Elazığ’da 20 gönüllü öğretmenden "Fırat’ın Türküsü" korosu: TRT repertuvarındaki eserler seslendiriliyor

Elazığ’da 20 gönüllü öğretmenden "Fırat’ın Türküsü" korosu: TRT repertuvarındaki eserler seslendiriliyor

Kültür Sanat 23.02.2025 10:46:54 0
Elazığ’da 20 gönüllü öğretmenden
Tarih: 23.02.2025 10:46 Güncelleme: 23.02.2025 10:46
Elazığ’da, çoğunluğu öğretmenlerden oluşan 20 gönüllü müziksever, geleneksel ezgileri yaşatmak amacıyla bir araya gelerek "Fırat’ın Türküsü" Türk Halk Müziği Korosu’nu kurdu. TRT repertuvarındaki eserlerin seslendirildiği koroda, unutulmaya yüz tutmuş türkülerden Harput musikisine kadar geniş bir yelpazede çalışmalar yapılıyor.
Elazığ’da kurulan "Fırat’ın Türküsü" Türk Halk Müziği Korosu, bölgenin kültürel mirasını yaşatmak için gönüllü öğretmenlerin bir araya gelmesiyle oluşturuldu. Koro, TRT repertuvarında yer alan eserleri seslendirerek, Yukarı Fırat coğrafyasının unutulmaya yüz tutmuş türkülerini ve Harput musikisini yeni nesillere aktarmayı amaçlıyor. Türk halk sanatçısı, araştırmacı-yazar Aygün Çam yönetiminde çalışmalarını sürdüren koro, her hafta düzenli olarak bir araya geliyor. Koro şefi Aygün Çam, "Bugün burada Fırat’ın Türküsü adlı koromuz için toplanmış bulunuyoruz. Koromuz 20’ye yakın gönüllü öğretmenden oluşan bir Türk Halk Müziği Korosu. Gönüllü öğretmelerimiz ile birlikte bir karar aldık ve Fırat’ın Türküsü korosu adı altında Yurttan Sesler Korosuna benzer bir şekilde Türk Halk Müziği ezgilerimizi öğrenmeye ve kısmen de olsa bu geleneksel halk müziği yapımızı, ezgilerimizi anlatmaya, aktarmaya yönelik bir takım çalışmalar yürütmekteyiz. Her haftanın belirli bir gününde toplanmaktayız ve burada özellikle TRT repertuvarında yer alan bölgemiz, Yukarı Fırat coğrafyasının eserlerini ve özellikle Elazığ iline ait Harput musikisi eserlerini hem kaybolmaması için hem de gelecek kuşaklara aktarılması noktasında türkülerimizi öğreniyoruz. Ayrıca öğretmenlik mesleğinin yoğun mesaisi içerisinde bir nebze de olsa stres atmış oluyoruz. Türkülerimizi öğrenmekle kalmayıp, onların hikayelerini ve bu türküleri kaleme ve notaya alan ozanlarımızı da tanımaya gayret etmeye çalışıyoruz" dedi.
Öğretmen Songül Ayna, koro çalışmalarının kendileri için büyük bir kültürel kazanım olduğunu belirterek, "Fırat’ın Türküsü Türk Halk Müziği Korosuna ilk günden beri devam ediyorum. Müziğin her türlüsü elbette güzeldir fakat Anadolu’nun her yöresinin çok muhteşem hikayelerle dolu eserlerini burada seslendirmek bize çok büyük bir güzellik katıyor. Burada olmaktan dolayı mutluyuz. Her hafta bir gün toplanıp, arkadaşlarla dolu dolu bir gün geçiriyoruz" şeklinde konuştu.
Bağlama ve şelpe ustalığıyla koroya katkı sağlayan fizik öğretmeni Ertan Metin ise, "9 yaşından beri bağlama çalıyorum. Kendimi bu alanda geliştirmek için elimden geldiği kadar birinci kaynaklara ulaşmaya çalışıyorum. Bu tür etkinliklere katıldığım zaman kendi yörem olan Elazığ türkülerine de çalışmış oluyorum. Aynı zamanda Tunceli, Sivas ve Bingöl yörelerine merak saldım" diye konuştu.
Koro üyelerinden Merve Akgün de çocuk yaşta TRT Ankara Radyosu Türk Halk Müziği Çocuk Korosunda eğitim aldığını kaydederek, "Koroya bugün katıldım. Müzik benim için çok önemli. Aslında çocukluğumdan beri benimle birlikte. 7 yaşında türkülerle tanıştım. Çocukluğumda TRT Ankara Radyosu Türk Halk Müziği Çocuk Korosu’nda 3 sene eğitim aldım. Enstrüman çalışıyorum. Hocamızın da başlatmış olduğu korodan yeni haberdar oldum" dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

Maç öncesi saha kardan temizlendi


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ