öksürük şikayetlerinin artışı da dikkat çekti. Uzmanlar ise 8 haftadan az süren öksürük şikayetleri için bitki çayı ve sık sık ılık su tüketimini tavsiye ederken, hastaların öksürükle birlikte; kan tükürme, ateş, nefes darlığı şikayetlerinde de bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını önerdi.

“Enfeksiyonu geçirdikten sonra geçmeyen öksürük başlar”
İHA muhabirine konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Siahmet Atlı, mevsimsel geçişlerde solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını belirtti. Özellikle bu yıl kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarının biraz daha fazla görüldüğünü hatırlatan Dr. Atlı, “Çoğunlukla solunum yolu enfeksiyonlarının neden olduğu burun akıntısı, hapşırma, öksürük, genel vücut ağrısı ve ateş gibi şikayetlerle hastalar başvuruyor. Daha çok rinovirüs, Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), İnfluenza virüsü gibi etkenler sebep olmaktadır. Tabii buraya kadar her şey normal. Ancak kişiler enfeksiyonu geçirdikten sonra geçmeyen bir öksürük başlar. Bu öksürük özellikle 3 haftadan fazla ve 8 haftadan az oluyor. Fakat bazı hastalarımıza 8 haftadan fazla da olabiliyor. Bu da gereksiz acil başvurularını artmaktadır. Bu rahatsızlık; yaşam kalitesini bozmakta, çoğu hastamızda baş ağrısı, uyku bozukluğu, idrar kaçırma, göğüs ağrısı gibi hatta çok öksürmekten kaynaklı boğazda tahriş ve balgamında kan gelme şikayetlerine neden oluyor” dedi.

“Korkulacak bir durum değil”
Pandemiden sonra virüslerin uzun süredir az görüldüğünü ve bu kış aylarında da bir patlama yaşanmasına sebep olduğunu düşündüklerini dile getiren Atlı, “Bunlar viral enfeksiyonlar olduğu için uzamış öksürüğe sebep oluyor. Özellikle ocak ve şubat aylarında polikliniğimize başvuruların yaklaşık yüzde 50’sinden fazlası sadece enfeksiyon sonrası öksürüktü. Grip, nezle, soğuk algınlığı adına ne dersek diyelim. Ondan sonra başlayan öksürük 3 ila 8 hafta arasında sürüyor ve yüzde 80’ine kadar kendi kendinden geçebiliyor. Kişinin burada panik yapmasına gerek yok. Ancak 8 haftadan fazla bir süre devam ederse ve üzerine balgam, kan tükürme, ateş, nefes darlığı eklenirse o zaman bir uzmana başvurmaları gerekmektedir” diye konuştu.

“Evde yönetebilirler”
Enfeksiyon sonrası öksürüğün sağlık sistemine maliyetinin çok fazla olduğuna dikkat çeken Atlı, “Dolayısıyla bu hastaların acile çok sayıda başvurduğunu görmekteyiz. Çocuk yaşta kişiler, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, KOAH, astım gibi solunum yolu hastalığı olanlar ve kanserli ile kronik hastaların risk altında olduğunu görmekteyiz. Kişiler evde bunu kendi kendine yönetebilir. Kalorifer veya sobanın üzerine bir bardak su koyarak ortamı nemlendirebilirler. Bunun yanında yatmadan balın içine zencefil ya da karabiber koyup tüketebilirler. Tabii şeker hastalarının buna dikkat etmesi lazım. Diğer taraftan bitki çayı ve sık sık ılık su tüketmelerini tavsiye ederiz” şeklinde konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya Yeşilyurtspor’dan toplu imza töreni


Van Spor

Iğdır FK - Ümraniyespor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Ümraniyespor: 1


Van Spor

Elazığ’da ‘Sağlıklı Yaşam’ kültürü gelişiyor


Van Spor

Elazığ’a bilek güreşinde 4 madalya


Van Spor

Kovancılar güreş takımı Elazığ’da 8 altın madalyayla zirveye çıktı


Van Spor

Şenkaya’da salon futbolu coşkusu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ