Elazığ’da gençlerden lavanta yatırımı: 3 yılda 1,5 ton hasat başarısı

Elazığ’da gençlerden lavanta yatırımı: 3 yılda 1,5 ton hasat başarısı

Ekonomi 1.08.2024 18:42:36 0
Elazığ’da gençlerden lavanta yatırımı: 3 yılda 1,5 ton hasat başarısı
Tarih: 01.08.2024 18:42 Güncelleme: 01.08.2024 18:42
Elazığ’da gençler, 3 yıl önce 40 bin lavanta fidesini toprakla buluşturarak büyük bir başarıya imza attı. 3 yıl içinde yaklaşık 1 buçuk ton lavanta hasadı elde eden gençler, tarımda adım adım büyüme örneği sergiledi.
Elazığ’da Cumhurbaşkanlığı himayesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Elazığ Valiliği İl Özel İdaresine aktarılan ödenekle inşa edilen İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezinde hayata geçirilen proje çerçevesinde 18-30 yaş arası 200’ün üzerinde gence tarımsal eğitim verildi. Bu çerçevede İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezinde eğitim gören gençler 3 yıl önce "Tarımsal Ürünlerin Yetiştirilmesi, İşlenmesi ve Pazarlanması" Projesi çerçevesinde yetiştirdikleri 40 bin lavanta fidesinin dikimini gerçekleştirdi. Merkez, 25 bin metrekarelik alanda tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirirken, bu alanın 6 bin metre karesinde lavanta üretimi gerçekleştiriliyor. Her sezon hasattan yaklaşık 500 kilogram elde edilen lavantalar, uçucu yağlar, hidrosoller ve çeşitli bitkisel ürünler gibi sabun, şampuan, krem ve yağların üretiminde kullanılıyor. 3 yıl içinde 1 buçuk ton civarında lavanta hasadı elde eden gençler, tarımda adım adım büyüme örneği sergiledi.

’’6 bin metrekare alanda ekili lavantalarımız mevcut’’
Lavanta üretimi ve hasadı hakkında bilgi veren Tarım ve Hayvancılık Birim Koordinatörü Mehmet Şehmuz Çetinkaya, ’’Tesisimizde yaklaşık 6 bin metrekare alan içerisinde ekili lavantalarımız mevcut. Lavantaları iki hafta önce hasat ettik. Hasat ettiğimiz lavantalardan uçucu yağ elde ediyoruz. 6 dönüm arazi üzerinden elde ettiğimiz lavanta yağı, 15 litre civarında. Bunun dışında 200 litreye yakın lavanta hidrosolü elde ettik. Elde ettiğimiz bu ürünleri bitkisel kozmetik ürünlerde ve katma değerli ürünlere dönüştürmede eğitimlerde kullanıyoruz. Elde ettiğimiz uçucu yağ veya hidrosolden sabun, şampuan, bitkisel krem ve yağlar ve karışım yağlar üretiyoruz. Bunlar sağlık açısından kullanılabiliyor. Aynı zamanda içilebilir ürünler olarak da değerlendirebiliyorlar’’ dedi.
25 bin metre kare alanda tıbbi aromatik bitki ürettiklerini ifade eden Çetinkaya, ’’Elde ettiğimiz lavantalardan bunları elde ediyoruz. Bunların dışında yine kendi alanımızda 25 bin metrekare alanda daha farklı tıbbi aromatik bitkiler de geliştiriyoruz. Yine aynı bitkilerden de uçucu yağ ve hidrosol gibi ürünler üretip bitkisel kozmetik ürünler elde edebiliyoruz. Bunların hepsini tesisimize eğitim açtığımız dönemlerde başvuru yapan katılımcılarla birlikte gerçekleştiriyoruz. Bu sene üçüncü yılımız. Üçüncü yılımızda 6 bin metrekare alandan her seferinde yaklaşık olarak 500 kilogram civarında lavanta hasadı elde ediyoruz. Bizim lavantalarımız sulu, sezonda sulama yapabiliyoruz. Sulama yapabildiğimiz için birinci hasattan sonra ikinci hasadı da yapabilme imkanımız oluyor. Dolayısıyla iki defa uçucu yağ elde etmiş oluyoruz ve normal susuz lavanta üretiminden yaklaşık bir buçuk kat daha fazla ürün elde etmiş oluyoruz” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

Malatya’ya uluslararası gurur


Van Spor

Kazım Yurdalan Türkiye finallerinde


Van Spor

Türkiye su topu şampiyonası heyecanı elazığ’da başladı


Van Spor

Bitlisli sporculardan büyük başarı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un bu haftaki konuğu Mazıdağı


Van Spor

Trabzonspor, Samsunspor'u 3-0 Yenerek Zirve Yolundaki İddiasını Sürdürdü


Van Spor

Erzincan amatör U14 Ligi başladı


Van Spor

Ağrılı boksör Sezgin Acar Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığlı sporcu gülle atmada Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Avrupa Kış Sporları Haftası etkinlikleri Hakkâri’de düzenlendi


Van Spor

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ