Yurt içi piyasalar ödemeler dengesi verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, Kovid-19 aşısına ilişkin olumlu haber akışı ile pozitif seyrini sürdürürken, bugün yurt içinde ödemeler dengesi, yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları takip edilec

Ekonomi 11.11.2020 09:46:29 0
Yurt içi piyasalar ödemeler dengesi verilerine odaklandı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 11.11.2020 09:46

İSTANBUL (AA) - Kovid-19 aşısına ilişkin olumlu haber akışı pay piyasalarında sektör bazlı ayrışmaları artırırken, ABD'de açıklanan ham petrol stoklarının tahminlerin çok üzerinde azalması petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmesine neden oldu.

ABD'de ham petrol stoklarının beklentilerin çok altında kalması sonrası 44 doları aşan Bren petrolün varil fiyatı, böylece kasım başından bu yana yaklaşık yüzde 16 değer kazanmış oldu. Altının ons fiyatı ise hafta başında aşı haberleriyle 1.965 dolardan 1.850 dolar seviyesine kadar gerilemesinin ardından dün gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmını telafi etse de halen 1.880 dolar seviyesinde bulunuyor.

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in Kovid-19'a karşı geliştirdiği potansiyel aşının virüse karşı yüzde 90'dan fazla etkili olduğunun duyurulmasının ardından pay piyasalarında sektör bazlı ayrışmalar dikkati çekiyor.

Artan Kovid-19 vaka sayıları ve alınan tedbirlere karşın aşıya erişimin tahmin edilenden hızlı olabileceğine ilişkin beklentiler, ulaştırma, turizm, enerji ve finans gibi sektörlerde alımların güçlenmesini sağlarken, teknoloji hisseleri ise tarihi zirvelerinde etkisini artıran kar satışlarının da etkisi ile düşüş eğilimini sürdürüyor.

Dün New York borsasında ABD'li teknoloji şirketlerinden Zoom'un hisseleri yüzde 9 değer kaybederken, Amazon'un hisseleri yüzde 3'ün, Facebook'un hisseleri yüzde 2'nin üzerinde düşüş kaydetti. Teknoloji hisselerindeki değer kayıplarıyla Nasdaq endeksi yüzde 1,37 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,14 geriledi. Dow Jones endeksi ise ulaştırma hisselerinin desteği ile yüzde 0,90 yükseliş kaydetti.

Avrupa tarafında, Brexit belirsizliği ve Kovid-19 tedbirleri devam etse de aşı haberleri ve teşvik beklentileri ile pay piyasaları yükseliş eğilimini dün de korudu. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,51, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,79 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,55 değer kazandı. Avro/dolar paritesi ise bir önceki günkü sert düşüşün ardından dün yatay seyirle 1,18'in hemen üzerinde işlem gördü.

Analistler, dün Avrupa Birliği (AB) kurumlarının, Kovid-19 salgınının ekonomik sonuçlarıyla mücadele için hazırlanan 750 milyar avroluk kurtarma programı ve 1 trilyon avronun üzerindeki bütçe konusunda uzlaştığını belirterek, teşvik adımlarının piyasaları desteklemeye devam ettiğini kaydetti.

Bugün Çin'de, teknoloji sektöründeki bazı tekelci uygulamaları ortadan kaldıracak düzenlemelerin hayata geçirileceği haberleri ile Alibaba Group hisselerinin fiyatı yaklaşık yüzde 9 ve Tencent Holdings hisselerinin fiyatı da yüzde 5 değer kaybetti.

Teknoloji hisselerindeki değer kayıplarına kaşın sanayi ve hizmet sektöründeki alımlarla Çin'de Şanghay bileşik endeksi önceki günkü kapanışın hemen üzerinde dengelenirken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,4 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,3 yükseldi.

Yurt içinde, dün Borsa İstanbul'da rekorların günü oldu. BIST 100 endeksi yüzde 0,93 artarak 1.243,00 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, işlem hacminde de rekorlar kırıldı. Bir diğer rekor da BIST TUM endeksinden geldi. Borsa İstanbul'da işlem gören tüm hisse senetlerinden hesaplanan BIST TUM endeksi, dün yüzde 0,67 artarak kapanış rekorunu 1.418,11 puana taşıdı.

Analistler, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın dün yaptığı konuşmada, "Makroekonomik istikrarı güçlendirirken, mikro reformları içeren piyasa dostu bir dönüşüm programına odaklanacağız" ifadelerini kullanmasının ardından pay piyasalarında alımların güçlendiğini anımsatarak, özellikle banka ve ulaştırma hisselerinin uzun bir aradan sonra yeniden borsanın lokomotifi olduğunu ve böylece rekorların geldiğini söyledi.

Kovid-19 aşısı, ekonomik teşvikler, jeopolitik ve siyasi gelişmelere ilişkin haberlerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, bugün yurt içinde ödemeler dengesi, yurt dışında ise ECB Başkanı Lagarde'ın konuşmasının takip edileceğini bildirdi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.250 ve 1.270 seviyelerinin direnç olarak öne çıktığını, 1.190 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, cari işlemler hesabının eylülde 2,7 milyar dolar açık vermesini bekliyor. Ekonomistlerin yıl sonuna ilişkin cari işlemler dengesi beklentilerinin ortalaması ise 32,7 milyar dolar açık olarak gerçekleşti. Cari işlemler dengesi, ağustosta 4,6 milyar dolar açık verirken, 12 aylık cari açık 23,2 milyar dolar olmuştu.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, eylül ayı ödemeler dengesi

16.00 Avro Bölgesi, ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ