Elazığ’da 450 yılık tarihi konaklar depreme direniyor

Elazığ’da 450 yılık tarihi konaklar depreme direniyor

Genel 26.02.2023 10:59:00 0
Elazığ’da 450 yılık tarihi konaklar depreme direniyor
Tarih: 26.02.2023 10:59 Güncelleme: 26.02.2023 10:59
Son 3 yılda 6 üzeri 3 büyük deprem gören Elazığ’ın 450 yıllık tescilli konakları, zamanın yanı sıra adeta depremlere de direniyor. En ufak çökme veya çatlağın olmadığı kerpiçten yapılan konaklar, görenleri şaşırtıyor.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 2 büyük depremde binlerce konut yıkılırken, on binlerce insan hayatını kaybetti ve yaralandı. 2020 yılında 6.8 büyüklüğündeki deprem ile sarsılan Elazığ, son olarak bu depremlerde de büyük hasar aldı. Şehir genelinde bir bina çökerken, ağır hasarlı bina sayısı ise 2 bini geçti. Bunların yanı sıra Harput’un eteğindeki eski adı Hüseynik olan Ulukent Mahallesi’nde bulunan 450 yıllık tescilli tarihi konaklarda en ufak bir çatlak bile oluşmadı. Zamanında kerpiçten yapılan konaklar, zamanın yanı sıra adeta depremlere de direnmeyi başardı. En ufak zarar görmeyen tarihi konakları gören vatandaşlar büyük şaşkınlık yaşıyor.
Mahallede 450 yıllık evler olduğunu belirten mahalle sakinlerinden Kenan Sağay, “17 tane tescilli yapımız var. Allah’a şükür hiçbirinde yıkılma ve çatlak yok. 450 yıllık evler hep ayakta duruyor. Bizim buranın zemini çok sağlam. Çarşıda bir yıllık binalar yerle bir oluyor. Burası 3 tane büyük depremde dayandı. Hiçbirine de bir şey olmadı. Buranın zemini çok sağlam. Çarşıda deprem oluyor biz burada hissetmiyoruz. Tek katlı ve kerpiç binalar ama hiçbir hasar yok. Görenler şaşırıyor. Halen ayakta duruyor, yıkılmamış diyorlar. Burası hep kayalık. Harput’un eteğinde bulunuyor” dedi.
Selahattin Karabulut ise, “Ben 60 yıldır burada oturuyorum. Kerpiçten yapılan evler sürekli duruyor. Halen ayaktalar. Deprem oluyor yine de bir şey olmuyor. Zemin çok sağlam. Bu evler kerpiç olduğu halde beton binalar yıkılıyor ama bunlar yıkılmıyor. Kerpiçlerin arasındaki kuşaklar tutuyor” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ